Aardbeientaart van Lucas

Aardbeientaart van Lucas

Ingrediënten

Zanddeeg

  • 240 g patisseriebloem
  • 90 g bloemsuiker
  • 1 g  zout
  • 30 g amandelpoeder
  • 135 g koude boter
  • 1 ei

Banketbakkersroom

  • 250 g volle melk 
  • 2 tl vanille essence 
  • 2 eigelen
  • 70 g kristalsuiker
  • 20 g puddingpoeder

Afwerking

400 g aardbeien 

Materiaal

  • Keukenrobot 
  • Plasticfolie
  • 1 ronde gekartelde springvorm (diameter +/- 20 cm)
  • Deegrol

Werkwijze

STAP 1 : Zanddeeg

  1. Doe de bloem, bloemsuiker, zout, amandelpoeder en boter in de keukenrobot en meng tot de boter mooi is verkruimeld in de rest van de ingrediënten. 
  2. Voeg dan het ei er aan toe en laat kort draaien tot alles aan elkaar kleeft.
  3. Wikkel het deeg in plasticfolie en laat een uurtje rusten in de koelkast. 
  4. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Rol de helft van je deeg uit op een bebloemde werkbank tot een dikte van 3-5 mm. 
  6. Leg voorzichtig in de ronde bakvorm en plaats even in de koelkast.
  7. Rol je overig zanddeeg uit tot 3-5 mm dikte en snij stroken. Maak hiermee een raster rechtstreeks op je bakplaat bekleed met bakpapier. Neem een taartring en steek je raster uit, let op laat je taartring liggen op de bakplaat. Bak je raster (samen met taartring) en je zanddeegbodem in een voorverwarmde oven van 180° C voor circa 20-25 minuten.
  8. Laat je zanddeegbodem en raster afkoelen. 

STAP 2 : Banketbakkersroom

  1. Verhit de melk met de vanille in een pan, terwijl meng je het eigeel met de suiker en het puddingpoeder in een kom tot een mooie witte massa.
  2. Giet ongeveer de helft van de melk bij het eidooiermengsel en klop goed verder.  Doe deze massa opnieuw bij je melk in de steelpan en breng aan de kook tot je eem mooie dikke pap krijgt. 
  3. Stort de banketbakkersroom uit op een groot wit rond bord, bedek (rechtstreeks op de pudding) met vershoudfolie en laat afkoelen in de koelkast. 

STAP 3 : Assemblage 

  1. Klop je banketbakkersroom kort los en verspreid hem over de bodem van je taart en leg daar de gehalveerde aardbeien op. 
  2. Leg het raster bovenop je aardbeien.