Bakker Lucas' paardenstal van speculaas

Stal
De afgewerkte paardenstal van speculaas

Tijdens de koekjesweek werden de bakkers gevraagd een huis van peper- of andere koek te bouwen. Lucas besloot een paardenstal te bouwen van speculaas. Het recept van deze speculaas gaat al jaren rond in zijn familie. Zelf ook zin om een huisje van speculaas te maken? Hieronder vind je het recept!

Lucas bouwt
Under construction...

Ingrediënten:

Voor de speculaas:

  • Kruiden:
    • 40 gram kaneel 
    • 7 gram foelie 
    • 5 gram witte peper
    • 5 gram gemberpoeder
    • 7 gram kruidnagelpoeder 
    • 5 gram cardemompoeder 
    • 7 gram korianderpoeder 
    • 10 gram gemalen nootmuskaat 
    • 20 gram cacaopoeder
  • 1500 gram bloem
  • 1500 gram bruine suiker
  • 750 gram zachte boter
  • 30 gram puddingpoeder
  • 30 gram bakpoeder
  • 10 gram baking soda
  • 3 eieren

 

Voor de lijm (karamel): 

  • 500 gram suiker
  • 100 gram water 

 

Voor de decoratie:  

  • Het eiwit van 1 ei 
  • 250 gram bloemsuiker
  • Citroenzeste
  • Snoep:
    • Zure stokken (rood en wit)
    • Rode en groene snoepslierten
    • Zoete karamel (rood en wit)
    • Drop
    • Zoethout
    • ...

Bereidingswijze:

  • Meng de suiker met de boter tot een egaal mengsel.
  • Voeg de kruiden en de eieren toe aan het mengsel.
  • Zeef de bloem en veeg deze als laatste toe.
  • Kneed alles heel goed (hier mag je gerust je tijd voor nemen) zodat alle ingedriënten met elkaar vermengd zijn.
  • Rol het deeg uit op een vel bakpapier of een silicone bakmat, tot het een dikte heeft van ongeveer 3 milimeter.
  • Bak het deeg in een voorverwarmde oven van 185°C voor 14 minuten.
  • Haal de grote koek uit de oven, snij er de vormen uit die je huis nodig heeft en laat deze afkoelen.
  • Maak ondertussen de karamel door het water en de suiker te laten koken in een pannetje. Opgelet: nog niet in de pan roeren! Pas wanneer de suiker een lichtbruine kleur krijgt, roer dan om.
  • Blijf nadien roeren tot de suiker donkerbruin ziet. Haal dan de pan onmiddellijk van het vuur, anders verbrandt de karamel.
  • Dompel de pan in ijskoud water om het karameliseren te stoppen. 
  • Wanneer de vormen afgekoeld zijn, lijm je deze aan elkaar met de karamel.
  • Maak nu het eiwitmengsel: voeg het eiwit, de bloemsuiker en de zeste samen en mix deze tot een glad geheel. Gebruik dit mengsel als decoratie en teken ramen, deuren,...
  • De snoepjes kan je verder ook gebruiken als decoratie.
Lucas & Wim
Lucas & Wim