Glutenvrije luxebroodjes van Thomas

Gluten zijn verboden tijdens de alternatieve week! De bakkers worden uitgedaagd luxebroodjes te maken zonder enige vorm van gluten. Bakker Thomas maakte glutenvrije bagels en hot cross buns, een typisch Brits zoet broodje.

Luxebroodjes
Luxebroodjes

Hot cross buns

Ingrediënten: 

  • 300 ml volle melk + extra als het mengsel te droog lijkt
  • 50 gr ongezouten boter
  • 250 gr cassavemeel
  • 125 gr amandelmeel
  • 75 gr maiszetmeel
  • 50 gr Orgran glutenvervanger
  • 7 gr zout
  • 3 gr natriumbicarbonaat
  • 75 gr griessuiker
  • 1 groot ei
  • 12 gr instantgist
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • Zeste van 1 sinaasappel
  • Een snuifje kaneel
  • Een theelepel appelazijn
  • 75 gr rozijnen
  • 1 grote jonagoldappel in stukjes
  • 50 gr glutenvrije bloem + water voor de kruisjes erop te spuiten
  • 3 eetlepels kokend water
  • 3 eetlepels suiker voor de glazuur

Voor de amandelspijsvulling:

  • 150 gr amandelpoeder
  • 150 gr griessuiker
  • 1 ei
  • zeste van een citroen

 

Recept:

Voor de amandelspijs:

  • Meng de suiker en het amandelpoeder onder elkaar en voeg het ei en de citroenzeste toe.
  • Blijf mengen tot een homogeen deeg. Voeg desnoods nog wat ei toe als het niet kneedbaar wordt.
  • Verpak in folie en leg in de ijskast tot klaar voor gebruik.

Voor de hot cross buns:

  • Warm de melk op en laat de instantgist erin activeren.
  • Laat de boter smelten zonder ze warm te laten worden.
  • Meng de verschillende soorten bloem, zout, natriumbicarbonaat en suiker onder elkaar.
  • Voeg de warme melk en gist, de gesmolten boter, de sinaasappelzeste, de appelazijn en het ei toe en roer goed door tot een mooi deeg.
  • Dek het deeg af en laat ongeveer 40 minuten rijzen.
  • Na de eerste rijstijd mogen de rozijnen en de appelstukjes eraan toegevoegd worden.
  • Kneed even door en rol balletjes van +/- 120gr. Maak een kuiltje in het balletje en leg er een bolletje amandelspijs in. Bol terug even op en laat opnieuw rijzen voor ongeveer 40 minuten.
  • Maak een papje van de glutenvrije bloem en wat water met een dikte die net genoeg is om een kruis over de broodjes te spuiten.
  • Verwarm de oven voor op 220°C en bak af gedurende een 20-tal minuten.
  • Laat ze even afkoelen terwijl je enkele lepels kokend water en suiker mengt tot siroop.
  • Strijk de broodjes af met de suikersiroop.

Bagels

Ingrediënten:

  • 12 gr instantgist
  • 180 ml volle melk
  • 70 gr gesmolten boter
  • Theelepel appelazijn
  • 200 gr glutenvrije zelfrijzende bloem
  • 130 gr rijstmeel
  • 70 gr boekweitmeel
  • 50 gr glutenvervanger
  • 4 gr xanthaangom
  • 3 gr natriumbicarbonaat
  • 30 gr + 50 gr griessuiker
  • 1 ei
  • 200 gr parelsuiker (grote suikerkorrels specifiek voor suikerbrood)
  • Snuifje kaneel
  • 100 gr poedersuiker
  • 1 citroen
  • 1 grote jonagoldappel in stukjes
  • 2 liter water met 100 gr suiker

 

Recept:

  • Warm de melk op en laat de instantgist erin activeren.
  • Laat de boter smelten zonder ze warm te laten worden.
  • Meng de verschillende soorten bloem, zout, natriumbicarbonaat, xanthaangom en suiker onder elkaar.
  • Voeg de warme melk en gist, de gesmolten boter, de kaneel, de appelazijn en het eiwit toe en kneed goed door tot een mooi deeg.
  • Eens het een mooie bal vormt, mag het verdeeld worden in 10 à 12 gelijke stukken.
  • Deze bolletjes rol je uit tot lange lapjes waarop je de parelsuiker en appelstukjes strooit.
  • Rol de lapjes op tot worstjes en maak er een ringetje van. De randen kan je wegwerken door met wat water de naad toe te plakken.
  • Leg de bagels nu op een bakplaat met bakpapier en laat een uurtje rijzen in een plastic rijszak.
  • Laat intussen 2L water opkoken met wat suiker in.
  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Haal de bagels voorzichtig van de bakplaat en laat ze in het water koken gedurende een minuutje. Draai ze eens om na 30 seconden.
  • Haal ze uit het water en leg ze op een bakplaat met vers bakpapier. Laat ze even afkoelen.
  • Doreer de broodjes met de resterende eidooier en wat water.
  • Besprenkel met een mengsel van kristalsuiker en kaneelpoeder.
  • Laat de broodjes afbakken gedurende een 20-tal minuten.
  • Eens afgekoeld, werk ze af met wat suikerglazuur (poedersuiker en citroensap mengen).