Bake Off Vlaanderen

Karamellows

Karamellows

Ingrediënten:

KOEKJES

  • 50 gram eierdooiers
  • 100 gram kristalsuiker
  • 100 gram zachte (niet gesmolten!) boter
  • 110 gram bloem
  • 25 gram cacaopoeder
  • 3 gram bakpoeder
  • 1 gram fleur de sel
  • Roomboter
  • Wat extra bloem

EIWITSCHUIMPJES

  • 10 gram gelatine (blaadjes)
  • 175 gram suiker
  • 75 gram dextrose
  • 100 gram water
  • 50 gram glucose
  • 87 gram eiwit
  • 3 druppels vanille-extract
  • 1/3 vanillestokje

HAZELNOOTJES

  • 100 gram hazelnoten
  • 120 gram karamelchocolade
  • 1 blikje gesuikerde, gecondenseerde melk
  • 3 gram bicarbonaat
  • 25 gram room
  • 25 gram donkere karamel
  • 200 gram kristalsuiker

AFWERKING

  • 600 gram melkchocolade
  • 100 gram fondantchocolade
     

Bereiding:

KOEKJES (1)

  1. Oven voorverwarmen op 170°
  2. Eierdooiers met suiker mengen
  3. Zachte (niet gesmolten!) boter ondermengen
  4. Bloem en bakpoeder zeven en toevoegen
  5. Fleur de sel toevoegen
  6. Geheel 10 minuten in plakplastiek laten rusten in vriezer
  7. Bakplaat inboteren en klaarleggen

HAZELNOOTJES

  1. Karamel maken
  2. Hazelnootjes erdoor doen
  3. Gecondenseerde melk, bicarbonaat, room en donkere melk
  4. Opwarmen in microgolf
  5. Mengsel op callets gieten en laten smelten
  6. Nootjes blenden en aan chocolademengsel toevoegen
  7. Voor eiwitschuim: gelatine laten weken in koud water

KOEKJES (2)

  1. Bolletjes maken van 7 gram en plat duwen op de bakplaat
  2. Koekjes losmaken van de bakplaat met steekmes
  3. Koekjes laten afkoelen op de rooster
  4. Feuilletine op de koekjes strijken

EIWITSCHUIMPJES

  1. Eiwit klaarzetten in keukenrobot
  2. Suiker, glucose en dextrose en water koken
  3. Bijwassen met siliconen borsteltje en water
  4. Als siroop 100°C heeft, beginnen met eiwitten op te kloppen
  5. Siroop verder koken tot 114°C
  6. Machine op trage versnelling zetten en suikersiroop voorzichtig op
  7. Eiwitten gieten (gieten in één straal op rand van de kom)
  8. Verder kloppen op grote snelheid
  9. Gelatine uitpersen en toevoegen
  10. Vanille toevoegen
  11. Laten kloppen tot schuim lauw is
  12. Eiwitschuim vullen in spuitzak met grootste spuitmond
  13. Mooie bolletjes spuiten op de koekjes met feuilletine
  14. Even in koelkast plaatsen om buitenste laagje te verharden

AFWERKING

  1. Melkchocolade smelten op 29-30°C en fondantchocolade op 31- 32°C
  2. Karamelchoclade in papieren spuitzakje doen
  3. Koekjes omgekeerd in kommetje gooien, omdraaien met pralineervorkje
  4. Daarna op bakpapier plaatsen om chocolade te laten stollen
  5. Streepjes karamelchocolade spuiten op koekjes ter versiering