Bake Off Vlaanderen

Wim Opbrouck stelt voor: Bake Off Vlaanderen

Wim Opbrouck stelt voor: Bake Off Vlaanderen
Wim Opbrouck met juryleden Herman Van Dender en Regula Ysewijn.

Dit najaar nemen tien gepassioneerde amateurbakkers het acht weken lang tegen elkaar op in de zoektocht naar de meest getalenteerde thuisbakker van Vlaanderen. Wim Opbrouck is hun steun en toeverlaat, maar vooral ook uw gastheer. Meester patissier en gebrevetteerd hofleverancier Herman Van Dender en foodhistoricus en foodwriter Regula Ysewijn jureren de creaties van de amateurbakkers.

Wim Opbrouck: "Ik had na het zien van de British Bake Off ongelooflijk veel zin om dit programma te presenteren. Ik ben zelf een kluns op bakgebied, maar hou van het vakmanschap en meesterschap van goeie bakkers en patissiers. Dat er met deze wedstrijd niets te winnen valt, behalve de grootste eer, vind ik de dag van vandaag een nobel doel. Naast mijn theater- en filmwerk heb ik heel veel "goesting" in dit warmhartig project".
 
Mogen wij u voorstellen, de jury:
 
Herman Van Dender is een grote naam in de Belgische patisseriewereld en heeft ook internationaal zijn strepen al verdiend. Hij werd zo goed als tussen de éclairs en soezen geboren, want in 1988 neemt hij de zaak van zijn ouders over. Hij wil geen doordeweekse bakker worden en smijt zich vol overgave op allerlei internationale wedstrijden. Volgens hem is dat de enige manier om te groeien en een internationaal niveau te bereiken. 

Naast de vele internationale prijzen, is Herman ook al jaren gebrevetteerd hofleverancier. Zo maakte hij bijvoorbeeld de bruidstaart voor het prinsenpaar Claire en Laurent. Zijn zaak in Schaarbeek is uitgegroeid tot een atelier met een twintigtal mensen. Ze maken er alles zelf en sinds kort is Herman ook producent van zijn eigen chocolade. Hij is één van de weinige patissiers in België die dat doen, omdat hij elk aspect van de patisserie wil beheersen.
 
Regula Ysewijn is een krak in het proeven en beoordelen van voedsel, maar patisserie is haar grootste specialiteit. Ze zetelt wereldwijd als jurylid in verschillende wedstrijden: The Great Taste Awards, ook wel de oscar van de levensmiddelen genoemd, is het jaarlijkse hoogtepunt. Ze is ook lid van The Guild of Food Writers, een prestigieuze organisatie in Groot-Brittannië. Maar Regula’s liefde voor voedsel en patisserie gaat verder dan alleen maar proeven. 

Als foodhistoricus kent ze graag de geschiedenis van gerechten. Zo schreef ze onder andere een boek over de geschiedenis van de Britse pudding: Pride and Pudding. Ze heeft een diploma van biersommelier en rond dit jaar haar koksopleiding af. Daarnaast heeft ze een zeer bekende foodblog: Miss Foodwise. Jamie Oliver, TV-chef en persoonlijke vriend van Regula, vindt haar blog de beste ter wereld.

Bake Off Vlaanderen, dit najaar op VIER