5 redenen waarom je Interstellar moet gezien hebben

Na Inception en Memento wordt Interstellar beschouwd als één van de absolute meesterwerken van regisseur Christopher Nolan.

Een verhaal over een apocalyptische Aarde in de nabije toekomst. Het einde van de wereld is in zicht, aangezien de Aarde zo vervuild geraakt is in de twintigste eeuw. Regeringen en economieën zijn ingestort. Door de vervuilde lucht kan er bijna geen gezond leven meer mogelijk zijn op de vroegere blauwe planeet. NASA bestaat niet meer. Een team van ruimte-onderzoekers en wetenschappers vinden echter een wormgat bij Saturnus, waarbij leven in verdere sterrenstelsels mogelijk zou kunnen zijn. 

OK, je zou misschien denken: weeral een film over de ruimte en astronauten, we weten het ondertussen wel al. Maar deze film moet je écht gezien hebben. Waarom, vraag je je af? Wij verzamelden vijf redenen die je gegarandeerd zullen overtuigen.

1. Filmen in IJsland kan gevaren met zich meebrengen

Anne Hathaway

Op een bepaald moment in de film stort het ruimteschip Endurance neer in een meer. Tijdens de opnames op locatie in IJsland kwam er een scheur in het ruimtepak van Anne Hathaway, waardoor ijs- en ijskoud water in haar pak terecht kwam. Ze raakte onderkoeld en vreesde zelfs even voor haar leven.

2. De getalenteerde Timothée Chalamet kon een rolletje bemachtigen

Timothée Chalamet

De steracteur uit Call Me By Your Name en Beautiful Boy was nog nog niet zo bekend toen hij de zoon van Matthew McConaughey mocht spelen in Interstellar. Ondertussen is de Frans-Amerikaanse jongen (geboren in 1995) één van de meest getalenteerde acteurs die er op dit moment in Hollywood en ver daarbuiten rondloopt. The Guardian gaf de acteerprestatie van Chalamet vijf sterren en beschouwde het als 'masterful work'. De Chalamania (zo wordt de hype rond de nieuwe it-boy in Hollywood genoemd) is real!

Timothée again

3. Eén constante in (bijna) alle Nolan-films: Michael Caine

Caine & Nolan

De 85-jarige Britse acteur heeft sinds Batman Begins een rolletje in elke film van Christopher Nolan. Caine vreesde dat zijn carrière ten einde liep in 2003, tot Nolan aan zijn deur stond met de vraag of hij de rol van butler Alfred wou spelen in Batman Begins. Caine ziet Nolan als zijn 'geluksbrenger': "Wanneer je 70 of 75 bent, denk je dat je carrière over is. Maar sindsdien maakte ik zeven van mijn beste films.” En dat allemaal onder de regie van beste vriend Christopher Nolan.

4. In de film zitten opmerkelijke easter eggs

Matt Damon

Een easter egg is een grapje, verwijzing of verborgen boodschap die in film verwerkt is. Net als echte paaseieren zitten deze details verborgen in de film en moet je al goed opletten om ze op te merken.

Bijvoorbeeld: Er is een referentie naar een bekende uitspraak uit de Apollo 13 NASA maanlanding: "Failure is not an option" in een conversatie tussen CASE en Cooper (McConaughey).

Ook de cameo van Matt Damon als Dr. Mann komt als een totale verrassing. Is zijn oranje ruimtepak in Interstellar trouwens een verwijzing naar de film The Martian, waarin Damon ook een oranje ruimtepak draagt?

5. Hulp van bekende natuurkundige Kip Thorne 

Hawking McConaughey Thorne
v.l.n.r.: Stephen Hawking, Matthew McConaughey en Dr. Kip Thorne

De methode van ruimtereizen in deze film is gebaseerd op werken van theoretisch natuurkundige Dr. Kip Thorne. Ook de roman Contact werd gebaseerd op Thornes theorie. En van deze roman werd in 1997 een filmadaptatie gemaakt met in de hoofdrol niemand minder dan... Matthew McConaughey.

Wist je trouwens dat Dr. Kip Thorne en de wereldbekende natuurkundige Stephen Hawking hielden van een weddenschap van tijd tot tijd? Hij won ooit een weddenschap rond de astrofysische theorie van zwarte gaten van Hawking, waarbij Hawking een jaarabonnement moest nemen op Penthouse Magazine (een erotisch getint magazine voor mannen).

Interstellar, zaterdag 2 maart om 19:50 uur op VIER.