De 16 zotste facts over de Harry Potter films

Lachende acteurs

Films maken, het is een zware business. Bij Harry Potter, één van de grootste franchises ooit, is dat slechts een understatement. Deze facts maken het duidelijk: échte magie gebeurt achter de schermen.

1. Het grafische team schreef duizenden brieven - met de hand! - om vervolgens te ontdekken dat ze te zwaar zijn voor de uilen. Dus moesten ze opnieuw beginnen.

2. Nadien hadden de uilen zes maanden nodig om te leren hoe ze een brief in hun bek moesten vervoeren.

3. De Duke Humfrey's bibliotheek in Oxford maakte een gigantische uitzondering om een scène te filmen bij hen. De bib verbiedt het om vlammen en vuur binnen te brengen, maar voor Harry Potter was dat zo geregeld. Het was de eerste uitzondering in honderden jaren.

Bib

4. De eerste scènes in 4 Privet Drive (Ligusterlaan) waren oorspronkelijk gedraaid in een echte straat. Nadien hebben de makers de huizen nagebouwd omdat ze niet terug konden.

5. Al de toverdranken waren eigenlijk soep. De favoriet? Wortel met koriander.

6. J.K. Rowling kon Lily Potter gespeeld hebben. De filmmakers boden de auteur de rol van mama Lily Potter aan, voor de scène met de Mirror of Erised (Spiegel van Neregeb), maar Jo weigerde.

7. In Harry Potter and the Deathly Hallows Part 1, zien we een poster hangen van het toneelstuk waarin acteur Daniel Radcliffe/Harry Potter in dezelfde periode speelde.

Toneelstuk Harry

8. Tijdens de tweede film Harry Potter and the Chamber of Secrets ging er een luizenplaag rond op de set. Dus als je iemand ziet krabben...

9. Er zijn meer dan 20.000 pakjes en goederen in de etalages van Diagon Alley (Wegisweg). Allemaal handgemaakt, natuurlijk.

10. Acteur Hugh Grant was oorspronkelijk gecast voor de rol van Gilderoy Lockhart, maar helaas liet z'n agenda het niet toe. Jude Law werd ook overwogen, maar hij was te jong. Uiteindelijk ging de rol naar Kenneth Branagh.

11. Tijdens het bal in Harry Potter and the Goblet of Fire werd enkel de bovenkant van Harry's lijf gefilmd. Waarom? De andere acteurs kregen allemaal drie weken dansles, maar omdat Daniel veel meer moest filmen, had hij slechts vier dagen om zich voor te bereiden. En dat was blijkbaar niet genoeg.

Bal

12. De radijsjes die in Luna haar oren hangen, waren zelfgemaakt door Evanna Lynch, de actrice die Luna speelt.

Luna radijsjes

13. De meeste boeken in Dumbledore's bureau zijn voornamelijk telefoonboeken die een nieuwe cover en een laagje stof hebben gekregen.

Telefoonboeken

14. Meer dan 40 katjes namen deel aan een fotoshoot om op een bordje in Umbridge's kantoor te hangen.

15. Wanneer Harry's eerste kus wordt besproken, barsten de drie in lachen uit. Dat was écht. De makers vonden het zo leuk, dat ze het gebruikten in de film.

16. De scène waarin Harry vermenigvuldigd wordt in zeven was zo ingewikkeld dat Daniel Radcliffe 90 shots nodig had.

7 Harry's

© 2016 Warner Bros. Ent.
Harry Potter Publishing Rights © J.K.R.
Harry Potter characters, names and related indicia are trademarks of and © Warner Bros. Ent. All Rights Reserved.