Balletje met ei en in tomatensaus

Balletjes in tomatensaus van Roger Van Damme

Benodigdheden:

  • 500 gram gehakt (half varken, half rund)
  • twee sjalotjes
  • vier eitjes
  • één teentje knoflook
  • twee wortelen
  • twee verse tomaten
  • twee blikken gepelde tomaten
  • tomaten passata
  • paneermeel
  • 80gr panko
  • één eetlepel suiker
  • twee eetlepels ketchup
  • rozemarijn
  • basilicum
  • tijm
  • oregano
  • laurier
  • kippenbouillon
  • peper
  • zout

Bereiding:

Het belangrijkste is dat je eerst de saus maakt want die moet 20 à 30 minuutjes pruttelen.

Tomatensaus

Snij een sjalotje in schijfjes.Doe wat boter in de kookpot en stoof de uitjes een beetje aan.  Snij ondertussen de wortels ook in schijfjes en de tomaten in grote stukken. Voeg deze ook bij de ajuinen. Roer de saus regelmatig om met een houten spatel. Maak de knoflook proper en doe hem bij de tomatensaus.

Voeg twee eetlepels ketchup toe. Roer het geheel goed door en zet het dan op een zacht vuurtje. Doe het blik met gepelde tomaten erbij en blijf regelmatig roeren.

Maak een bouquet garni van de rozemarijn, basilicum, tijm, oregano en laurier. Nadat de saus enkele minuten aan het pruttelen geweest is, haal je het bouquet garni er terug uit en mix je de saus. Kruid goed af met peper en zout. Voeg naargelang nog wat extra ketchup toe.
Giet wat kippenboullion bij de saus. Zeef daarna de saus zodat er geen stukjes tomaat meer in je saus zitten.

De balletjes

Snij een stuk kalfsvlees en een stuk varkensvlees af. Zorg dat de delen ongeveer even groot zijn. Snij het vlees in kleinere stukjes en haal het dan door de hakmolen.

Doe 500 gr van je gehakt vlees in een kommetje. Pers een teentje look en doe het bij het vlees. Snij nog een sjalotje fijn en voeg het bij het gehakt. Er mag ook nog één volledig eitjes bij. Doe er 80 gr panko en 125 gr room bij.  Meng het geheel en kruid af met peper en zout. Doe er wat fijngesneden basilicum blaadjes onder.

Kook vier eitjes, probeer ervoor te zorgen dat het eigeel nog vloeibaar is. Neem een kom en doe er ijsblokjes in en doe er wat koud water bij. Leg de eitjes na het koken meteen in het ijswater. Pel de eitjes.

Maak van het gehakt platte hamburgers. De bedoeling is dat we het eitje hierin leggen en dan de het gehakt rond het eitje dichtvouwen. Zo krijgen we een balletje gehakt met daarin een zachtgekookt eitje.

Rol dit balletje nu nog eens door de panko. Je gehaktbal moet 8 minuten in de friteuse. Zorg dat je bal goed in de olie ligt zodat alle delen goed kunnen bakken.

Afwerking

Giet in een diep bord een bodem tomatensaus. Snij wat peterselie, dragon en basilicum fijn. Wanneer je gehaktbal uit de friteuse komt, snij je hem door. Leg de fijngesneden kruiden fijn rond de gehaktbal.

Smakelijk!