Balletjes in tomatensaus met ananas

Balletjes in tomatensaus van Wout Bru

Benodigdheden:

  • ketchup
  • drie eitjes
  • boter
  • rode peper
  • basilicum
  • laurierblaadjes
  • tomaten
  • ananas
  • gele curry
  • tomaten passata
  • twee tomaten
  • rundsvlees
  • varkensvlees
  • bloem
  • vier aardappelen
  • melk
  • room
  • boter

Bereiding:

Aardappelpuree

Zet een pot water op het vuur. Schil de aardappelen, snij ze in kleine stukjes en kook ze. Wanneer ze gaar zijn giet ze af en doe er een klont boter, melk en room bij. Doe er ook een beetje olijfolie bij. Plet het geheel. En laat het even verwarmen maar zorg ervoor dat de puree niet kookt.

Tomatensaus

Doe de tomatenpassata in een kookpot en zet deze op een zacht vuurtje. Schil ondertussen een ajuin en snij hem fijn en voeg hem toe aan de passata. Doe er drie soeplepels ketchup bij. Voeg een klein takje basilicum, een blaadje laurier, een stengel oregano, een takje tijm en vier snufjes piment d’espelette toe.

Snij het pepertje dwars door en haal de pitjes er uit. Snij een klein stukje af en snij dit in nog kleinere stukjes. Voeg dit toe aan de saus, hiermee kun je bepalen hoe pittig je saus mag worden. Snij twee verse tomaten in stukjes. Doe er een beetje gezeefde tomatenpuree bij. Giet een beetje sap van de ananas in je saus.

Haal de stengels van de basilum, de laurier en de tijm takjes uit de pan van zodra de saus even gekookt heeft. Mix nu deze saus.

Snij de ananas in kleine stukjes fijn. Voeg ze bij de saus.

De balletjes

Snij het rundvlees in kleine blokjes. Snij ook het varkensvlees in kleine stukjes. Haal deze stukjes vlees door de vleesmolen. Kruid af met zout en peper. Voeg er één volledig eitje bij en één dooier. Doe één koffielepeltje curry bij het gehakt. Meng het geheel.

Rol de balletjes en rol ze even door wat bloem. Bak de balletjes dan in een pan. Neem de 5 mooiste balletjes en doe ze in de tomatensaus. Roer voorzichtig in de saus zodat de balletjes niet kapot gaan.

Afwerking

Leg de balletjes in een kommetje. Schep er wat van de pittige tomatensaus over en zorg dat de ananas bovenaan ligt. Doe er een toefje peterselie in het midden van je bord. Schep wat van de puree in een klein potje en doe er wat olijfolie ove