Fishsticks met een salade van zeekool en een dressing van ras el hanout

De fishsticks van Thierry Theys

Benodigdheden:

  • Eén Kabeljauwfilet
  • Eén pakje panko (paneermeel)
  • Acht eieren
  • Eén potje zure room
  • Eén bussel bieslook
  • Eén pakje slamix
  • Eén pakje kruidenmix
  • Eén pakje zeekool of zeekoolscheuten
  • beetje bloem
  • Gele ras el hanout
  • Kurkuma
  • Vier limoenen
  • Sushi azijn
  • Dragon azijn
  • Arachide olie
  • Mosterd
  • Gele currypoeder
  • Peper
  • Zout
  • 250 gr. Boter
  • Eén pot mayonaise (of eieren, mosterd, azijn)
  • Grof zeezout
  • Eén zakje puree aardappelen
  • sesamzaadjes
  • Eén pakje citroenverbena

Werkwijze:

De kabeljauw

Haal de kabeljauw leeg, verwijder alle ingewanden.  Fileer de vis. Dat doe je door het mes achter de kieuwen te steken en een beetje schuin te snijden richting het hoofd. Dan doe het hetzelfde van op de graat, richting de staart. Snij nu het vel van het vlees. Haal de graten er uit. Je hebt nu twee kabeljouwfilets.

Leg de filets een tiental minuten op grof zeezout, zet hem in de frigo.

Na 10 minuten haal je de vis uit de frigo. Spoel hem af onder een zachte straal zodat al het grof zout er af is en dep hem droog op je handdoek.
Snij de filet in 8 reepjes. Klopt het eiwit dat je opzij had gezet van de dressing een beetje los. Neem een kommetje bloem en het panko paneermeel. Wentel eerst de stukjes vis door het bloem en leg het daarna in het eiwit. Dan dompel je de vis in de panko en leg hem op een bordje. Je hebt nu de filets gepaneerd en de kabeljauw is nu klaar om straks te frituren op 180 graden.

Wanneer de fish sticks uit de frituur komen, rasp er een beetje limoenzeste over.

Dressing

De dressing gaan we maken op basis van mayonaise. Je kan zelf kiezen of die zelf maakt, of gewoon een pot gebruikt.
Thierry maakt de mayonaise zelf. Scheid 4 eieren en hou de eigelen bij. Hou het eiwit in een andere kom bij. Doe er een lepeltje mosterd en dragzonazijn bij en kruid af met peper en zout. Mix dit mengel en voeg 400 ml arachideolie toe terwijl je mixt. Voeg dan 3 eetlepels sushi azijn toe. Nu mag je 1 koffielepel kurkuma, 1 koffielepel ras el hanout en het sap van een halve limoen bij het mengsel doen. Mix dit geheel. Voeg er een beetje water en sushi azijn bij wanneer de smaken van de kruiden overheersen na het proeven. Zet het geheel in de frigo.

Salade

Neem zeekoolscheuten, een slamix en bloemenkruiden.
Doe de salade in een kommetje. Voeg zeekoolscheuten toe en kruid af met zout, peper en de kruidenmix.
Je kan eventueel bloemen en verbena toevoegen. Om het geheel af te maken, strooi er geroosterde sesam erover.

We maken een beetje vinaigrette voor de salade. Die bestaat uit, vier eetlepels olijfolie, twee eetlepels azijn, een beetje peper en een beetje zout, kleine lepel sushi azijn. Dan goed roeren en over de salade sprenkelen.

Afwerking

Vul twee potjes met de dressing. Het kommetje met sla mag je op het bord zetten. Frituur de kabeljauw en dresseer het bordje. Sprenkel de vinaigrette over de salade.

Smakelijk!