Gelakte kalfszwezeriken met savooistoemp en mosterdsaus

Gelakte kalfszwezeriken met savooistoemp en mosterdsaus

Benodigdheden:

  • Twee mooie zwezeriken van 150g
  • Eén savooikool
  • boter
  • ½ l volle room
  • graanmosterd
  • Vijf Aardappelen
  • Eén sjalot
  • bloem
  • peper
  • zout
  • muskaatnoot

Werkwijze:

De zwezeriken en de saus:

Spoel de zwezeriken goed in koud en licht gezouten water. Breng ondertussen een ruime pot water aan de kook met enkele lepels azijn en zout.
Blancheer hier de zwezeriken in gedurende een vijftal minuten, verfris ze meteen in ijswater.

Als ze goed afgekoeld zijn halen we de vliesjes eraf (pellen).

Neem een pot, smelt er boter in en voeg er een fijngesnipperd sjalotje aan toe.

Snij nu de twee zijkanten van de zwezeriken. Wat je zonet afgesneden hebt, snij je nu in kleinere stukjes. Die mogen toegevoegd worden aan de sjalotjes. Kruid af met peper en zout. Wanneer ze even gebakken hebben, giet de room bij de zwezeriken.

Wanneer dit eventjes doorgekookt is, zeef je het mengsel zodat je alleen nog het roommengsel over hebt. Dit mag terug op het vuur. Kruid goed af met peper en zout. Roer er even door met een garde. Voeg een half lepeltje gewone mosterd toe. En daarna een half lepeltje graanmosterd. Roer met de garde de saus goed door. 

Snij de grotere stukken ook in kleinere stukjes en wikkel deze even in de bloem. Zo kunnen we ze krokant bakken. Kruid af met peper en zout.

Doe een grote klont boter in de pan en voeg wat arachideolie toe. Wanneer de boter volledig gesmolten is, voeg je de zwezeriken toe, schud even met de pan. Draai het vlees na een tijdje om zodat het langs alle kanten kan kleuren.

De savooistoemp:

Breng een pot licht gezouten water aan de kook. Schil de aardappelen en kook ze in het water.

Breek de buitenste blaadjes van de kool, deze gaan we niet gebruiken. Snij de kool in vier stukken. Snij 1/4e van de kool daarna in lange reepjes en spoel deze af.

Doe wat boter in een kookpot en voeg de kool toe. Kruid af met peper en zout. Roer regelmatig om.

Wanneer de aardappelen gaar zijn haal je ze uit het water. Wanneer de kool een tijdje gestoofd heeft en bijna gaar is, voeg je de aardappelen toe in deze pot. Laat ze even samen stoven.

Daarna plet je de aardappelen onder de savooikool. Kruid af met peper en zout.

Afwerking:

Leg een bodem van je savooipuree onderaan het bord. Leg twee mooie stukjes zwezeriken bovenop de puree. Werk het bordje af door de saus rond de aardappelen te strijken.

Smakelijk!