Gevulde inktvisjes

Benodigdheden:

  • 6-tal pijlinktvisjes (Ideaal zijn pijlinktvisjes van ongeveer 120 gr ongekuist -voorziet 2 of drie per persoon-Pijlinktvisjes zijn hier ideaal voor.)
  • 180 gram kalfsgehakt
  • één dooier
  • een paar takjes basilicum en dragon
  • één chilipeper
  • één paprika
  • twee sjalotten
  • look
  • een snede wit brood
  • melk
  • boter om te bakken
  • 120 gram basmati
  • mosterdzaadjes ( zwarte)
  • citroen
  • olijfolie
  • sesamolie
  • kurkuma
  • peper
  • zout
  • 125 gram boter
  • peterselie
  • look
  • citroen

Bereiding:

Het eerste wat er moet gebeuren is de inktvisjes kuisen. Trek de kop er af, snij de tentakels af juist voor de ogen en houd ze apart. Haal met de vinger zoveel mogelijk ingewanden en het doorzichtig kraakbeen uit de vis, verwijder het buitenste gekleurde vliesje (schraap eerst een beetje met een office-mesje en trek vervolgens het vlies weg). Keer het lijfje (een soort zakje) binnenste te buiten. Verwijder alle restjes van de ingewanden en  spoel overvloedig in koud water, draai terug in de oorspronkelijke vorm. Hak de tentakels fijn en bewaar.

Citroenrijst

Gebruik liefst niet voorgekookte basmatirijst

Neem twee koppen( 2 x 60 gram) basmatirijst en giet in een kom. Spoel  de rijst in koud water tot het spoelwater ongeveer helder is, dit maakt de rijst minder plakkerig. Laat de laatste keer de rijst weken in 6 koppen water (360 gram)

Giet de rijst in een zeef boven een kookpot en breng het weekwater met een beetje zout en een goede soeplepel olijfolie aan de kook. Voeg de gewassen rijst in 1 keer toe, verminder het vuur en laat een tiental minuten koken, doof het vuur en laat de rijst nog een vijf tal minuten zwellen in de kookpot.

Vulling voor de inktvisjes

Maak ondertussen de vulling voor de inktvisjes klaar. Snijd een paar sjalotten fijn, pel met een dunschiller een halve paprika (de langwerpige Spaanse zijn de beste). Snijd een halve chilipeper, waarvan ook de zaadjes verwijderd zijn, in zeer kleine stukjes. Pel en plet twee lookteentjes.

Snijd de blaadjes van twee takjes basilicum fijn, door de blaadjes op elkaar te leggen, op te rollen zoals om een sigaartje te maken en dan in zeer fijne reepjes te snijden en te hakken

Pluk de blaadjes van twee takjes dragon en hak ze fijn.

Ontdoe de korst van een snede wit brood en week in een beetje melk en kruid met peper en zout.

Stoof zonder te kleuren de gehakte tentakels in een beetje boter en voeg de sjalotten, de paprika ,de look en de chili toe.

Druk de overtollige melk uit het brood, meng het brood met een eierdooier, voeg het gehakt en de gestoofde aromaten toe, voeg de basilicum en de dragon toe, en bak op een zacht vuur, onder voortdurend roeren met een vork, de inhoud in een beetje boter tot een smeuïge massa. Smaak af met peper en zout en vul hiermee ( met spuitzak) de inktvisjes tot ongeveer ¾, ze mogen niet te vol zijn, want ze trekken samen tijdens het opwarmen en kunnen barsten als ze teveel gevuld zijn. Laat 1 duimbreed van de opening leeg en sluit af mat een tandenstoker.

Afwerking

Giet de rijst op een platte schotel en giet het overtollige water af indien er nog is. Giet een beetje olijfolie op de rijst en maak de korrels los met en vork, zet in een voorverwarmde oven op 80 graden om een beetje te drogen en roer regelmatig om. Doe een paar soeplepels mosterdzaadjes in een pan in zeer weinig olie en verhit de pan.  Als de zaadjes beginnen te springen zijn ze klaar.  Meng ze onder de rijst met een beetje sesamolie, het sap van een halve citroen, rasp een beetje van de schil over de rijst en meng er  een koffielepeltje kurkuma onder.

Stoom de gevulde inktvisjes een 4 tal minuten in een coucousière. 

Pel een 3-tal lookteentjes, kook ze in een beetje water en giet het water af en steek ze door een lookknijper – hak een handvol gewassen peterselie blaadjes. Smelt op een zacht vuur 125 gram ongezouten boter, en schep de melkwei af en giet de geklaarde boter in een proper pannetje.  Voeg de geplette look en de gehakte peterselie toe, samen met peper, zout en een druppeltje citroen.

Verhit een grillpan, en kleur hierop de gestoomde inktvisjes langs alle kanten, verwijder de tandenprikker, snijdt de inktvisjes decoratief in twee, overgiet met de warme looksaus en dresseer er de citroenrijst naast.

Smakelijk!