Heerlijke paling in’t groen

Paling in 't groen van Johan

Benodigdheden:

  • Vier stuks  gestroopte paling
  • Twee sjalotjes
  • klontje boter
  • 20g maïzena
  • Eén citroen
  • 150g Spinazie
  • Eén bussel Peterselie
  • 300g kervel
  • Peper
  • Zout
  • Brood

Bereiding:

De paling:

Snij de kop van de paling en snij dan een klein stukje van de staart eraf. Langs beide kanten van de paling zit een graat, die je moet verwijderen. Neem een klein mesje en maak de graat los, trek hem er dan volledig uit.

Zet nu de punt van het mes één of twee centimeter achter de anus op de buik van de paling, en snij de paling open richting kop. Nu liggen de ingewanden bloot. Verwijder alle ingewanden. Wanneer alle ingewanden verwijderd zijn is het belangrijk om te kijken of het kleine zwarte darmpje dat doorloopt tot achter de anus verwijderd is. Meestal zit die er nog. Dit darmpje smaakt vies, en je kan er ziek van worden. Spoel dan de paling nog eens heel goed af.

Snij de gekuiste paling nu in kleinere stukjes.
Snij een sjalotje fijn. Doe een beetje boter in een kookpot en doe dat sjalotje bij de boter. De paling mag hier ook aan toegevoegd worden. Laat de paling even stoven.

Kruid af met peper en zout.

Vul een maatbeker met water en doe het bij de paling tot de paling net onder water staat. Roer nog eens goed in de pot. Zodra het water begint te koken, moet je het vuur stiller zetten.

Begin nu aan je kruiden. We komen terug bij de paling wanneer hij gaar is.

Het groen:

Neem de Peterselie, spinazie en de kervel. Pluk de peterselie en hak hem fijn. Doe hetzelfde met de kervel. Was de spinazie en hak hem fijn. De helft van de spinazie doe je in een kom en de andere helft laat je op de plank liggen. Doe de peterselie en helft van de kervel bij de spinazie. Neem de kruiden roller en rol deze over de kruiden tot ze bijna een papje geworden zijn.

Afwerking:

Doe twee soeplepels Maïzena in een kommetje met een beetje water en roer het tot een homogene massa geworden is.

Wanneer de paling gaar is, vis je hem uit de jus. Roer nog eens goed in de jus en voeg enkele druppels van het maïzena mengsel toe en roer het goed door elkaar. Wanneer het begint te koken, zal de saus normaal gezien beginnen binden. Kruid af met peper en zout. Voeg enkele druppels citroensap toe. Voeg nu je kruidenmengsel toe. Wanneer de kruiden erin zitten, mogen deze niet te lang meekoken.

Voeg dan de paling terug toe aan de saus. Roer het geheel voorzichtig door elkaar.

Dresseren:

Neem een dieper bord en en leg er enkele stukjes paling in. Voeg dan voldoende saus toe en enkele sneetjes brood.

Smakelijk!