Risotto met calamari

Benodigdheden:

  • Eén pijlinktvisjes
  • Eén ajuin
  • Twee teentjes look
  • verse munt
  • water
  • risotto
  • Zes kerstomaten
  • witte wijn
  • Basilicum
  • zwarte look
  • Room
  • boter
  • Zout
  • Peper

Bereiding: 

We gaan eerst de Inktvisjes kuisen. Trek de kop er af, snij de tentakels af juist voor de ogen en houd ze apart. Haal met de vinger zoveel mogelijk ingewanden en het doorzichtig kraakbeen uit de vis. Verwijder het buitenste gekleurde vliesje (schraap eerst een beetje met een office-mesje en trek vervolgens het vlies weg) keer het lijfje ( een soort zakje) binnenste te buiten. Verwijder alle restjes van de ingewanden en  spoel overvloedig in koud water,   draai terug in de oorspronkelijke vorm. Hak de tentakels fijn en bewaar.

Inktvis

Snij de inktvis in de helft en snij dan dunne sliertjes van de inktvis. Doe wat olijfolie in de pan en voeg er een teentje look en gesneden ajuin bij. Bak de sliertjes inktvis en breng op smaak met zout en peper.
Snij zes kerstomaatje in vier kleine stukjes en doe ze bij de inktvis reepjes. Blus de inktvis met witte keukenwijn. Doe één pollepel gezeefde bouillon bij de inktvis. Voeg vier gehakte blaadjes basilicum toe.

Zeef de saus waar de calamaris in gekookt heeft en voeg dit toe aan de risotto. Leg de calamaris terug in de pan en voeg een beetje water toe.

Bouillon van inktvis

Snij dan de tentakels die je bewaart hebt, in kleine stukjes. Bak de fijngesneden tentakels in een beetje olijfolie. Snij de ajuin in kleine schijfjes en voeg die toe in de kookpot. Breng op smaak met peper en zout, doe er ook look bij. Doe er twee kommetjes water bij en 8 blaadjes verse munt. Dit laat je eventjes in koken. Neem een staafmixer en mix de bouillon tot er geen brokjes meer in zitten.
Zeef de bouillon.

Risotto

Doe een beetje olijfolie in de pan. Stoof twee pollepels risotto in een pan. Zet de pan op een laag vuurtje en roer met een houten lepel. Als de risotto lichtjes aangebakken is, giet je hem over in een kookpot en voeg je zes pollepels gezeefde bouillon toe. Je risotto en de bouillon moeten heel warm zijn. Laat het 15 minuten koken en roer regelmatig.  Indien de risotto te droog dreigt te worden, voeg nog wat extra bouillon toe.
Nadat het vocht van de calamaris is toegevoegd aan de risotto, laat die dan op een laag vuurtje verder koken. Voeg een klein klontje boter toe en roer het eronder.

Sausje

Maak 5 à 6 teentjes zwarte look proper en plaats ze in een kookpot met room. Voeg een klein beetje boter toe. Roer met een garde in de saus. Mix de saus en laat ze dan volledig inkoken.

Afwerking

Lepel een beetje van de saus in je bord. Plaats een ijzeren uitsteekvorm in het bord en vul ze op met de risotto. smeer je lepel in met olijfolie en maak de risotto met deze lepel glad. Plaats de calamari op de risotto.

Smakelijk!