Siciliaanse worst met stoemp

Siciliaanse worst met stoemp

Benodigdheden:

  • 6 aardappelen
  • 1 broccoli
  • een stuk Parmezaanse kaas
  • 5 schijfjes Pancetta
  • salie
  • olijfolie
  • melk
  • peper & zout
  • natuurdarmen van het varken
  • 400 gram ontbeend varkensvlees van de schouder
  • venkelzaad
  • boter

Bereiding:

De stoemp

Breng water aan de kook en voeg een snuifje zout toe. Schil de aardappelen en snijd ze dan in kleinere stukjes. Spoel deze stukjes af en leg ze in het kokend water. Kook tot ze gaar zijn. Als je mespunt er vlot in gaat, zijn ze gaar. Giet het kookwater NIET af maar haal de aardappelen er uit met een schuimspaan. Maak de broccoli proper en kook hem daarna in hetzelfde vocht van de aardappelen. Wanneer de broccoli gaar is, giet je hem af. Doe de aardappelen terug in de kookpot en voeg er wat olijfolie aan toe. Snidj de broccoli in kleine stukjes. Voeg de broccoli toe aan de aardappelen en meng ze onder elkaar. Voeg wat fijngesneden salie toe aan het mengsel. Snij de pancetta in kleine blokjes en voeg die toe aan de aardappelen. Voeg er 15 à 20 cl melk aan toe. Stamp het geheel plat met een stamper. Rasp er een beetje Parmezaanse kaas onder. Roer tot de puree een smeuïge substantie wordt.

De worst

Snijd het varkensvlees in kleinere stukken en haal deze door de vleesmolen met een gril van 3 à 4 mm. Kruid het gehakt met peper en zout. Gebruik voldoend zout. Siciliaanse worst wordt gemaakt op basis van venkel, dus kruid verder af met venkelzaad. Meng het gehakt met je handen, het moet een homogene massa worden. Neem een varkensdarm en controleer op gaten. Schuif de darm over de trechter – maak een knoop aan het uiteinde en steek het gehakt in de machine. Druk goed aan om luchtbellen te vermijden. Draai aan de molen en het gehakt zal in de darm terecht komen. Als je worst lang genoeg is kan je die opsplitsen zodat je verschillende stukjes worst krijgt. Draai de worst zoals een tussen je vingers en maak zo een splitsing. Snijd de uiteinden van de darm er af en duw de uiteinden van de worstjes een beetje aan. Maak enkele kleine gaatjes in de worst met een tandenstoker, anders kan het zijn dat je worstjes gaan spatten in de pan wanneer je ze bakt. Doe wat olijfolie in de pan en voeg er ook wat boter aan toe. Voeg de worstjes toe: eerst even op een hoog vuur om een krokante buitenkant te krijgen. Zet het vuur na een tijdje lager en draai de worstjes geregeld om.

Afwerking

Werk af met wat bakjus uit de pan. Smakelijk!