Steak tartaar met frietjes

Steak tartaar van Roger Van Damme

Benodigdheden:

  • 140 gr fillet puur holsteiner
  • frituur met ossewit
  • frituur met olie
  • vijf à zes aardappelen
  • gemengde sla
  • avocado
  • mayonaise
  • mosterd
  • ketchup
  • tabasco
  • worcestersaus
  • madras currypoeder
  • kikkoman (natuurlijke sojasaus)
  • sjalot
  • parmezaan
  • honing
  • rum azijn
  • arachideolie
  • één tomaat

Bereiding:

Zet de friteuse met het ossenvet aan op 190° en de andere met de olie op 160°.

De frietjes

Was de aardappelen met koud water. Schil de aardappelen en snij er dan frietjes van. Spoel de gesneden frietjes nog eens af. Bak de frietjes 5 minuutjes in 160°, schud ze regelmatig. Heel belangrijk dat de frietjes volledig afkoelen voor je ze een tweede keer bakt. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Bak de frietjes een tweede keer maar nu in het ossenvet.

Het vlees

Haal het vliesje dat nog op het stuk vlees zit, er af. Snij er dunne reepjes van en snij deze dan fijn. Haal het vlees door de gehaktmolen. Neem de ketchup en spuit een beetje bij het vleesmengsel.Voeg er een halve lepel mayonaise, enkele druppeltjes tabasco en worcestersaus aan toe. Kruid af met peper en zout en voeg er een halve koffielepel mosterd aan toe. Doe er een mespuntje curry bij. Schaaf er wat parmezaanse kaas bij.

Neem een ringetje en doe het vleesmengsel in het ringetje. Snij een sjalotje fijn en doe er een beetje van op het vlees.

Salade

Doe een beetje rum azijn over de salade, daarna ook enkele druppeltjes arachideolie en kikkoman. Doe de rest van het sjalotje door de salade. Snij een klein stukje tomaat eraf en snij er kleine sliertjes van en leg deze bovenop de sla. Snij de avocado open en snij hem in twee, haal de schil er af. Kruid de avocado af met peper, zout en olijfolie.

Afwerking

Maak een bolletje van de salade en leg deze bovenop je vlees. Strooi nog een beetje parmezaanse kaas op het bordje, rond het vlees.

Doe een beetje arachideolie en kikkoman in een kommetje. Roer in het kommetje, je zal zien dat er kleine bolletjes komen. Leg enkele van deze bolletjes op je bord. Vergeet je twee stukjes avocado niet op het bordje te leggen. En voeg dan als final touch, je frietjes toe.

Smakelijk!