Worst met stoemp

Worst met stoemp

Benodigdheden:

  • 600 gram bloemige aardappelen b.v. bintjes van ongeveer gelijke grootte
  • 15 à 20 cl. volle melk
  • 125 gr. ongezouten boter
  • 10 gram fijn zeezout
  • verse tuinkruiden
  • 2 takjes basilicum
  • een handvol verse jonge spinazie
  • 3 takjes kervel
  • 3 takjes peterselie
  • 1 takje munt
  • een tiental verse zurkelblaadjes
  • 1 teentje look
  • 1 sjalotje
  • 4 lente uitjes
  • een takje dragon
  • 1 soeplepel
  • olijfolie
  • Natuurdarmen van varken
  • 300 gram mager varkensvlees van de buik
  • 100 gram ontbeend varkensvlees van de schouder
  • 1 klein ei
  • 1 potje
  • vier specerijen (quatre épices)
  • 25 gram
  • boter om te bakken
  • peper & zout

Bereiding:

De stoemp

Was de aardappelen maar pel ze niet, kook ze gaar (duur 20 minuten) in 1 liter water. Giet het kookwater af en laat ze af koelen. Pluk en was ondertussen de kruiden. Breng een pan met 1 liter water en een snuifje zout aan de kook en werp hier de geplukte en gewassen kruiden in. De basilicum en de lente uitjes mogen hier niet in. Werp eerst de peterselie in het kokend water en kook één minuut. Nadien kook je ook de andere kruiden één minuut. Giet de kruiden door een zeef en doe ze onmiddellijk in ijswater om verkleuren tegen te gaan. De basilicum mag je nu fijn snijden. Het teentje look mag geperst worden en samen met het fijn gesneden sjalotje gestoofd worden in een beetje boter. Snijd nu de lente-uitjes en leg ze in een apart kommetje. Alles, met uitzondering van de lente-uitjes, mag je nu met één lepel olijfolie en één lepel kookvocht mixen tot fijne puree. Hou dit ook even in een apart kommetje.

De worst

Snijd het vlees in blokjes van een goede duim dik en haal deze door de vleesmolen met een gril van 3 à 4 mm. Meng het gehakt met het ei en kruid af met 2 koffielepels zout, één peper en één quatre épices. Meng het gehakt en proef regelmatig. Eventueel meer peper of zout toevoegen. Haal de varkensdarmen uit het water en controleer op gaten. Schuif de darm over de trechter. Maak een knoop aan het uiteinde en druk het gehakt compact door de trechter in de darm. Druk goed aan om luchtbellen te vermijden. Indien ze groot genoeg zijn, snijd je de worst af en leg een tweede knoop. Doe hetzelfde met de andere worst.

Afwerking

Pel de gekookte en nog warme aardappelen, snij ze in stukken en haal ze door de passe-vite. Laat ze een beetje uitdrogen op een laag vuur maar let op dat ze niet aanbranden. Roer de aardappelen regelmatig om met een een houten lepel. Warm de melk op en meng beetje bij beetje 3/4 van de klontjes boter door de aardappelen. Blijf goed roeren en voeg daarna ¾ van de zeer warme melk toe. Duw nu deze puree door een zeef, en voeg de rest van de melk en de boter toe. Voeg nu de kruidenpuree en de gehakte lente ui toe. Doe er peper en zout bij en hou de puree warm. Bak de worst tot gaar en schep de puree op een bord. Leg de worst ernaast. Smakelijk!