11 redenen waarom je De Dag echt niet mag missen

Vanaf donderdag 10 januari start De Dag op VIER. Een kleine stad wordt opgeschrikt door een uit de hand gelopen bankoverval. Een dag lang zitten politie en gijzelnemers elkaar op de hielen. 

Nog aan het twijfelen of je zou kijken? Say no more! Wij sommen enkele redenen op waarom je deze serie niet mag missen.

1. De reeks is geschreven door Jonas Geirnaert en Julie Mahieu

Jonas Geirnaert & Julie Mahieu
Jonas Geirnaert & Julie Mahieu

Moppentapper Jonas Geirnaert, bekend van de tv-programma's Neveneffecten, Man Bijt Hond, De Ideale Wereld en Basta, kan ook serieus zijn. Hij bedacht deze reeks samen met zijn vriendin Julie Mahieu. Zij was destijds reporter voor Man Bijt Hond, en werkte ook mee aan De Ideale Wereld.

Het idee om een fictiereeks te vertellen in verschillende perspectieven kwam trouwens van Julie Mahieu. Later kwam daar het idee van een gijzelingssituatie bij, en de bal ging aan het rollen.

2. De regie is in handen van Dries Vos en Gilles Coulier

Dries Vos & Gilles Coulier
Dries Vos & Gilles Coulier

Zeggen deze namen je niets? Waarschijnlijk ken je Dries Vos wel als de regisseur van De Biker Boys, Wat Als? en Safety First, en Gilles Coulier als de regisseur van Bevergem en Cargo. Twee topregisseurs die zich, samen met Jonas Geirnaert en Julie Mahieu, ontfermden over De Dag.

Gilles Coulier regisseerde de afleveringen vanuit het standpunt van de politie, terwijl Dries Vos zich samen met de gijzelaars en gijzelnemers liet opsluiten in de bank.

3. Plottwists en razend spannende cliffhangers zetten je op het puntje van je stoel

Wine en Zouzou met politie

Bij elke aflevering zit je letterlijk en figuurlijk op het puntje van je stoel. Bij de eerste en de tweede aflevering maak je kennis met de politie, de gijzelaars en gijzelnemers, maar dat neemt niet weg dat zelfs de eerste twee afleveringen razend spannend zijn. Het kat- en muisspel buiten en binnenin de bank wordt stevig gespeeld.

Je ontdekt trouwens door de afleveringen heen meer en meer plottwists, alle losse eindjes worden aan elkaar geknoopt en elke aflevering eindigt op een cliffhanger van jewelste. 

4. Er zijn enkele verrassende (bij)rollen

Neveneffecten
De Neveneffecten vlnr.: Jelle De Beule, Jonas Geirnaert, Koen De Poorten en Lieven Scheire

Als je goed kijkt, kan je zien dat Jonas Geirnaert beroep heeft gedaan op zijn mede-Neveneffecten om een rolletje voor hun rekening te nemen. Zowel Koen de Poorter, Lieven Scheire als Jelle De Beule spelen mee in de reeks.

Maar dat is nog niet alles. Als je goed oplet kan je ook Boris Van Severen, de revelatie van De Slimste Mens ter Wereld 2018, aan het werk zien. En wie op het juiste moment op pauze duwt, kan ook Jeroom Snelders spotten.

5. Eén situatie vanuit twee verschillende standpunten

Twee kanten

In de reeks wordt er gespeeld met verschillende standpunten, nl. die van de politie én van de gijzelaars en gijzelnemers. Bij de eerste aflevering wordt de situatie geschetst bij de politie buiten de bank, bij de tweede beleef je dezelfde momenten, maar dan binnenin de bank.

Daarom wordt de reeks ook in blokken van twee afleveringen uitgezonden: wanneer je telkens de twee afleveringen na elkaar bekijkt, vallen de puzzelstukjes langzaamaan in elkaar...

6. Gefilmd in een leegstaand postkantoor

 

Beursplein
Het oude politiecommissariaat aan het beursplein in Brugge: de ideale filmlocatie

De filmlocaties van De Dag spreiden zich over heel Vlaanderen. Het plein waarop het bankkantoor en het politiegebouw gesitueerd zijn, is het beursplein in Brugge. De bank is trouwens een leegstaand postkantoor, terwijl de politie-eenheden verzamelen in het oude politiecommissariaat aan het plein. 

Verder werd er ook nog gefilmd in het treinstation in Denderleeuw en in de Staturnusstraat in Berchem (Antwerpen).

7. Een gijzeling op de beats van één vierde Goose

Soundhouse
vlnr.: Cedric Engels en Mounir Hathout (Roundhouse), David Martijn (Goose) en Gilles Coulier

De muziek van de reeks werd grotendeels gecomponeerd door David Martijn, toetsenist en gitarist van de Belgische electrorockband Goose, samen met Roundhouse Sound Agency.

Ook op de set werd de muziek afgespeeld en gebruikt om een sfeer te scheppen.

8. What's in a name: de Fides Bank

Fides Bank

Misschien doet de naam van de bank ook een belletje rinkelen? De naam Fides Bank werd eerder ook al gebruikt door de Neveneffecten in het programma Basta. Daarin richtte het viertal een nieuwe bank op, om zo het belastinggeld dat de regering gebruikte om de bankencrisis op te lossen, terug te vorderen.

9. De pruik van Jeroen Perceval

 

Jeroen Perceval
Jeroen Perceval mé en zonder haarstukje

Acteur Jeroen Perceval, die inspecteur Arne Michiels speelt in de reeks, heeft in het echte leven geen weelderige bruine haardos. Perceval staat bekend om zijn karakteristieke rollen met bijhorende gezichtsuitdrukkingen én een kale knikker.

10. Indrukwekkende cast

Cast

De Dag bevat een aantal namen om u tegen te zeggen. Het hoofdpersonage Vos wordt vertolkt door Sophie Decleir: ze is de oudste telg uit de bekende Decleir-dynastie.

Verder zien we ook nog Maaike Neuville, Geert Van Rampelberg, Johan Van Assche, Bob Snijers, Barbara Sarafian, Wine Dierckx, Lukas De Wolf, Zouzou Ben Chikha, Marijke Pinoy en nog vele anderen aan het werk.

11. Gemaakt om te bingewatchen

 

Jonas & Julie

Jonas Geirnaert en Julie Mahieu zijn fervente bingewatchers. Zij wouden dan ook graag een reeks maken die zich ertoe leende om in één ruk uit te kijken. Dat gevoel laat De Dag zeker na: op het einde van elke aflevering kan je bijna niet anders om de volgende aflevering te bekijken. "Allez, nog ééntje dan. En nog ééntje... Is dit al de laatste aflevering?!"

De Dag, vanaf donderdag 10 januari, een aflevering van buitenaf om 20.35 en een aflevering binnenin om 21.25.