Ex-Gangster

Wie is Danny Vanhamel?

Danny Vanhamel

Danny Vanhamel, topgangster in de jaren tachtig, wordt in 1994 veroordeeld tot levenslang voor de ontvoering van ‘Anthonyke’, het elfjarige zoontje van de steenrijke industrieel Jan De Clerck. In 2004 komt hij vervroegd vrij, zweert hij de criminaliteit af en bouwt hij een nieuw leven op.

Maar wat bracht hem op het verkeerde pad?

Dit is de reden waarom Danny Vanhamel begon met gewapende overvallen

Een armoedige achtergrond enerzijds, en de ongelofelijke geldingsdrang anderzijds. Hij voelde zich minder dan de anderen. Het criminele pad was voor hem gewoon de kortste weg naar een ander leven.

Eerst was dat nog kleinschalig: een postbode, een bankbediende... En dan begon hij grotere doelwitten te kiezen: banken, postkantoren en vooral geldtransporten van Securitas. Maar geld is nooit zijn motivatie geweest. Hij liet echter graag zien dat hij geen 'sukkelaar' meer was.

De jaren tachtig was een periode dat België echt beefde onder de terreur. De CCC, de bende De Staercke, de bende Haemers, de bende van Nijvel, maar ook de bende Vanhamel.

Zo ging 'De Bende Vanhamel' te werk

Op den duur werd een overval routine, een makkelijke klus. Toch was de 'Securitasbende', zoals ze toen genoemd werd, geen lang leven meer beschoren. Na een overval in Berloz belandde Vanhamel in de gevangenis. Daar rijpte het idee om iets nieuws te doen.

Iets totaal anders dan overvallen: een ontvoering! Het doel was om nog één keer een grote slag te slaan en dan voor altijd een luxueus en onbezorgd leven te gaan leiden. Vanhamel heeft er zoveel jaren later nog altijd spijt van.

De misdaad waar Danny Vanhamel nog steeds spijt van heeft

Ze kwamen uit bij de kleine Anthony De Clerck, zoon van ondernemer Jan De Clerck, telg van de bekende West- Vlaamse textielfamilie. Onder druk van de zware omstandigheden stapelden de fouten zich op. Danny werd ontdekt, opgepakt en veroordeeld tot levenslang.

Het begin van een van de grootste rechtszaken in België

In 2004 werd hij voorwaardelijk vrijgelaten. Mede dankzij een sociaal assistent een een aalmoezenier kwam hij tot inkeer. Danny is een andere Vanhamel geworden: iemand die zorgt voor zijn vrouw, kinderen en kleinkinderen en in zekere mate rust heeft gevonden.