Gemberkoekenhuis van Julie

Gemberkoekenhuis van Julie

Voorbereiding: 15 minuten (+ assemblage 1 uur)
Baktijd: 20 minuten (per baktray)

Ingrediënten

Koekenhuis

  • 1 kg patisseriebloem
  • 3 tl baking soda
  • Goede snuf zout
  • 3 el kaneel
  • 3 el gemberpoeder
  • 1 el kruidnagelpoeder (of 7 kruidnagels fijn stampen in vijzel)
  • 1 el kardemom
  • 1 el nootmuskaat
  • 150 g donkerbruine suiker
  • 200 g zeer fijne witte kristalsuiker
  • 350 g zachte boter
  • 3 eieren
  • 100 g gingerbread siroop (Monin) (kan je vervangen door honing)
  • Bordeaux kleurstof (optioneel)

Royal icing                                                               Afwerking

  • 3 eiwitten                                                       Snoepjes, eetbare pareltjes, 
  • 500 g bloemsuiker                                       nootjes...
  • 2 el citroensap
  • Bordeaux kleurstof 
  • Groene kleurstof

Materiaal

  • keukenrobot
  • 2 bakplaten
  • deegrol
  • pannenlikker
  • 4 spuitzakken (1 reserve)
  • 2 spuitmondjes
  • ronde serveerplank
  • sjablonen
  • zeef

Afmetingen

  • Zijmuren: 15 cm x 12 cm
  • Dak: 16 cm x 11 cm
  • Voor- en achterzijde: 13 cm x 12 cm
  • Punt 7 cm
  • Schuin dak: 9,5 cm

Werkwijze

STAP 1 : Maken van het deeg

  1. Doe de patisseriebloem, baking soda, zout, kaneel, gember, kruidnagel, kardemom, nootmuskaat, donkerbruine suiker en witte kristalsuiker in de grote mengkom van je keukenrobot. 
  2. Kluts in een apart kommetje de eieren los met de siroop (of honing). Voeg dit toe aan je droge ingrediënten.
  3. Voeg de zachte boter in stukjes gelijkmatig toe aan het koekjesbeslag en laat de mixer zijn werk doen tot je een mooi koekjesdeeg krijgt. Dit duurt ongeveer 5 minuten. 
  4. Stort je deeg uit op je werkvlak en kneed kort bij elkaar tot je een mooie bal krijgt. Laat het deeg ongeveer 20 minuten rusten in de koelkast. 
  5. Verdeel je deeg in 5 porties: 2x 400 g (dak) / 2x 350 g (zijgevel)/ Restdeeg + restjes dak en zijgevel (voor- en achtergevel) 
  6. Neem je deeg voor het dak en voeg ½ tl bordeaux kleurstof toe en kneed in het deeg. Zo krijg je een soort baksteeneffect voor het dak na het bakken. Dit is optioneel, maar het loont zeker de moeite. Rol je deeg uit tot ongeveer 0,6 cm en leg je sjabloon erop. Snij langs de randjes en verwijder overtollig deeg. Voor reliëf in je dak te krijgen kan je nu horizontale en verticale lijnen trekken zodat je dakpannen krijgt. Herhaal met je tweede portie deeg en leg beide daken op een bakplaat bekleed met bakpapier. 
  7. Rol ook je andere koekjesdeeg uit en gebruik je sjabloon om de koek uit te snijden. Snij naar keuze ook ramen uit je koekjesdeeg, dit kan uit de losse hand. Leg ook deze vormen op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  8. Bak de onderdelen af in een voorverwarmde oven van 180° graden voor circa 25 minuten. Tot ze lichtjes bruin kleuren langs de randjes.
  9. Laat afkoelen op de bakplaat en vervolgens op een rooster. 

STAP 2 : Royal icing 

  1. Klop de eiwitten schuimig in je keukenrobot en voeg voorzichtig de gezeefde bloemsuiker lepel per lepel toe. Zet op hoge stand. Voeg als laatste 2 el citroensap toe. 
  2. Doe ongeveer ½  van je witte icing in een spuitzak voor de assemblage en details. 
  3. Om je overige royal icing vochtig te houden tijdens de assemblage, leg je een vochtige theedoek over je mengkom. 
  4. Kleur naar keuze de andere icing donkerrood en muntgroen en doe ook dit in een spuitzak (al dan niet met spuitmondje). Dit is voor je afwerking. 

STAP 3 : Assemblage van het huis

  1. Ik gebruik meestal aan houten serveerplank om mijn huis op te bouwen. Begin altijd met de voorkant en zijkant van het huis. Spuit royal icing op de bodem en zijkant van de voorgevel tegelijk met de bodem van de zijgevel en duw de twee onderdelen tegen elkaar. Hou beide gevels vast tot ze stevig vaststaan. Spuit vervolgens royal icing op de bodem en zijkant van de rechterzijgevel en plaats tegen het huis.
  2. Maak het huisje dicht met de achtergevel te voorzien van royal icing op de bodem en zijkanten en plaats tegen het huis aan.
  3. Als laatste stap spuit je icing op je dak en hou het goed vast. 

Tip: wees royaal met icing, want je kan alle oneffenheden later mooi wegwerken. 

STAP 4 : Decoreren

Werk af met gekleurde royal icing naar keuze op het dak, de zijkanten van de gevel, aan de ramen... en voeg snoepjes of pareltjes toe naar keuze.