Het Sint Jansbergklooster in Zelem: de ideale barbecuelocatie

Dit jaar vindt het tweede seizoen van Grillmasters plaats op een unieke en idyllische locatie: het Sint-Jansbergklooster te Zelem (Limburg). Een unieke en historische locatie met erg veel mogelijkheden: feesten, congressen... Met daarnaast ook een heuse barbecuewedstrijd!

luchtfoto

Het authentieke Sint-Jansbergklooster is een ware parel in Vlaanderen. Het kent een rijke geschiedenis die ons terug brengt tot in 1329 met de stichting van het klooster door de Heer van Diest.

De Kartuizers, een middeleeuwse monnikenorde, leidden er een terug getrokken bestaan. Als ze na aanvallen en plunderingen definitief verjaagd werden, kwam het klooster na de Franse revolutie in handen van verschillende kasteelheren. Zij bouwden het klooster om tot een kasteel voor hun adellijke feesten. 

Ingang
Inside kapel

Na de laatste edelen in het kasteel deed het domein eerst nog enkele jaren dienst als vakschool. Nadien werd het opnieuw een klooster van de kloosterorde van de Dominicanessen. Helaas werd het onderhoud van het klooster te zwaar voor de orde, en zij vestigden zich in Kontich. 

Het klooster doet sindsdien dienst als evenementenlocatie. In mei 2018 kreeg het klooster nieuwe eigenaars. Hun missie: het domein nieuw leven inblazen. En met succes! Naast de unieke feestlocatie doet het klooster dit jaar dienst als Grillmasters-locatie bij uitstek.

Kapel
Buiten donker
Trouw

Meer informatie over het klooster en zijn faciliteiten kan je terugvinden op deze website.

Je kan het prachtige Sint-Jansbergklooster bewonderen in het nieuwe seizoen van Grillmasters, vanaf woensdag 15 mei, telkens om 20.35 uur op VIER.