Tips & recepten om te barbecueën als vegetariër

Groenten grillen is zéker niet moeilijker dan vlees bakken. Vervang hamburgers of worstjes bijvoorbeeld eens door pompoen, oesterzwammen of asperges.
Seppe & Peter geven jullie de nodige tips & tricks.

TIPS

  1. Echt alle groenten zijn geschikt voor op de barbecue. Zélfs sla. Je neemt een jonge krop sla, snijd die middendoor en legt die met de platte kant naar beneden op de grill. In enkele minuten wordt de sla goudbruin. Op smaak brengen met peper en zout of eventueel een dressing en voilà!
  2. In plaats te genieten van een fris biertje tijdens het grillen, stop je een blikje speciaalbier tussen de kolen! Wanneer je het deksel sluit, loopt het blikje bier over door de hitte en op die manier stoom je je vlees en groenten en bekom je een specifieke smaak. Schol!
  3. Ga eens voor een andere soort sidedish dan de typische schijfjes komkommer of aardappelsalade. Spits -of witte kool bijvoorbeeld! Heb je een barbecue met deksel? Maak dan in de kool enkele sneetjes en stop er kaneelstokjes in. Laat de kool een hele nacht garen in de gesloten barbecue. Laat de kool de volgende dag afkoelen en pluk de buitenste – zwartgeblakerde – blaadjes er af. Of ga eens voor radijsjes, die worden minder pikant op de barbecue en behouden hun kleur.
  4. Maak van barbecueën ook een feest voor de kinderen aan tafel. Hoe? Door bijvoorbeeld een appel in te pakken in klei en die in de kolen te leggen. Laat de kinderen hem nadien stuk slaan met een houten lepel en de appelmoes loopt er uit. Spektakel gegarandeerd!
  5. Met de zomer in aantocht halen veel mensen hun barbecue-toestel van onder het stof. En dat terwijl we eigenlijk het hele jaar door kunnen BBQ’en. In ieder geval: volg altijd de seizoenen! Terwijl we in de winter voor bieten, knollen en schorseneren gaan, is het nu volop het moment voor de eerste lentegroenten: asperges, radijzen en paksoi.
  6. Gooi niets (of niet teveel) weg. Het loof en de wortels van groenten zijn perfect eetbaar. Je hoeft dus echt niet enkel de venkelknol te gebruiken, ook het loof kan je fijnsnijden en over je gerecht strooien voor extra smaak en garnering. Net als het loof van radijsjes: heerlijk! Weet ook dat je van alle keukenkruiden en doorgeschoten groenten de bloemen kunt eten.

Goesting gekregen?

RECEPTEN

Pasta met gegrilde groenten en ricotta

PASTA MET GEGRILDE GROENTEN EN RICOTTA

Voor 4 personen

  • 1 gele, groene & rode paprika
  • 1 courgette
  • 1 tros kerstomaatjes
  • 2 dl olijfolie
  • groente- & vuurkruiden
  • 600 g beetgaar gekookte pasta
  • peper & zout
  • 4 eetlepels bladpeterselie, gesnipperd
  • 250 g ricotta
  • het sap van 1 citroen
  • 2 takjes basilicum

Bereiding:

  1. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika’s en snij ze in vieren.
  2. Snij de courgette in schuine plakken van een halve centimeter dik.
  3. Wrijf de paprika’s, de courgettes en de kerstomaatjes in met olijfolie en groentekruiden.
  4. Gril ze 10 minuten op een matig hete grill in de woktopper.
  5. Strooi een handvol vuurkruiden onder de groenten in het vuur.
  6. Verwarm de pasta in een flinke scheut olijfolie in een wok. Kruid met peper en zout en doe er de bladpeterselie bij.
  7. Wrijf de ricotta open in een grote schaal. Leg er de pasta op en dan de gegrilde groenten. Besprenkel met olijfolie en citroensap.
  8. Werk af met enkele blaadjes basilicum.

Groenteburger

Groenteburger

Voor 4 personen:

  • Voor de saus:
    • 4 rijpe avocado’s
    • 2 rode chilipepertjes
    • 1 bosje bladpeterselie
    • 2 teentjes knoflook
    • 1 dl olijfolie
    • het sap van 1 citroen
    • 1 theelepel gerookt maldonzout
  • Voor de marinade:
    • 2 dl olijfolie
    • 2 teentjes knoflook
    • 3 eetlepels verse kruiden uit de moestuin, gesnipperd
    • het sap van 1 citroen
  • 1 aubergine
  • 1 rode paprika
  • 4 portobello’s (paddenstoelen)
  • groente- & vuurkruiden
  • 4 hamburgerbroodjes
  • 1 grote rijpe tomaat, bij voorkeur uit de moestuin
  • 1 ijsbergsla
  • fijne tuinkruiden zoals vogelmuur, dille, venkel, koriander…

Bereiding:

  1. Maak eerst de saus. Schil de avocado’s en verwijder de pitten.
  2. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de pepertjes en hak ze grof.
  3. Mix de avocado’s met de pepertjes, de bladpeterselie en de knoflook in de blender. Doe er de olijfolie en het citroensap bij en meng glad. Breng op smaak met gerookt maldonzout.
  4. Meng voor de marinade de olijfolie met de geperste knoflook, de fijngehakte kruiden en het citroensap.
  5. Snij de aubergine in plakken van een halve centimeter dik.
  6. Verwijder de zaden en zaadlijsten van de paprika en snij hem in vieren.
  7. Strijk de aubergineplakken, stukken paprika en portobello’s in met de marinade en kruid met groentekruiden.
  8. Gril ze op de barbecue en strooi een handvol vuurkruiden in het vuur.
  9. Snij de broodjes overlangs in tweeën en gril ze even mee.
  10. Snij de tomaat in plakken.
  11. Doe wat saus op het onderste broodje.
  12. Beleg het met ijsbergsla, portobello, paprika, aubergine en tomaat. Lepel er wat extra saus op en strooi er verse tuinkruiden over.
  13. Dek af met het bovenste broodje.

Groentepizza in de barbecue

Groentepizza in de barbecue

Voor 4 personen:

  • Voor het pizzadeeg:
    • 800 g 00 pastabloem (fijne bloem van hoge kwaliteit voor pasta)
    • 200 g fijn griesmeel
    • 70 g verse gist
    • 6,5 dl lauw water
    • zout & suiker
    • 3 eetlepels olijfolie
  • Voor de tomatensaus:
    • Gebruik tomaten van topkwaliteit want dat komt de saus ten goede.
    • 2 kg rijpe tomaten
    • 2 dl olijfolie
    • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
    • 2 takjes rozemarijn, fijngehakt
    • peper van de molen, grof zeezout & 50 g suiker
  • Om de pizza te beleggen:
    • plakjes groenten naar keuze
    • 1 rode ui, in schijfjes
    • 1 bol mozzarella, in schijfjes
    • verse oregano, fijngehakt

Bereiding:

  1. Maak eerst het pizzadeeg. Meng de bloem met het griesmeel en vorm een bergje op het werkblad. Maak een kuiltje in het midden.
  2. Breek de gist in het lauwe water en laat even staan tot de gist is opgelost.
  3. Giet wat water met gist in het kuiltje. Strooi aan de buitenkant een snufje zout en een snufje suiker.
  4. Roer met een vork wat bloem door het water. Doe er de olijfolie en de rest van het water bij. Kneed en trek tot een soepel deeg.
  5. Verdeel het deeg in vier (of vijf) bolletjes en laat het onder een vochtige keukendoek 2 uur rijzen (of 12 uur onder plasticfolie in de koelkast).
  6. Maak nu de tomatensaus. Snij de tomaten kruiselings in en dompel ze in kokend water. Leg ze onmiddellijk in ijswater en pel ze. Duw er met je handen de zaadjes en het meeste water uit. Snij ze middendoor en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat met de snijkant naar beneden.
  7. Meng de olijfolie met de knoflook en de rozemarijn. Sprenkel ze over de tomaten en kruid met peper en zout. Strooi er de suiker over en zet de tomaten 3 uur in de oven op 100 °C.
  8. Doe de tomaten ten slotte in de blender en mix ze tot een gladde saus.
  9. Tijd om de pizza te maken. Rol het deeg uit tot een pizzabodem. Strijk er twee flinke lepels tomatensaus op uit en beleg de pizza met plakjes groenten en rode ui. Werk af met mozzarella en bestrooi met verse oregano.
  10. Laat een pizzasteen warm worden in de barbecue en bestrooi hem met bloem.
  11. Bak de pizza 5 minuten op 250 °C onder deksel. Je kunt ook een houtoven gebruiken.