Hot Crusts Pastries van Peter

Hot Crusts Pastries van Peter

Ingrediënten

Deeg

  • 155 g smout
  • 1tl zout
  • 125 mlr heet water
  • 450 g patisseriebloem

Vulling

  • 250 g lamsfilet
  • 250 g lamsgehakt
  • 1/2 tl zout
  • 1 tl zwarte peper 
  • 1 tl nootmuskaat 
  • 1 tl gedroogde tijm 
  • 100 ml runderbouillon 
  • 1 ei
  • optioneel: Worcestersauce

Materiaal

  • Blender
  • Plastiekfolie
  • Houten lepel
  • Deegrol
  • Pork pies dolly / confituurpot
  • Bakpapier
  • Touw (ovenbestendig!)
  • Mes

Werkwijze

STAP 1 : Hot crust pastries

  1. Snijd de smout in kleine blokjes, doe deze samen met het zout en heet water in een pan. 
  2. Laat smelten op een klein vuur. Opgelet, het mengsel mag niet koken. 
  3. Doe de bloem in een kom en giet hierbij de warme vloeistof. Meng met een houten lepel tot het een deeg begint te vormen.
  4. Giet de massa op je werktafel en meng tot een mooi homogeen deeg. Wikkel in plasticfolie en laat rusten in in de koelkast.

STAP 2 : Vulling 

  1. Hak de lamsfilet fijn in een blender, voeg de zwarte peper, nootmuskaat, gedroogde tijm en het lamsgehakt toe. Voeg er vervolgens ook de helft van de runderbouillon aan toe.
  2. Laat het mengsel even rusten in de koelkast. 

 STAP 3 : Assemblage van de pies 

  1. Verdeel je hot crust pastry deeg in twee. Leg één deel opzij en verdeel het andere in 5 gelijke bolletjes. Dit worden de pork pies bodems.
  2. Druk een bolletje plat met een pork pies dolly of met behulp van een confituurpot. 
  3. Werk het deeg dat naar de zijkant geduwd wordt omhoog langs de zijkant van de dolly/confituurpot. Herhaal dit tot het deeg ongeveer een halve cm dik is. Verwijder voorzichtig de confituurpot en plaats de 5 deegpotjes minstens 30 minuten in de koelkast.
  4. Haal je deeg uit de koelkast en vul je de deegpotjes met een bolletje gehakt (+/- 100 g). Laat een spatie van 1 centimeter tussen de vulling en de bovenkant van de pies.
  5. Zet de gevulde deegpotjes nog even terug in de koelkast. 
  6. Neem de andere helft van het deeg en steek 5 rondjes uit die net iets groter zijn dan de confituurpot. Dit worden je deksels. 
  7. Verwarm de oven ondertussen op 160°C.
  8. Vul de pies met de overgebleven bouillon en maak de zijkanten nat met wat ei.
  9. Leg het dekseltje op de pie en maak dit vast door met de vingers het deeg samen te duwen. Maak bovenaan een gaatje in het deksel.
  10. Snijd reepjes van een vel bakpapier van zo’n 2,5 cm breed en en 25 cm lang
  11. Smeer de pies in met ei en doe er met een touwtje het bakpapier rond om alles op z’n plaats te houden.
  12. Bak de pies 45 minuten op 160°C tot ze goudbruin zijn.

 

Tip: Je kan de pies warm of koud uit het vuistje eten met lekkere Engelse saus. Als diner ook prima met puree, mushy peas en bruine saus.