Komen Eten

De recepten van Andy

Voorgerecht Andy

Voorgerecht: Sint Jacobsnoot met witte en zwarte pens, mousse van bloemkool, bebakken boerenkool en saus van’ t kieken

  • 12 sint Jacob vruchten
  • 2 zwarte pensen
  • 2 witte pensen
  • 250ml kippenfond
  • ½ boerenkool
  • 2 aardappelen
  • 1dl room
  • boter
  • Olijfolie
  • peper
  • zout
  • Sausbinder
  1. Dep de Sint Jakobsvruchten droog met keukenpapier.
  2. Snijd de zwarte en witte pens in plakjes van 1 cm (je hebt 12 gelijke plakjes nodig).
  3. Bak de sint-jakobsvruchten en de zwarte pens in wat boter en olijfolie.
  4. Kruid met peper en zout.
  5. Bladeren van boerenkool in één stuk koken in water met bicarbonaat 2 minuten. 250ml Kippenbouillon opkoken met 2dl wijn en 2dl volle room.
  6. Halve bloemkool koken met 2 aardappelen tot deze gaar zijn en malen tot een mousse.
Hoofdgerecht Andy

Hoofdgerecht: Kalkoenrollade met smeltkaas, veenbessen en appeltjes, aardappeltaart en paddestoelensaus

  • 1kg kalkoen
  • 500g varkens gehakt
  • 8 blokjes kaas
  • 50g gemalen kaas
  • Baktouw
  • 1 blik veenbessen 200ml
  • 2 grani smit appels
  • Kaneelpoeder
  • +-500g aardappelen
  • 1 klontje boter
  • 1 sjalot
  • ½ teentje look
  • Peper en zout
  • scheutje whisky
  • enkele takjes tijm
  • blaadje laurier
  • scheutje room
  1. Kalkoen opensnijden opvullen met gehakt en kaas.
  2. Dichtrollen en met touw vastmaken.
  3. Dicht schroeien in de pan, ongeveer 3 minuten per kant.
  4. Vervolgens 45 minuten op 200°C in de oven.
  5. Veenbessen opwarmen.
  6. Appeltjes schillen en aanbakken in boter en er kaneel overstrooien. Een kwartiertje laten staan.
  7. Aardappelen schillen en met mandoline in fijne schijfjes snijden.
  8. Deze laag aardappelschijfjes, laag per laag en telkens kaas overstrooien.
  9. Bakken op 180°C gedurende 20 minuten.
  10. Maak de champignonsaus.
  11. Maak de paddenstoelen (indien nodig) schoon met een vodje of borsteltje. Snijd elke champignon in kwarten.
  12. Smelt nog een klein klontje boter in de braadpan van de kalkoen en doe er de stukjes paddenstoel in. Bak ze op een matig vuur tot ze een lichtbruin kleurtje krijgen. Schud ze regelmatig even op.
  13. Pel intussen de sjalot en snipper ze in zeer fijne stukjes.
  14. Pel het stukje look en plet het tot pulp.
  15. Meng de sjalottensnippers en de lookpulp onder de gebakken champignons. Laat de sjalot even meestoven. Kruid met een beetje peper en zout.
  16. Giet er vervolgens een scheutje whisky bij en laat de saus pruttelen op een zacht vuur.
  17. Schenk de room in de saus, roer en laat ze enkele minuten inkoken. Proef en kruid de saus (indien nodig) met wat extra peper van de molen en wat zout. Een champignonroomsaus mag een lichtbruine kleur hebben.
Nagerecht Andy

Nagerecht: chocolademoussetaart

  • 225 g eiwitten (reken ong. 30g eiwit per ei)
  • 130 g amandelpoeder
  • 30 g patisseriebloem
  • 60 g kristalsuiker
  • 75 g bloemsuiker
  • 75 g cacaopoeder
  1. Neem er de springvorm bij om de biscuitbodem voor te bereiden.
  2. Snijd een rondje uit een vel bakpapier en bedek er de bodem van de vorm mee.
  3. Weeg het eiwit zorgvuldig af en doe dit samen met de kristalsuiker in de mengkom van de keukenmachine.
  4. Plaats de pot op de machine en klop het zoete eiwit stijf. Verwarm de oven voor op 180°C.
  5. Weeg het amandelpoeder, de bloemsuiker, de bloem en het cacaopoeder zorgvuldig en voeg de ingrediënten bij het eiwitschuim. Laat de machine even draaien en meng alles tenslotte ook even met de hand. Een pannenlikker is hiervoor zeer geschikt.
  6. Schep het beslag in een spuitzak en snijd het tipje van de zak. Spuit het beslag gelijkmatig op de bodem van de springvorm. Werk in cirkels van binnen naar buiten.
  7. Bak de taartbodem gedurende 15 tot 18 minuten in de oven van 180°C. Controleer of de bodem gaar is door er op te drukken. Als het biscuit stevig aanvoelt dan is dat alvast geslaagd. Laat de taartbodem goed afkoelen. Maak de mengkom van de keukenmachine schoon.

De chocolademousse taart

  • 260 g donkere chocolade
  • 125 g dooiers (reken ong. 20g dooier per ei)
  • 75 g suiker
  • 6.25 deciliters volle room
  1. Maak een ‘bain-marie’ door een kleine pot in een grotere te hangen. Vul de grote pot met een flinke bodem (warm) water. Breek de chocolade in stukjes en doe ze in het kleinste potje. Laat de chocolade op een zacht vuur smelten in het waterbad.
  2. Zet nog een potje op een matig vuur en doe er de suiker in met de helft water. Gebruik dus een verhouding van 2/3 suiker en 1/3 water. Roer tot je een suikersiroop krijgt. Laat het suikerwater een paar minuten koken.
  3. Weeg intussen de juiste hoeveel dooiers af en doe ze in de mengkom van je keukenmachine. Klop ze even los met behulp van de machine. Laat het toestel draaien op een matige snelheid en schenk er het suikerwater bij. Laat de machine doorgaan tot het bleke mengsel voldoende is afgekoeld.
  4. Neem de room en hou 1/5 ervan apart. Klop de grootste hoeveelheid room stijf. Giet het kleine deel in een pannetje en breng deze room voorzichtig aan de kook.
  5. Neem de gesmolten chocolade en roer ze glad; Schenk er vervolgens de kokende room bij en meng de twee ingrediënten zorgvuldig. Laat de keukenmachine opnieuw draaien en schenk het mengsel van chocolade en room bij de bleek geklopte dooiers. Spatel vervolgens de opgeklopte room onder het chocolademengsel.

Afwerking

  • 2 deciliters room
  • 1 vanillestok
  • 40 g kristalsuiker
  1. Snijd de randen van de taartbodem los en maak de springvorm los. Gebruik een groot (brood)mes om het oppervlak van de taartbodem egaal te snijden.

Tip: Wie dat wenst kan nu een extra smaakje toevoegen aan de taart. Zo kan je de taartbodem instrijken met een likeur naar keuze.

  1. Sluit de springvorm opnieuw rond de taartbodem. Spatel de chocolademousse in de vorm, op de bodem. Laat de mousse nu enkele uren opstijven in de koelkast.
  2. Zodra de taart afgekoeld is, kan je ze versieren en serveren met een luchtige vanilleroom. Doe de room in de mengkom van de keukenmachine. Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe de vanillepuntjes, samen met wat suiker bij de room. Klop de vanilleroom stijf.
  3. Vul een (plastic) spuitzak met de opgeklopte room. Opmerking: Om een extra mooi resultaat te krijgen, snijd je eerst de tip van de zak en plaats je er een gekarteld spuitmondje in. Vul de spuitzak vervolgens met de vanilleroom.
  4. Dompel een mes onder in warm water en snijd voorzichtig langs de binnenste rand van de springvorm. Zo zal de mousse er niet aankleven, en kan je de taart zorgvuldig ontvormen.
  5. Versier het oppervlak van de taart met kleine sierlijke toefjes slagroom met vanille.