De recepten van Ayten

Voorgerecht

Voorgerecht: Trio van frisse starters

Budget: 20-25 euro

Bereidingstijd:  15-30 min

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Opsomming ingrediënten:

Potje 1:

  • 1 mango
  • 125g kerstomaatjes
  • Sap van een halve limoen
  • 1 avocado
  • Peper

Potje 2:

  • 4 scampi’s
  • Handvol spinazie
  • Look
  • Zout en peper
  • Scampi en garnalen kruiden
  • Olijfolie

Potje 3:

  • 4 filterdun gesneden  rundsfilets
  • ¼ van een witte kool
  • ¼ van een rode kool
  • 2 wortelen
  • ¼ van een ramanas
  • Scheutje citroensap
  • Scheutje olijfolie
  • Zout en peper
  • Scheutje azijn

Bereidingswijze:

Potje 1:

  • Snij de mango en de avocado in fijne blokjes en de tomaten in 4
  • Doe deze in een kom en voeg er de limoensap en peper bij
  • Meng ze goed doorheen en klaar is potje nr 1

Potje 2:

  • De scampi’s op voorhand kruiden met peper, zout en scampi en garnalen kruiden en laten rusten
  • Olijfolie in een pan heet laten worden en de scampi’s afbakken
  • Scampi’s uit de pan halen, in die zelfde pan de spinazie aanstoven met look, zout en peper
  • Serveer de scampi’s op een bedje van spinazie

Potje 3:

  • Witte kool, rode kool, wortelen en de ramanas fijn raspen
  • Deze in een kom doen en voeg er de citroensap, olijfolie, zout, peper en azijn aan toe
  • Meng ze goed doorheer en proef of de kruiding naar smaak goed is en indien nodig bijkruiden
Hoofdgerecht

Hoofdgerecht: Kleur aan tafel met een gegrilde tonijnsteak samen met frisse boontjes en purree uit de oven

Budget: 30-35 euro
Bereidingstijd: 30 min
Moeilijkheidsgraad: middelmatig

Opsomming ingrediënten:

Boontjes:

  • Een steelpan vol boontjes
  • 1 teentje look
  • Scheutje olijfolie
  • Scheutje citroensap
  • Zout

Tonijnsteak:

  • 4 tonijnsteaken
  • Grof zeezout en peper
  • Olijfolie

Gespoten puree:

  • Aardappelen voor 4 personen
  • Scheutje melk
  • Klontje boter
  • Peper en zout en nootmuskaat

Bereidingswijze:

Boontjes:

  • Boontjes laten koken totdat ze bijtgaar zijn
  • Ze afgieten en laten schrikken in koud water om de mooie kleur te behouden
  • Deze in een kom doen samen met look, zout, citroensap en olijfolie
  • Goed doormengen en proeven en indien nodig bij kruiden naar smaak

Tonijnsteak:

  • Tonijn op voorhand kruiden en laten rusten op kamertemperatuur
  • Grilpan met olijfolie heet laten worden
  • Bak de tonijn max. 20-25 sec per kant

Gespoten puree

  • Schil en snij de aardappelen in blokjes en laat deze koken tot het gaar is
  • Giet af en doe er de boter en melk en de zout, peper en nootmuskaat bij
  • Pureer tot het geheel mooi glad is
  • Doe de puree in een spuitzak en spijt torentjes op een bakplaat
  • Doe deze in een voorverwarmde oven van 180°c ongeveer 20 minuten totdat de torentjes goudbruin zijn
Nagerecht

Nagerecht: cream brulee met basilicum vergezeld met de lekkerste aardbeitjes van lauw samen met een persoonlijke toets

Budget: 10 euro
Bereidingstijd: 80 min
Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Opsomming ingrediënten:

Aardbeien in witte chocolade:

  • 8 aardbeien
  • 100 g witte chocolade
  • 4 speculoos koekjes

Cream brulee:

  • 2 takjes basilicum
  • 600 ml slagroom
  • 6 eierdooiers
  • 80 gr suiker
  • 1 vanille stokje
  • Suiker voor het branden

Bereidingswijze:

Aardbeien in witte chocolat:

  • Was een droog de aardbeien goed
  • Haal de speculoos koekjes door de blender
  • Breek de chocolade in gelijke stukjes en doe deze in een propere, vochtvrije steelpan
  • Zet het vuur op het laagste stand en laat de chocolat al roerend smelten
  • Als de chocolat gesmolten is dip je de aardbeien 1 voor 1 in de chocolade en vervolgens in de speculoos kruimel
  • Zet de aardbeien op een bakpapier zodat ze er straks niet vast in kleven
  • En laat afkoelen en hard worden in de koelkast

Cream brulee:

  • Zet de oven op 140°c
  • De slagroom, steeltjes van de basilicum en de doormiddel gesneden vanillestokje tegen de kook brengen
  • Vervolgens er een deksel op zetten en 20 min laten rusten
  • De blaadjes van de basilicum fijn snijden
  • Eierdooiers met de suiker stijfkloppen
  • De slagroom door de zeef halen en onder de eierdooiers kloppen en de basilicum blaadjes er bij voegen
  • Ovenvaste schaaltjes vullen
  • Deze op een diepe bakplaat zetten en de bakplaat vullen met warm water tot dat de schaaltjes tot aan de helft onder water staan
  • De schaaltjes afdekken met zilverpapier
  • Bak 50-55 min tot dat de cream stevig aan voelt
  • Haal de schaaltjes uit het water en laat eerst afkoelen op kamertemperatuur e vervolgens minstens 2 uur in de koelkast
  • Strooi suiker en laat deze branden voor het serveren