De recepten van Brigitte

Voorgerecht

Voorgerecht: beurek

  • 150 gr fetakaas
  • Half glas maïsolie
  • 2 peterselie
  • 1 pakje bladerdeeg
  • 1 ei
  • Halve ijsbergsla
  • 1 bot pijpajuinen
  • 500 gr fijne bulger
  • 200 gr geconcentreerde tomaat
  • Grote tas arachideolie
  • Zout
  • Cayennepeper
  1. Meng de fetakaas met de peterselie.
  2. Open de 8 bladerdeegdriehoeken.
  3. Leg op elk bladerdeegdriehoek 2 koffielepels van het mengsel.
  4. Rol deze op en sluit de hoek steeds af met eiwit.
  5. Bak deze in de pan met maïsolie.
  6. Snij alle groentjes heel klein.
  7. Doe dit allemaal in 1 kom.
  8. Doe de bulger in andere kom.
  9. Giet heet water over de bulger tot 1 cm erover.
  10. Dek dit af en laat dit 30 minuten weken.
  11. Maak de bulger los met de handen en voeg daaraan 20 gram geconcentreerde tomaat, 1 grote tas arachideolie en de kruiden toe.
  12. Voeg de groenten toe aan de bulger en meng dit alles zachtjes.
  13. Plaats het mengsel enkele uren in de frigo.
Hoofdgerecht

Hoofdgerecht:

  • 3 rode paprika’s
  • 3 groene paprika’s
  • 3 aubergines
  • 500 gr rijst
  • 3 aardappelen
  • 2 uien
  • 1 halve bot peterselie
  • 250 gr natuuryoghurt
  • 1 teentje look
  • 500 gr rundsgehakt
  1. Snij de paprika’s in schijfjes en bak ze in olie.
  2. Plaats ze in een kom.
  3. Snij de aubergine in schijfjes van 2 cm en bak deze in olie, laat ze nadien uitlekken op keukenpapier.
  4. Kook de rijst 3 minuten in zoutwater en giet het af.
  5. Pers de look in de yoghurt
  6. Snij de aardappelen in schijfjes van 2 cm.
  7. Laat 50 gram boter smelten in een pan en leg de rauwe aardappelen erin, en strooi zout op de aardappelen.
  8. Doe nu de gekookte rijst op de nog rauwe aardappelen.
  9. Giet 150 gram gesmolten boter op het mengsel, dek dit af met keukenhanddoek en daarop een deksel en laat dit 30 minuten bakken op een laag vuurtje.
  10. Bak het vlees met 2 uien, de peterselie, 2 koffielepels geconcentreerde tomaat,10 ml water en 1 rundsbouillon.
  11. Verdeel het gebakken vlees en leg dit op de aubergines.
  12. Op de gebakken paprika’s doe je het mengsel van yoghurt en look.
Nagerecht

Nagerecht: Tiramisu met advocaat

  • ¼ kg mascarponekaas
  • 2 eiwitten
  • 1 el griessuiker
  • 3 el vloeibare honing
  • 6 el advocaat
  • 24 speculoos of boudoir koekjes
  • 1 tas espresso of uiterst sterke koffie
  • Cacaopoeder
  1. Doe de advocaat in een kom.
  2. Doe er de mascarpone en de honing bij.
  3. Roer met een garde door elkaar tot de gele kleur van de dooiers lichter wordt.
  4. Neem een kom, doe er de suiker en de eiwitten in en klop uitermate stijf met een elektrische mixer met kloppers op volle snelheid.
  5. Roer het stijfgeklopte eiwit met een spatel luchtig door de mascarpone.
  6. Giet de koffie in een kommetje.
  7. Dresseer een bord als volgt: dompel 3 boudoirkoekjes of 2 speculaaskoekjes in de koffie en leg naast elkaar op het bord.
  8. Schep er een 2-tal lepels tiramisubeslag over.
  9. Leg daarop in koffie gedompelde koekjes naast elkaar en duw een beetje aan.
  10. Schep er opnieuw mascarpone over.
  11. Werk je met speculaas: leg er opnieuw in koffie gedompelde speculaas over en schep er weer een laag tiramisuroom over.
  12. Zorg ervoor dat de koekjes hier en daar nog te zien zijn.
  13. Garneer de tiramisu met cacaopoeder en serveer.