De recepten van Charlotte

voorgerecht_charlotte

Voorgerecht: doperwtjessoep met munt en crostini

  • 500 gr doperwtjes
  • 1 klont roomboter
  • 1 grote ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 doosje crème fraiche
  • 2 aardappelen
  • 1 liter groentebouillon
  • 8 sneetjes parmaham
  • olijfolie
  • peper & zout
  • handvol rucola
  • bosje munt
  • waterkers 
  • muntolie
  1. Snipper ui en knoflook.
  2. Fruit aan in de roomboter.
  3. Schil de aardappels en snijd deze in kleine blokjes, fruit even mee aan.
  4. Giet de groentebouillon erop en laat 20 min. koken
  5. Voeg erwten, ¾ van de munt en de rucola toe.
  6. Laat ca 8 minuten meekoken.
  7. Pureer de soep en zeef deze.
  8. Breng op smaak met zout en peper en wat muntolie.
  9. Klop 2 eetlepels crème fraiche op met wat citroensap en water.
  10. Hak de munt fijn.
  11. Snijd de parmaham in stukken en bak deze in olijfolie krokant.  


Crostini

  • 1 ciabatta
  • knoflookpuree
  • olijfolie
  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  2. Snijd het brood in dunne plakjes. 
  3. Smeer het brood in met knoflookolie.
  4. Rooster het brood in 7 minuten.


Afwerking aan tafel

  1. Schenk de soep in een diep bord.
  2. Drapeer wat creme fraiche. 
  3. Werk af met de fijngehakte munt, parmaham, waterkers en versgemalen peper.

Tip: witte gerwurztraminer wijn
 

hoofdgerecht_charlotte

Hoofdgerecht: kabeljauw op bedje van puree met radijsblad, groene asperges en trostomaatjes, geserveerd met een sausje van grijze garnalen

  • 4 kabeljauwfilets met vel
  • 16 groene asperges (4 per bord)
  • 4 trosjes trostomaatjes van 3 (met steeltje er nog aan)
  • bosje radijsloof
  • 1 pakje grijze garnalen
  • 2 bosjes waterkers
  • 1 kilo aardappels 
  • 1 sjalotje
  • 1 teen knoflook
  • 100 ml melk
  • witte wijn 
  • 1 klont roomboter
  • 200 ml room
  • olijfolie
  • bloem
  • viskruiden
  • peper en zout
  • druppel bergamotolie 

puree (als eerste opzetten)

  1. Aardappels in zout water gaar koken.
  2. Droog stomen.
  3. In andere pan roomboter met melk verwarmen.
  4. Aardappels met pureeknijper fijn knijpen in melkmengsel. 
  5. Door elkaar stampen met stamper tot romige puree.
  6. Radijsblad fijnsnijden en door de puree spatelen.
  7. Breng op smaak met peper en zout.

 saus

  1. Snipper een sjalotje en de knoflook
  2. Fruit dit in een koekenpan met een klontje roomboter
  3. Voeg de waterkers er aan toe en fruit dit mee.
  4. Blus af met scheutje witte wijn en room. 
  5. Laat inkoken en giet in een kom.
  6. Pureer tot een saus.
  7. Zeef de saus en breng op smaak met bergamotolie, peper en zout.

groenten

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Leg de tomaatjes en asperges in de ovenschaal en besprenkel met olie, peper en zout.
  3. Pof de groenten gedurende 15-20 min gaar.

vis

  1. Paneer de velzijde van de vis met bloem en viskruiden. 
  2. Kruid de vis met peper en zout.
  3. Snijd overdwars in het vel met een scherp mes.
  4. Verhit wat olijfolie in de pan.
  5. Bak de kabeljauw eerst aan de velzijde gaar en dan nog kort de andere zijde.

Presentatie

  1. Neem een diep bord.
  2. Maak met een kookring een bedje van puree.
  3. Leg hierop de vis met velzijde naar boven.
  4. Leg daarop 4 asperges en vervolgens een trosje tomaatjes. 
  5. Drapeer de vissaus met garnaaltjes eromheen.

Tip: witte Toscaanse wijn

nagerecht_charlotte

Nagerecht: meringue met rood fruit, vanille-ijs, frambozencoulis & witte chocolade 

  • 4 grote meringues
  • assortiment vers rood fruit (aardbei, braam, blauwe bes, frambozen, rode bes)
  • 250 gram verse frambozen
  • ½ citroen/ citroenolie 
  • 3 el mascarpone
  • 100 gr witte chocolade
  • 0,5 dl melk
  • framboossorbetijs 
  • vanille-roomijs
  • 8 blaadjes basilicum creche

frambozencoulis

  1. Mix de frambozen met de citroensap in een blender en druk door een zeef.
  2. Meng de mascarpone door de frambozenpuree. 

Frambozen sorbetijs

  • 500g bevroren frambozen
  • 200ml water
  • 200g suiker
  • 1 blaadje gelatine
  • 1 druppel citroenolie 
  • scheutje rode wijn 

 

  1. Haal frambozen 30 min. van tevoren uit de diepvries.
  2. Week het blaadje gelatine in koud water.
  3. Doe het water en de suiker in een steelpan met een dikke bodem.
  4. Zet dit op middelhoog vuur tot de suiker opgelost is.
  5. Knijp het blaadje gelatine uit en meng dit door het suiker en water mengsel.
  6. Doe de frambozen in een blender en giet hier beetje bij beetje het suikerwater bij.
  7. Meng het geheel tot een glad mengsel. 
  8. Voeg citroensap en een scheutje rode wijn toe. 
  9. Giet het mengsel in de ijsmachine en draai er in 30-50 minuten ijs van. 
  10. Doe het ijs in een bak en laat het opstijven in de vriezer. 

Presentatie

  1. Neem 4 mooie coupes
  2. Breek de meringues in stukken en schik deze in de coupes.
  3. Versnijd het rode fruit en verdeel over de meringues.
  4. Besprenkel met de frambozencoulis.
  5. Smelt de witte chocolade. Verwarm de melk en meng het met de witte chocolade. Sprenkel dit over het geheel. 
  6. Meng het frambozensorbet voorzichtig met het vanille-ijs en schep bolletjes in de coupe. 
  7. Werk af met wat verse vruchten en basilicum creche. 
  8. Gebruik een aardbei om het bakje open te laten staan. 

Tip: fruitige rode dessertwijn