Komen Eten

De recepten van Christ

Voorgerecht Christ

Voorgerecht: carpaccio uit de zee

  • 8 kleine fijne sneden carpaccio van rode zalm
  • 5 kleine fijne sneden carpaccio van coquille
  • Peper en zout
  • Roze kleine bolletjespeper
  • Takjes dille
  • 2dl extra vierge olijfolie
  • 1 stuk je gember 2 a 3 cm geschild en geraspt
  • 1 eetlepel honing
  • 3 eetlepels oude aceto balsamico
  • 1 sjalot heel fijn gehakt
  • Enkele teentjes look geplet
  1. Neem een glazen potje om de dressing te maken. Doe er volgende ingrediënten in, meng goed door elkaar en breng op smaak met peper en zout:
    • Geraspte gember
    • 2dl extra vierge olijfolie
    • 1 eetlepel honing
    • 3 eetlepels oude aceto balsamico
    • 1 sjalot fijn gehakt.
  2. Werk af met enkele teentjes look geplet ( zeer fijn) en enkel takjes dille. Meng alles goed, breng op smaak en laat enkele dagen rusten.
  3. Neem een mooi vierkant bord en leg er voorzichtig de carpaccio van zalm op en daarna de carpaccio van coquille.
  4. Leg er twee eetlepels van de dressing op en verdeel dit mooi.
  5. Leg drie takjes dille op het bord samen met kleine roze peperbolletjes.
Hoofdgerecht Christ

Hoofdgerecht: Gegrilde Côte a los met champignonsaus, fris slaatje van spitskool met gebakken aardappels

  • 1 stevige Côte a los voor 4 personen (1,400 kg)
  • Peper en grof zout
  • Olijfolie
  • Krieltjes aardappelen
  • 4 teentjes look
  • Olijfolie met knoflook
  • Peper en zout
  • Rozemarijn takjes
  • spitskool ( ½ stuk of een klein spitskool)
  • Kleine hard zoetzure appel (rood)
  • 1 kleine rode ui
  • Peper en zout
  • 1 wortel geraspt
  • pijboompitjes geroosterd

Vinaigrette:

  • Mosterd met graantjes
  • Fijn gesneden peterselie
  • 3 eetlepels witte balsamico azijn
  • Zonnebloemolie
  • Peper en zout

Champignonsaus:

  • Boter, peper en zout
  • 1,5 doosje bruine champignons ( ongeveer 300 gram)
  • 2  jalotten ( zijn niet te groot)
  • 1 teentje look
  • 5 cl cognac
  • Scheutje witte wijn
  • Tijm en Laurier
  • 2 x -300 ml volle room ( 40 %)
  • citroensap
  • kalfsfond 600 ml
  1. Voor de aardappelen neem je een kookpot en breng je water aan de kook met wat zout erbij. Was de aardappelen kook ze in een 15-tal minuten gaar. Giet af en laat afkoelen in koud water.
  2. Zet een pan op het vuur en warm wat olijfolie op. Doe de knoflook er in, samen met de rozemarijn en de geplette teentjes look.
  3. Snijd de aardappelen in vier stukjes en bak ze goudkleurig in de pan.
  4. Neem een glazen kom en maak de vinaigrette erin door alle ingrediënten te mengen. Proef  en breng op smaak.
  5. Snijd de spitskool in fijne reepjes, leg ze in een vergiet en spoel. Laat uitlekken.
  6. Was de appel en laat de schil er aan. Verwijder wel het klokhuis en snijd in stukjes. 
  7. Snijd de rode ui fijn en doe alles in een kom met de vinaigrette. Meng alles zorgvuldig. Proef en kruid, indien nodig met peper en zout. Voeg de geroosterde pijnboompitten erbij en roer om.
  8. Voor de champignonsaus zet je best eerst alles klaar op het aanrecht. Borstel de champignons en snijd in de gewenste stukken.
  9. Pel de sjalotten en snijd ze in kleine stukjes.
  10. Pel de teentjes look en plet ze.
  11. Verhit wat boter in een pan/pot en doe de champignons erbij en bak ze op een matig vuur.
  12. Meng de look met de sjalotten tussen de champignons.
  13. Giet de fond erbij en laat pruttelen. Kruid met peper en zout en schenk er na enkele minuten de cognac bij.
  14. Giet er vervolgens een scheutje witte wijn bij en laat weer even pruttelen. Voeg de blaadjes tijm en laurier bij.
  15. Doe de room erbij en laat enkele minuten inkoken. Proef en kruid eventueel bij.
  16. Haal de Côte a los 3 uur op voorhand uit de koelkast en laat het vlees op kamertemperatuur komen.
  17. Smeer het vlees in met olijfolie, kruid met peper en zout en laat vervolgens rusten.
  18. Verwarm de oven voor op 180 graden. Bestrijk een grote schaal of de bakplaat met een scheutje olie en strooi er een beetje peper en grof zout op.
  19. Schroei het vlees toe op de BBQ langs beide kanten en kwadreer het.
  20. Leg het vlees daarna op de bakplaat van de oven en bak het ongeveer 15 min verder in de oven.
  21. Haal de Côte a los uit de oven, verwijder het been en snijd de rest van het vlees in schuine plakjes. Kruid af met een klein beetje peper en grof zout.
Nagerecht Christ

Nagerecht: hete liefde

  • 1 zak diepvries rode vruchten
  • Kristalsuiker
  • Munt
  • Ijsmachine
  • 1l melk
  • 2dl room
  • 2 vanillestokjes
  • 3 eieren
  1. Neem een steelpannetje en doe de diepvriesvruchten er in.
  2. Doe de suiker erbij en laat inkoken.
  3. Neem een bolletje zelfgemaakt ijs en leg het op een laagje van de rode vruchten saus.
  4. Werk af met een muntblaadje.

Zelf ijs maken:

  1. Om het ijs zelf te maken neem je een kookpot en breng je de melk, room en vanillestokken aan de kook.
  2. Klop de eigelen met een beetje suiker tot schuim.
  3. Voeg daarna een beetje warme melk bij de eierdooiers en vervolgens de rest van de melk, zodat de eigelen niet stollen.
  4. Plaats terug op vuur en wacht tot er een binding is. Laat afkoelen en laat een nachtje trekken.
  5. Draai het ijs de volgende ochtend in de ijsmachine en zet geruime tijd in de diepvries.