De recepten van Dieter

Voorgerecht

Voorgerecht: coquilles op een bedje van prei

  1. 12 coquilles
  2. boter
  3. 2 pakjes prei
  4. currypoeder
  5. 4 grote aardappelen
  6. peper & zout
  • Snijd de prei in kleine stukken.
  • Kruid met peper en zout en doe er een klontje boter bij.
  • Stoof de prei op een zacht vuurtje.
  • Bak de coquilles, doe er currypoeder op en bak ze aan beide kanten gedurende telkens 2 minuten.
  • Serveer er eventueel een gebakken aardappel bij die je vooraf gekookt hebt.
Hoofdgerecht

Hoofdgerecht: kabeljauw met sausje van kruiden en visbouillon

Vis:

4 kabeljauwfilets

Bouillon:

  1. 1 tak selder
  2. 1 ajuin
  3. 1 wortel
  4. 66cl witte droge wijn
  5. peper en zout

Saus:

  1. 1 potje room
  2. sap van ½ citroen
  3. ½ koffielepel bieslook
  4. 1 koffielepel dragon
  5. 1 koffielepel kervel
  6. 1 koffielepel peterselie
  7. 1 sauslepel visfumet (van de bouillon die je gemaakt hebt)
  • Zet een kookpan op het vuur met water en voeg de groenten en witte wijn toe.
  • Doe je vis erbij als de bouillon kookt.
  • Zorg ervoor dat je vis onder water staat en laat dan pas koken.
  • Warm de room op en doe er alle kruiden bij.
  • Doe je visfumet erbij als de bouillon kookt.
  • Serveer er eventueel gekookte aardappelen bij.
Nagerecht

Nagerecht: vanille ijs met coulis en kletskop

  1. 1/2kg aardbeien
  2. 4el suiker
  3. 4el Grand-Marnier
  4. 4el vers sinaasappelsap
  5. 1el fijngehakte dragon
  6. 8 eidooiers
  7. 250g fijne suiker
  8. 1l melk
  9. 1 vanillestok
  10. 250g bruine suiker
  11. 125g bloem
  12. 75g zachte boter
  13. 60g amandelschilfers
  14. 50ml water

Coulis:

  • Mix het sinaasappelsap met de suiker en de Grand-Marnier.
  • Schik de aardbeien in een diep bord en overgiet ze met de sinaasappelcoulis.
  • Bestrooi ze met fijngehakte dragon.

Vanille ijs:

  • Doe de melk in een pan en voeg er het opgesneden vanillestokje aan toe.
  • Terwijl je de melk laat koken, doe de eidooiers en de suiker in een pot en mix ze ruban (tot een witte, vloeibare massa).
  • Als de melk kookt, giet je deze over de massa.
  • Roer goed met een garde.
  • Doe alles terug in de kookpot op een zacht vuur en roer er in met een zachte lepel.
  • De ijsbereiding mag niet meer koken.
  • Neem van het vuur en zet de pot water in koud water.
  • Blijf nog even roeren zodat er geen velletje op de massa komt.
  • Zet de bereiding in de koelkast en wacht 1 nacht vooraleer in de ijsmachine te doen.

Kletskoppen:

  • Doe alle ingrediënten in een pot, maar pas als laatste het water.
  • Meng even met de garde en kneed daarna met je handen.
  • Laat het deeg minstens 3 uur in de koelkast rusten.
  • Maak er fijne bolletjes van, duw ze plat en leg ze op een ovenplaat.
  • Laat er voldoende ruimte tussen zodat de koekjes niet aan elkaar plakken.