De recepten van Dogan

voorgerecht_dogan

Manti (turkse ravioli)

Voor de yoghurtsaus:

  • 500 ml yoghurt
  • 1 eetlepel knoflook, fijngehakt
  • 1/2 theelepel zout

Voor de ravioli:

  • 265 gr witte bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 175 ml water
  • 1 ei

Voor de vulling:

  • 1 ui, grof geraspt en droog geknepen
  • 250 gr rundergehakt
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel versgemalen peper
  • 3 eetlepels peterselie, fijngehakt
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel Aleppo of Hongaarse paprika
  • 1 eetlepel sumak

 

  1. Meng alle ingrediënten voor de yoghurtsaus goed en laat een tijdje in de koelkast staan zodat de smaken goed gecombineerd worden.
  2. Voor de ravioli: meng de bloem, zout, water en eieren in een kom tot een gladde massa. Als het deeg er droog uitziet, voeg een eetlepel water per keer toe totdat het deeg glad en zijdeachtig is. Als het te plakkerig wordt, voeg dan een eetlepel bloem per keer toe tot het deeg er goed uitziet. Kneed het deeg gedurende 5 minuten goed, totdat het elastisch is.
  3. Wikkel het deeg in plastic folie en zet minstens 30 minuten in de koelkast.
  4. Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom. Als de Manti niet onmiddellijk worden gemaakt, bewaar de vulling dan in de koelkast.
  5. Verdeel het deeg in 4 stukken. Wikkel 3 stukken opnieuw in plastic folie. Rol het vierde stuk van het deeg uit op een licht met bloem bestoven werkblad, 1-2 mm dik.
  6. Snijd het deeg in vierkantjes van 3 cm en bedek ze met een vochtige theedoek.
  7. Plaats 1/4 theelepel vulling in het midden van elk vierkant, trek alle vier de hoeken op, zodat ze in het midden bij elkaar komen. Druk de vier randen samen zodat ze er van bovenaf gezien als een X uitzien. Leg ze op een licht met meel bestoven bakplaat.
  8. Herhaal dit proces met de andere drie stukken deeg. Het klinkt misschien alsof het een half jaar duurt om alles klaar te maken, maar met goed gezelschap en goede muziek, zijn ze in een mum van tijd klaar!
  9. Kook de gevouwen Manti in gezouten water gedurende 5-6 minuten.

Serveer met yoghurt saus, paprikapoeder, sumak en olijfolie

hoofdgerecht_dogan
hoofdgerecht_dogan

Pirzola (lamskoteletten)

Voor het vlees

  • 1 kilogram lamskoteletten
  • 3 theelepels zwarte peper
  • 2 theelepels zout
  • 2 theelepels rode peper
  • pistache
  1. Leg de lamskoteletten in een pan.
  2. Voeg de  zwarte peper en zout toe aan de lamskoteletten. Mix alles door elkaar. Vervolgens moet je het marineren met pistache.
  3. Je warmt de pan op en zet voorzichtig de lamskoteletten om te bakken.

Groententoren (bij lamskoteletten)

  1. Verse groenten in langwerpige stukken snijden vervolgens in olie bakken.

Eriste (bij lamskoteletten)

  • 265 gr witte bloem
  • 1/2 theelepel zout
  • 175 ml water
  • 1 ei
  1. meng de bloem, zout, water en eieren in een kom tot een gladde massa. Als het deeg er droog uitziet, voeg een eetlepel water per keer toe totdat het deeg glad en zijdeachtig is. Als het te plakkerig wordt, voeg dan een eetlepel bloem per keer toe tot het deeg er goed uitziet. Kneed het deeg gedurende 5 minuten goed, totdat het elastisch is.
  2. Wikkel het deeg in plastic folie en zet minstens 30 minuten in de koelkast.
  3. Vervolgens rol je het deeg uit, je snijdt het deeg in dunne rechthoekige vormen.
  4. Je laat het gedurende één uur in de diepvries wat koelen.
  5. Vervolgens haal je het er uit en laat je het in warm water koken.
  6. na 10 minuten is het deeg gekookt.
  7. je haalt het uit het water met een zeef.

Saus van Eriste

  1. Je zet 250gr boter in een pan en laat het smelten. Je voegt het aan de eriste toe.
nagerecht_dogan

Künefe

  • 600 ml water
  • 600 gram suiker
  • 1 eetlepel roomboter
  • 1 eetlepel pekmez (druivensiroop)
  • 250 gram Kadayif (Deegsliertjes, te koop in Turkse minimarkets!)
  • 150 gram ongezoute Turkse witte kaas (te koop in Turkse minimarkets!)
  • 1 citroen

Optioneel:

  • fijne pistachenotenpoeder (Turks: toz yeşil fistik)
  • slagroom

Siroop

  1. Zet een pan op het vuur en voeg hier het water en suiker toe.
  2. Laat dit 20 minuten koken.
  3. Pers ondertussen wat sap uit een citroen.
  4. En voeg dit toe aan de pan wanneer de 20 minuten ongeveer verstreken zijn.
  5. Laat de citroen en siroop nog ongeveer 1 minuut samen koken, uiteraard goed roeren.
  6. En zet dan het vuur onder de pan uit en laat de siroop nu helemaal afkoelen.
  7. Tijdens deze 20 minuten kun je uiteraard alvast beginnen aan de bereiding van de Künefe (zie hieronder)

Künefe

  1. Neem een kom en voeg hier de roomboter en de pekmez toe, roer alles goed door:
  2. Smeer de helft van dit mengsel op de bodem van een pan en leg dit in de diepvries of in de koelkast. De bedoeling is dat dit smeersel wat harder wordt:
  3. Haal de kadayif slıertjes uit de verpakking en trek ze allemaal los van elkaar en verscheur hier en daar de draadjes met de hand:
  4. Ga nu verder en schaaf de kaas met een kaasschaaf in kleine stukjes.
  5. Haal de pan uit de diepvries of koelkast en leg hier de helft van de kadayif in.
  6. Strooi de witte kaas over de kadayif heen:
  7. Daarna bedek je de kaas weer met de andere helft van de kadayif.
  8. Maak je handen nu nat en druk dit gedeelte goed aan met een open hand, zodat de kadayif sliertjes compacter en vochtiger worden.
  9. Leg de pan voor 5 minuten op het fornuis. Wanneer het begint te ruiken, haal je de pan van het vuur:
  10. Neem een bord, leg dit op de pan en draai de pan om:
  11. De onderkant zit nu boven en hoort goed bruin te zijn.
  12. Neem de pan weer voor je en besmeer de bodem en de zijkanten met de rest van het roomboter/druivensiroop mengsel. Dit keer hoeft het niet in de koelkast of diepvries.
  13. Schuif de künefe weer terug in de pan (dit keer dus omgekeerd);
  14. Doe de pan terug weer op het vuur voor 5 minuten.
  15. Haal de künefe uit de pan en leg het vervolgens in een bord of schaal met diepte.
  16. Prik hier en daar kleine gaatjes met een tandenstoker in de künefe.
  17. Giet de siroop (die onderhand afgekoeld zou moeten zijn) er overheen:
  18. De siroop moet net boven de rand van de künefe uitkomen.
  19. Geef de Künefe wat tijd om de siroop volledig te absorberen.
  20. Giet vervolgens de rest van de siroop er ook in.
  21. Geef wederom de Künefe de tijd om de siroop te absorberen.
  22. Serveer de künefe in de vorm van een driehoek, doe er een bolletje slagroom op en strooi er wat fijne pistachenotenpoeder