De recepten van Elisa

Voorgerecht

Voorgerecht: Tartaar van gerookte zalm

Budget: €15

Bereidingstijd: +- 30min.

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Opsomming ingrediënten:

  • 10g verse bieslook
  • ½ komkommers
  • 400g gerookte zalm
  • Peper/zout
  • ½ limoen
  • 1 bakje tuinkers
  • 2 lente-uitjes
  • 1 groene appel (bv. Granny smith)
  • Vinaigrette van bieslook

Bereidingswijze:

  1. Een zalmtartaar moet mooi roze zijn. Snij daarom het grijzige randje van de zalm. Gebruik daarvoor een scherp keukenmes.
  2. Snij de zalm in kleine reepjes/ fijne blokjes.
  3. Neem de groene appel erbij en schil deze. Snij deze nadien in kleine reepjes/blokjes en voeg deze toe aan de zalm.
  4. Verwijder het buitenste blad van de lenteuitjes en snipper ze in hele fijne ringen. Hak de ringen vervolgens nog wat fijner. (Te grote stukken lenteui zijn niet smakelijk in deze tartaar.)
  5. Schil de komkommer met een dunschiller. Snij de vrucht in de lengte in kwarten. Verwijder de vochtige zaadlijsten van de vrucht en snij het vruchtvlees in piepkleine stukjes.
  6. Snipper de bieslook zeer fijn. Voeg ze toe aan de andere versneden ingrediënten.
  7. Voeg wat peper van de molen toe. Wacht even met het zout, want de gerookte zalm is van narure zout van smaak.
  8. Rol de limoen even over je werkblad, terwijl je de vrucht aandrukt. Zo zal het sap er makkelijker uitgeperst kunnen worden.
  9. Halveer de limoen en voeg het sap toe aan de zalmmengeling
  10. Meng alles met de nodige voorzichtigheid.
  11. Voor wat pit komt er een beetje tuinkers bij. Knip en spoel de tuinkers, en laat ze uitlekken.

Afwerking:

  1. Rooster vier broodjes en snij deze je dresseerring.
  2. Plaats een dresseerring op het bord en vul deze met de zalmtartaar. Druk de mengeling voorzichtig aan met de bolle kant van een lepel.
  3. Neem de dresseerring voorzichtig weg en leg een toefje tuinkers op de portie tartaar.
  4. Indien gewenst, kan je op het einde nog wat vinaigrette toevoegen.
  5. Smakkelijk!
Hoofdgerecht

Hoofdgerecht: Lamskroon met rozemarijnaardappeltjes

Budget: €30 - €35
Bereidingstijd: +/- 45min.

Moeilijkheidsgraad: moeilijk(er)

Opsomming ingrediënten:

  • 2x lamskroon
  • Krielaardappeltjes
  • 1 knoflook
  • Verse rozemarijn
  • Olijfolie/knoflookolie
  • Één bakje champignons
  • Één blokje groentebouillon
  • Één flesje culinaire room
  • 300g snijbonen
  • Één ajuin
  • Peper/zout

Bereidingswijze:

  1. Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen
  2. Verwarm de oven voor tot 200°C.
  3. Was de aardappelen maar schil ze niet. Snij ze doormidden. Breng water met een snuifje zout aan de kook en kook de aardappelen gaar.
  4. Leg de aardappelen in een ovenschaal.
  5. Rits de blaadjes van de rozemarijn en snipper ze fijn. Pel, snipper en plet de knoflook. Doe de rozemarijn en de knoflook bij de aardappelen.
  6. Voeg ook olie toe. Zo zorg je ervoor dat ze niet een te droge smaak hebben.
  7. Zet deze ongeveer +- 30min in de oven.
  8. Breek de steeltjes van de snijbonen en snijd ze fijn. Breng nog een kookpot water met een snuifje zout aan de kook en blancheer de bonen in enkele minuen gaar. Giet af en spoel meteen onder koud stromend waer zodat de bonen frisgroen blijven.
  9. Pel en snipper de sjalot. Fruit de sjalot glazig in een klontje boter. Doe er de snijbonen bij en kruid met peper en zout.
  10. Kruid het vlees met peper en zout. Smelt een grote klont boter in een pan. Schroei het vlees aan beiden kanten dicht.
  11. Leg het vlees in een ovenschaal maar maak de pan waarin je de lamskroon bakte niet schoon.
  12. Zet de ovenschaal met de lamskroon 8 à 10 minuten in de oven. Haal het uit de oven, draai het om en dek af met aluminiumfolie. Laat even rusten.
  13. Bak je champignons in het vet van je vlees.
  14. Voeg nadien de room toe en laat inkoken.
  15. Je kan ook een blokje groentebouillon toevoegen. Dit zorgt voor een lekkere smaak
Nagerecht

Nagerecht: Trio van oreo

  1. Witte chocolademousse met oreo

Budget: +/- €5
Bereidingstijd: +/- 30 min.

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Opsomming ingrediënten:

  • 400 gram witte chocolade
  • 6 eieren
  • 1 blaadje gelatine
  • 325 ml slagroom
  • Scheutje melk
  • oreo

Bereidingswijze:

  1. Breek de chocolade in een kom en zet de kom op een pot kokend water. Giet er een scheutje melk en een scheutje Gran Marnier bij en smelt de chocolade au bain-marie
  2. Week intussen de gelatine in koud water
  3. Knijp de gelatine uit en roer hem door de gesmolten chocolade. Laat volledig afkoelen in de koelkast.
  4. Splits de eieren. Gebruik de eierdooiers in een andere bereiding. Klop de eiwitten stijf met de keukenmachine.
  5. Klop de slagroom op tot yoghurtdikte met de keukenmachine
  6. Spatel eerst het eiwit en dan de slagroom door de chocolade.
  7. Voeg de crumble van oreo toe en meng onder de chocolademousse.
  8. Laat minstens 6 uur in de koelkast opstijven.
  1. Tiramisu van oreo

Budget: +/- €5
Bereidingstijd: +/- 30 min.

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Opsomming ingrediënten:

  • 175g lange vingers
  • 200 ml chocolademelk
  • 250 ml mascarpone
  • 125 ml slagroom
  • 75g suiker
  • 2 eetlepels cacao
  • Oreo

Bereidingswijze:

  1. Hak de oreo’s in kleine stukjes
  2. Meng in een kom de mascarpone met de suiker.
  3. Voeg ook de cacao toe en meng tot er geen klontertjes meer inzitten.
  4. Klop in een andere kom de slagroom stijf.
  5. Meng dit nadien samen met de mascarpone samen met de oreo.
  6. Bewaar nog enkele stukjes voor nadien toe te voegen bovenop de tiramisu.
  7. Dop de lange vingers in de chocolademelk.
  8. Bedek de bodem van je glaasjes met lange vingers.
  9. Voeg bovenop de lange vingers een laagje van de mascarpone toe.
  10.  Als laatste verdeel je wat cacao en oreokruimels over de tiramisu.
  11. Zet de tiramisu enkel uurtjes in de koelkast.
  1. Triffle van rode vruchten, mascarpone en oreo

Budget: +/- €5
Bereidingstijd: +/- 30 min.

Moeilijkheidsgraad: gemakkelijk

Opsomming ingrediënten:

  • 250g mascarpone
  • Één vanillestokje
  • 200 gram kristalsuiker
  • 450g rood fruit (diepgevroren)
  • 2 eieren
  • Oreo

Bereidingswijze:

  1. Zet een kookpot op een matig vuur en strooi er de diepgevroren rode vruchten in.
  2. Schep er de helft van de suiker bij. Laat het fruit 10 minuten opwarmen en pruttelen.
  3. Giet daarna het warme fruit door een zeef, en vang het vruchtensap op. Hou het uitgelekte rood fruit apart. Laat het fruit en het sap afkoelen.
  4. Neem een ruime mengschaal en doe er de andere helft van de suiker in.
  5. Scheid de eieren en hou het eiwit opzij. Doe de dooiers bij de suiker en begin meteen te kloppen met de garde. Ga door tot je een ‘ruban’ krijgt, zo’n bleke romige massa, waarin de suiker helemaal is opgelost.
  6. Schep er de mascarpone bij en blijf kloppen tot de Italiaanse kaas door de ruban gemengd is.
  7. Snij de vanillestok overlangs in twee en schraap met een mespunt zoveel mogelijk zaadjes uit de peul. Meng de vanille door het mascarponemengsel.
  8. Giet het eiwit in een diepe metalen of glazen mengschaal. Let erop dat de schaal schoon en vetvrij is. Klop de eiwitten op tot een stevig schuim.
  9. Spatel het opgeklopte eiwit rustig en geduldig onder het mascarponemengsel, waardoor je een mousse krijgt.
  10. Meng de oreostukjes onder het mascarponemengsel.

Afwerking:

  1. Werk in een hele reeks laagjes. Schep in elk glas een laagje van het uitgelekte rood fruit.
  2. Lepel daarbovenop een deel mascarponemousse.
  3. Strooi een laag verbrokkelde koekjes op de mousse.
  4. Zet de dessertglazen in de koelkast of stel het verorberen van de trifle vooral niet uit.