Komen Eten

De recepten van Guido

Voorgerecht Guido

Voorgerecht: schelvis met kleine groente

  • 4 schelvisfilets
  • 2 preien
  • 6 wortelen
  • 1 venkel
  • 200 gr visbouillon
  • 250 gr room
  • 1 dl witte wijn
  • 2 echalotten
  • 1 el wasabi
  • Olijfolie
  • Boter
  • Peper en zout
  1. Snijd je groenten in zo klein mogelijke reepjes (5cm).
  2. Stoof je groenten een paar minuten aan in een pan.
  3. Blus je groenten met wijn.
  4. Voeg room en visbouillon toe aan je pan en laat je groenten beetgaar koken.
  5. Kruid af met peper en zout.
  6. Verhit een scheutje olijfolie in een pan.
  7. Bak je visfilets aan beide kanten goudbruin.
  8. Serveren naar eigen smaak (met pasta, aardappelpuree, …)
Hoofdgerecht Guido

Hoofdgerecht: maigret van eend met appelsiensaus

  • 4 wilde eendenborsten
  • 0,6 dl frambozenazijn
  • 60 gr suiker
  • 400 gr kalfsfond
  • 4 appelsienen
  • 5 cl Grand Marnier
  • Boter
  • Peper en zout
  1. Laat je suiker smelten en karamelliseren in een kom.
  2. Blus je gekaramelliseerde suiker met frambozenazijn en laat deze een beetje koken.
  3. Pers 3 appelsienen en voeg ze toe aan je kom.
  4. Voeg je kalfsfond toe en laat de saus koken tot de gewenste dikte.
  5. Voeg eventueel 5 cl Grand Marnier toe.
  6. Kuis je vlees, verwijder de hagel.
  7. Smelt boter in je pan, kruid je eendenborsten en bak op een hevig vuurtje.
  8. Schil een appelsien tot op het vruchtvlees.
  9. Snijd de partjes eruit en voeg deze op het einde toe aan je gerecht.
  10. Serveren naar eigen smaak (met kroketjes, aardappeltjes, …)
Nagerecht Guido

Nagerecht: tarte tatin met roomijs

Roomijs:

  • 150 gr eigeel (7 dooiers)
  • 1 l hoevemelk
  • 260 gr suiker
  • 2 vanillestokjes
  • 200 gr room
  1. Kook je melk met vanillestokjes, vanillezaadjes en 2/3 van je suiker.
  2. Meng 1/3 van je suiker en eigeel met elkaar.
  3. Giet een deel van je melk op de massa.
  4. Voeg alles samen en verwarm tot 83°C.
  5. Voeg je room toe en laat je bereiding rijpen in je koelkast.
  6. Maak je roomijs af in het ijsmachine.

Tarte tatin:

  • 60 gr boter
  • 150 gr suiker
  • 1 vel bladerdeeg
  • 8 appels
  • Scheutje water
  1. Gebruik een pan van 25 cm die in de oven mag.
  2. Doe je suiker in je pan met een beetje water.
  3. Laat je suikerwater karamelliseren (opgelet: laat het niet verbranden).
  4. Smelt een deel van de boter.
  5. Schil je appels, haal het klokhuis eruit en snij je appels in vier.
  6. Doe bij je gekaramelliseerde suikerwater nog een scheutje water.
  7. Neem je pan van het vuur, voeg koude boter toe en blijf met de garde roeren tot je een mooie karamel hebt.
  8. Verwarm je oven op 180°C.
  9. Schik je stukken appels met de bolle kant naar onder op je karamel.
  10. Strijk met een borstel de gesmolten boter op je stukken appels.
  11. Leg het vel bladerdeeg over de stukken appels, leg het uiteinde van het vel goed rond de buitenste stukken.
  12. Maak in het midden van het vel een inkeping zodat de stoom kan ontsnappen.
  13. Zet je taart 30 minuten in je oven.
  14. Controleer regelmatig de gaarheid van je taart.
  15. Haal je taart uit je oven en leg een grote schotel over je pan en draai alles op.
  16. Flambeer je taart met cognac.
  17. Serveer je taart met een bolletje roomijs (opgelet: warm opdienen!).