Komen Eten

De recepten van Jaimie

Voorgerecht Jaimie

Voorgerecht: lotte op grootmoeders wijze

  • 2 tomaten
  • 1 ajuin
  • 1 blokje visbouillon
  • 1 laurierblad
  • 4 stuks lotte
  • Gruyèrekaas
  • water
  • witte wijn
  • room  
  1. Snijd je tomaten alsook je vis grof in parten en je ajuin grof in ringen.
  2. Neem je steelpan en leg je stukken lotte erin.
  3. Vul je pan 2/3 met water en 1/3 met witte wijn, tot je lotte ongeveer onderstaat.
  4. Zet je pan op een zacht vuurtje en voeg je grofgesneden groenten, 1 blokje visbouillon en laurierblad toe.
  5. Zet je deksel op de steelpan en laat dit 10 minuutjes sudderen op een zacht vuurtje.
  6. Door het sudderen is er wat water verdampt. Naarmate de hoeveelheid saus je wenst, giet je eventueel nog wat water weg en voeg je een goeie scheut room toe.
  7. Zet je pan terug eventjes op het vuur en laat de room indikken.
  8. Als de room wat is ingedikt, strooi je Gruyèrekaas over de vis.
  9. Zet deze pan onder een grill of even in de oven tot de kaas mooi gesmolten is en een bruin kaaskorstje bovenop de vis ligt.
  10. Dresseer je vis in een diep bord, leg er wat van je grofgesneden groentjes bij en serveer met eventueel wat brood.
Hoofdgerecht Jaimie

Hoofdgerecht: pasta met zalm en mosterd-dillesaus

  • 1 bundel dille
  • 200g verse roomkaas (bij voorkeur Philadelphia met kruiden)
  • 400g halfvolle melk
  • 15g maïzena
  • 1el graanmosterd
  • 200g gerookte zalm
  • olijfolie
  • tagliatelle
  • peper & zout
  • citroen
  1. Snijd de bundel dille heel fijn.
  2. Snijd de 200 gram zalm in stukjes.
  3. Giet de halfvolle melk in een kookpot en laat lichtjes sudderen.
  4. Als de melk lichtjes suddert voeg je de fijngesneden dille, verse roomkaas, maïzena en graanmosterd toe en laat je dit rustig inkoken.
  5. Terwijl de saus aan het koken is, zet je een pot met water op het vuur voor het koken van de tagliatelle.
  6. Doe er een scheut olijfolie bij, zodat de pasta niet aan elkaar kleeft.
  7. Als het water kookt, doe je er de tagliatelle bij. De kooktijd vind je terug op de verpakking.
  8. Voeg de zalm toe aan de saus en laat deze meekoken.
  9. Kook de pasta ‘al dente’ en giet deze af.
  10. Doe je pasta en saus in een diep bord en werk je bord af met dille en een partje citroen.
Nagerecht Jaimie

Nagerecht: chocolademousse met vers vanilleroomijs en crème anglaise

Vanilleroomijs:

  • Vanillestokje
  • 1l volle melk
  • 8 eigelen (bij voorkeur verse eieren)
  • 250g suiker
  1. Mix de eigelen met suiker tot een schuimige massa.
  2. Snijd de vanillestok open, doe het in de melk en breng deze aan de kook.
  3. Giet de melk op het eierschuim.
  4. Doe het geheel terug in de pot en roer constant met een houten lepel op een zacht vuurtje tot het gebonden is. Het geheel mag zeker niet koken.
  5. Wanneer de massa gebonden is, van het vuur halen en de pot in een bodem water in de gootsteen zetten. Giet het mengsel in de ijsmachine en draai af.

Chocolademousse:

  • 100 gr fondant chocolade
  • 3 eierdooiers
  • 3 eiwitten
  • 50 gr kristalsuiker
  • 125 ml room
  1. Zet een pot met water op het vuur en laat het water koken.
  2. Zet een pot op de pot met water en smelt de chocolade au bain-marie.
  3. Klop ondertussen de eierdooiers op samen met de suiker.
  4. Als de chocolade gesmolten is, klop het eiwit stijf en spatel het voorzichtig met een vloeiende beweging onder de chocolade.
  5. Klop de room half op en spatel die ook voorzichtig onder de chocolade
  6. Giet de chocolademousse in schaaltje of glazen, dek ze af met folie en laat het minimum 5 uur opstijven in de koelkast.

Crème anglaise:

  • 1 l melk
  • 1 vanillestokje
  • 8 eierdooiers (bij voorkeur verse eieren)
  • 200g kristalsuiker
  1. Giet melk in een kookpot en voeg een vanillestok toe. Laat dit koken en roer af en toe.
  2. Scheid de eidooiers in een kom, voeg de suiker toe en klop wit tot een ‘ruban’.
  3. Haal de melk van het vuur en giet de melk beetje bij beetje en al roerend bij het opgeklopte eigeel.
  4. Giet alles terug in de kookpot en zet terug op een zacht vuurtje tot het schuim weg is en de crème ingedikt is.
  5. Laat afkoelen en roer af en toe tot het koud is.