Komen Eten

De recepten van Jamie

Voorgerecht Jamie

Voorgerecht: (Gerookte zalm met een mousse van garnaaltjes

  • 200 g grijze garnalen
  • 4 gerookte zalm
  • 1 zak ijsbergsla
  • Trostomaten
  • Bieslook
  • Mayonaise
  • Ketchup
  • Water
  • Rode ajuin
  • Honing
  • Alfalfa
  • Kruidenkaas
  • 250 dl room
  • Brood
  • Peper en zout
     
  1. Mix je 200 gram grijze garnalen.
  2. Voeg hierbij een potje kruidenkaas naar keuze en room toe om het iets smoother te maken.
  3. Zet de garnalenmousse even in de ijskast om op te stijven.
  4. Neem 5/10 mayonaise, 3/10 honing, 1/10 ketchup en 1/10 water en meng deze ingrediënten tot een dressing.
  5. Snijd je bieslook zeer fijn en meng ze onder de dressing.
  6. Rol de garnalenmousse in de zalm en snijd de randjes mooi recht.
  7. Haal met een rond attribuut (bv. glas) twee toastjes uit een boterham.
  8. Rooster je toastjes à la minute.
  9. Snijd je kerstomaatjes in 2, was de sla en leg als laatste de alfalfa erop.
Hoofdgerecht Jamie

Hoofdgerecht: Stoofpotje met vergeten groetnen en gegratineerde aardappelen

  • 1,5 kg stoofvlees
  • 3 rapen
  • 4 pastinaken
  • 1 Pier Boeuf donker tafelbier
  • Mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • Boterham
  • Ui
  • Aardappelen
  • Bakboter
  • Melk
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • Gemalen gratin-kaas
  • Bloem
  • Verse peterselie
  • Maizena
     
  1. Bak je stoofvlees in een pan tot de bovenkant een krokant korstje krijgt.
  2. Gebruik veel bakboter om deze nadien te gebruiken als fond voor het stoofpotje.
  3. Snijd je ui in ringen en voeg ze toe aan de pan.
  4. Bestrooi je bereiding met twee lepels bloem en meng alles goed door elkaar tot een bruine brei. Giet hierover je Pier Boeuf en voeg er twee blaadjes laurier aan toe.
  5. Leg een boterham besmeerd met mosterd met de mosterdkant op de massa.
  6. Laat je bereiding sudderen gedurende een 2-tal uur.
  7. Roer af en toe in je stoofpotje.
  8. Schil en snij je aardappelen.
  9. Kook je aardappelen en giet ze af als ze zacht genoeg zijn.
  10. Voeg er bakboter aan toe en kruid je puree af met nootmuskaat, peper en zout.
  11. Verdeel je puree in potjes en zet deze in je koelkast.
  12. Verwarm de oven voor op 200 C°.
  13. Schil en snij je rapen en pastinaak in dezelfde vorm.
  14. Kook je rapen en pastinaak tot ze beetgaar zijn en giet ze dan af.
  15. Neem de aardappelpuree uit de koelkast, strooi er gratinkaas over en zet deze in de oven.
  16. Hak de peterselie fijn.
  17. Bak 75% van je rapen en pastinaak in een pan. De overige 25% meng je door het stoofpotje.
  18. Als je vergeten groentjes goudkleurig worden, strooi je er peterselie over.
  19. Serveer je vergeten groentjes en puree op een bord en voeg er wat stoofvlees aan toe.
Nagerecht Jamie

Nagerecht: Geflambeerde aardbeien met zelfgemaakt roomijs

  • 2 bakjes aardbeien
  • Fles Cointreau
  • Verse munt
  • 1 vanillestokje
  • 6 eieren
  • 2 dl room dessert
  • 150 gr suiker
  • 3,5 dl melk
     
  1. Klop je eierdooiers samen met je suiker tot een witgele massa.
  2. Kook daarna je melk samen met je room en je opengesneden vanillestokje.
  3. Haal je vanillestokje eruit en verwijder de laatste vanillezaadjes uit het stokje.
  4. Meng je zaadjes bij de melk en giet dit langzaam in meerdere keren bij de suiker-eiermengsel. Verwarm nadien de massa opnieuw (let op: de massa mag deze keer niet koken).
  5. Laat de massa afkoelen als het een pudding is geworden.
  6. Schep de massa in de ijsroommachine en laat 45 minuten draaien tot het ijs volledig glad is.
  7. Zet je ijs daarna in de ijskast.
  8. Kuis je aardbeien en snijd het kroontje eraf.
  9. Gooi je aardbeien in de pan en voeg er suiker aan toe.
  10. Voeg een scheut Cointreau langs de zijkant toe en laat de aardbeien flamberen.
  11. Verdeel de aardbeien over de borden als het vuur uit is.
  12. Haal je ijs uit de koelkast en schep een bolletje in het midden.
  13. Serveer het gerecht met een blaadje munt on top van de bol ijs.