Komen Eten

De recepten van Katja

Voorgerecht

Voorgerecht: Surf n turf

  • 12 st-Jacobs nootjes
  • 200gr zeekraal
  • 100gr Parmezaan
  • 250ml room
  • 150gr fijn gesneden spek
  1. Rasp de Parmezaan en verwarm ondertussen de room op een zacht vuurtje.
  2. Zet ondertussen een pan op het vuur met boter en olijfolie in laat deze zeer warm worden.
  3. Wanneer de room kookt doe er de geraspte Parmezaan bij en laat rustig verder koken op een zacht vuurtje tot de Parmezaan gesmolten is (deze saus is wel korrelig van structuur door de Parmezaan...)
  4. Bak ondertussen je zeekraal en st Jacobs nootjes in de pan eventueel kan je ook ineens je spekjes erbij doen of deze op voorhand goed krokant aanbakken... 
Hoofdgerecht

Hoofdgerecht:

  • 2 grote zoet aardappelen
  • 1 bussel waterkers
  • 150ml room
  • 150ml melk
  • 4stukken kabeljauwhaasje op vel
  • verse erwten +-500gr
  • verse munt
  • grof zeezout
  1. Snij de zoete aardappel in frietjes.
  2. Leg ze op een bakplaat en overgiet met olijfolie en bestrooi met grof zeezout en zet ze in een voorverwarmde oven van 175 graden.
  3. Kook ondertussen je erwten goed gaar en wanneer je aardappelen nog ongeveer 10 minuten in de oven moeten,  bak je de kabeljauw. Start met de vel kant.
  4. Ondertussen doe je de erwten met een 25-tal blaadjes munt in de blender met 50/50 melk en room en een paar druppels citroen.
  5. Eens deze geblend is even terug op het vuur tot het warm is dan afkruiden met peper en zout naar believen.
Nagerecht

Nagerecht: Frambozen macarons en mille macarons

  • Voor de schuimmassa:
    • 50gr amandelpoeder
    • 75gr bloemsuiker
    • 1msp bakpoeder
    • 1 eiwit (l)
    • 1 snufje zout
    • 20 gr suiker voor de mille macarons
    • lilla voedingskleurstof
    • choco-kokosmacarons
  • Voor de schuimmassa:
    • 35gr amandelpoeder
    • 100gr poedersuiker
    • 30gr geraspte kokos
    • 1 eiwit (l)
    • 30gr fijne suiker
  • Voor de vulling van de frambozen macarons:
    • 100gr zachte boter
    • 50gr frambozen
    • 50ml frambozensiroop
    • roze voedingskleurstof
  • Voor choco-kokos macarons:
    • 75gr slagroom
    • 50gr pure chocolade
  • Voor de mille macarons
    • 150gr blauwe bosbessen
    • 50gr kwark
    • 50gr mascarpone
    • 1-2 etl suiker
  • Voor de meringue
    • 4 eiwitten op kamertemperatuur
    • 200gr fijne suiker

De meringue:

  1. Klop het eiwit stijf en voeg beetje bij beetje de suiker toe
  2. Verwarm de oven voor op 90 graden.
  3. Doe het beslag in een spuitzak met gekartelde spuitmond.
  4. Spuit het beslag op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze ongeveer 1u30 

De schuimmassa:

  1. Meng het amandelpoeder met de suiker en schep het bakpoeder erdoor.
  2. Klop het eiwit en zout tot schuim en meng hier de fijne suiker door in beetjes als dit een stevig schuim is, meng je de amandelmengeling erdoor.
  3. Voor de mille macarons kan je er een paar een druppels lilla voedingskleurstof doordoen om een mooie kleur te bekomen.

Voor de choco kokos macaron

  1. Voeg de geraspte kokos aan het amandelbeslag toe.
  2. Doe de schuimmassa in een spuitzak met ronde spuitmond.
  3. Spuit de massa in ongeveer even grote rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat...laat het beslag even drogen op de bakplaat (+- 30min).
  4. Verwarm ondertussen de oven voor op 130 graden.
  5. Bak ze in een 15-tal minuten (opgelet: dit hangt af van oven tot oven.
  6. Tip: steek een houten lepel tussen de deur van je oven.

Doe dit met de 3 schuimmassa's.

Ondertussen kan je aan je vulling voor de macarons beginnen. Het is handig een dag voordien te doen...

Frambozen macaron:

  1. Klop de boter romig en pureer de frambozen.
  2. Als de boter voldoende romig is, meng je de frambozensiroop en de gepureerde frambozen erdoor.
  3. Als de kleur niet is zoals je wenst kan je er de roze of rode kleurstof aan toevoegen.

Choco-kokos macaron:

  1. Verwarm de room
  2. Hak de chocolade fijn en smelt hem in de room.
  3. Zet het beslag even koud weg.

Mille macaron

  1. Was de blauwe bosbessen voorzichtig en hou er enkele apart.
  2. Roer de kwark, mascarpone en suiker door elkaar en zet even koud weg.

Als je macarons zijn afgekoeld kan je ze vullen met je beslag en stapelen.