De recepten van Laura

Voorgerecht

Voorgerecht: aardappel-courgettetorentjes met pladijs

  1. 4 pladijsfilets
  2. 4 middelgrote aardappelen
  3. 2 courgettes
  4. 4 el olijfolie
  5. 3 teentjes knoflook
  6. 1 citroen
  7. 8 takjes verse tijm
  8. 4 el kappertjes
  9. Peper en zout
  • Verwarm de oven voor op 190°C.
  • Bekleed een ovenplaat met bakpapier.
  • Snijd de aardappelen, zonder te schillen, in dunne plakjes, eventueel met een mandoline.
  • Schil en snijd de courgette ook met de mandoline in dunne schijfjes.
  • Meng in een kom de aardappelplakjes met de olijfolie, de uitgeperste knoflookteentjes, peper en zout.
  • Maak 4 stapeltjes met de aardappelen.
  • Leg de aardappelen eerst in een rondje, en dan in twee lagen op elkaar.
  • Leg daarna de schijfjes courgette in een rondje.
  • Bak ongeveer 20  minuten in de oven.
  • Haal de ovenplaat uit de oven, leg eerst 2 plakjes citroen erop, met daarop een dubbel gevouwen pladijsfilet.
  • Leg er de tijmtakjes en wat kappertjes over, besprenkel met olijfolie en bak nog 10 à 15 minuten verder in de oven.
  • Klop visbouillon, room, kerriepoeder, kappertjes, koriander en peterselie op tot een sausje
Hoofdgerecht

Hoofdgerecht: varkenshaasje met tagliatelle van courgettes met gedroogde tomaatjes en pijnboompitjes gereserveerd met een klassiek pomodorosausje

Tagliatelle en varkenshaasje:

  1. 1 varkenshaasje (400g)
  2. 5 courgettes
  3. 20 trostomaatjes
  4. 5 blaadjes oregano
  5. 2 teentjes knoflook
  6. 3 el pijnboompitjes
  7. 4 el olijfolie
  8. peper van de molen
  • Snijd de tomaatjes doormidden, meng ze met 2 eetlepels olijfolie en schik ze op een ovenplaat.
  • Droog de tomaatjes circa 40 minuten in een warme oven op 100°C.
  • Braad het varkenshaasje aan in wat olijfolie en gaar het 14 minuten verder in de oven op 150 °C.
  • Snijd de courgettes met behulp van een julienneschiller of dunschiller in fijne slierten of reepjes.
  • Rooster de pijnboompitjes lichtjes in een pan.
  • Bak de courgettesliertjes in wat olijfolie met geperste knoflook, breng op smaak met peper van de molen en meng er de geplukte oreganoblaadjes onder.
  • Meng de courgetteslierten met de gedroogde tomaatjes en de pijnboompitjes en verdeel ze over de borden.
  • Snijd fijne plakjes van het varkenshaasje en schik ze op de groenten.

Saus:

  1. 6 grote trostomaten
  2. 2 sjalotten
  3. 2 teentjes knoflook
  4. olijfolie
  5. 3 el tomatenketchup
  6. een snuifje suiker
  7. 1 takje rozemarijn
  8. enkele takjes tijm
  9. 1 blaadje laurier
  10. peper en zout
  • Was de tomaten en haal er de kroontjes uit.
  • Snijd de tomaten dwars middendoor en haal er de pitjes uit.
  • Snijd het vruchtvlees in kleine blokjes.
  • Snipper de sjalotten en de look en stoof ze glazig in olijfolie.
  • Doe er vervolgens de tomaten bij.
  • Strooi er meteen wat zout overheen om het sap uit de tomaten te doen vrijkomen.
  • Breng op smaak met peper, laurier en de gesneden tijm en rozemarijn en een snuifje suiker.
  • Laat dit 20 minuten sudderen en mix nadien alles met een mixer.
  • Voeg wat water toe indien nodig. 
  • Werk op het eind af met de ketchup om de saus wat meer body te geven.
Nagerecht

Nagerecht: rabarber/gember cheesecake met crumble van donkere chocolade en nootjes

  1. 200 gr rabarber (4 stengels)
  2. 40g gember (2 stukken gember) op siroop
  3. 400g kwark, mager
  4. 100g Griekse yoghurt, mager
  5. Agave honing
  6. zoetstof: 6 koffielepel(s) agar agar (of stevia suiker)
  7. 200 gr aardbeien
  8. 6 stuk(s) biscuit, laag in vetgehalte
  9. chiazaad
  10. notenmix: walnoten, pecannoten, pistachenoten
  11. donkere chocolade (minimum 70% cacao)
  12. muntblaadjes
  13. rood fruit (frambozen/blauwe bessen)
  • Doe de stukjes rabarber samen met het gembermengsel (vooraf gembersiroop maken en 1 week goed laten trekken), de zoetstof en 1 eetlepel water in een klein pannetje.
  • Verwarm zachtjes gedurende 5 à 8 minuten tot de rabarber zacht en gaar is.
  • Laat in een kom afkoelen.
  • Meng intussen de plattekaas, de Griekse yoghurt en de agar agar door elkaar en roer goed door tot een egaal geheel.
  • Voeg wat agavehoning toe.
  • Verdeel de nootjes en stukjes donkere chocolade over de glazen met een inhoud van 250ml. Doe hierover schijfjes van aardbeien.
  • Leg er nog een paar donkere stukjes chocolade op.
  • Doe hierover een laagje yoghurt-kwark mengsel.
  • Voeg chiazaad eraan toe.
  • Verdeel de schijfjes aardbeien over het geheel
  • Doe er een laagje yoghurt over.
  • Eindig met de rabarber en het gemberkookvocht.
  • Werk af met een muntblaadje.
  • Direct serveren op een bord met nog wat rood fruit, nootjes, munt en stukjes chocolade, of ongeveer 4 uur in de koelkast wegzetten en koud laten worden.

Gembersiroop:

  • Snijd een halve gember in stukjes.
  • Neem een pan en doe hierin water, 3 el agar agar, 3 el water en de gember.
  • Laat alles 7 à 8 minuten goed opkoken.
  • Bewaar in een afsluitbare pot.