Komen Eten

De recepten van Linda

Voorgerecht

Voorgerecht: Sint jacobsvruchten met faux gras, erwtenzalf en gedroogde ham

  • 8 verse sint-jacobsvruchten
  • olijfolie
  • 500 gr diepvrieserwten
  • peper en zout
  • 1 blokje groentebouillon
  • 4 plakjes gerookte ham
  • snuifje currypoeder
  • 8 schijfjes faux gras
  • 2 el water
  • klontje boter
  • 1 el verse room
  1. Kook water met wat zout. Doe de erwtjes erin en kook tot ze goed zacht zijn. Leg de gerookte ham tussen keukenpapier en laat ze 2min drogen in de microgolfoven. Giet de erwten af en leg ze even in ijswater (zo behouden ze de kleur). Giet ze daarna af en die ze in een blender. Kruid deze met peper en zout en voeg een klontje boter toe, een klein beetje water en room en dan nog een groentebouillonblokje. Mix ze tot een mooi zalfje en giet het over in een klein kookpotje en zet het even opzij.
  2. Warm olijfolie op in een antikleefpan. Kruid de sint jacobsvruchten met peper en zout. Bak ze kort aan in de hete olie langst beide kanten.
  3. Verwarm kort het erwtenzalfje. Snij schijfjes faux gras en nu mag je het bord gaan dresseren. Leg de schijfjes faux gras op het bord en leg daar de sint jacobsvruchten op. Trek hiernaast een streep van het erwtenzalfje, leg er een stukje gedroogde ham op en overstrooi alles met een klein beetje currypoeder.
Hoofdgerecht

Hoofdgerecht: Gebakken kabeljauw met beurre blanc en chardonnay. Aardappeltjes met prei en tijm

Voor de saus:

  • boter
  • 2 sjalotten (heel fijn gehakt)
  • 1,5 dl chardonnay
  • 3 dl visfumet
  • sap van 1 citroen
  • 1 tl witte gekneusde peperkorrels
  • kruidenbosje (peterseliestengels, tijm, laurier)
  • 2dl room
  • 150 g ijskoude boter (in dobbelstenen, echte boter)
  • witte peper en zout

Verder:

  • 3 preien
  • boter
  • peper en zout
  • 4 stuks kabeljauwfilet
  • verse tijm
  1. Maak eerst de saus: fruit de sjalotten in boter, voeg de wijn, visfumet, citroensap, peperkorrels en kruidenbosje toe, laat tot een derde inkoken. Giet de room erbij en laat inkoken tot sausdikte. Monteer de saus met de ijskoude boter en giet ze door een zeef. Kruid af met peper en zout.
  2. Snij de prei in julienne, stoof krokant in boter, kruid met peper en zout. Bak de vis in de boter, kruid met peper en zout.
  3. Dresseer het nu mooi in een bord en werk af met verse tijm.
Nagerecht

Nagerecht: Witte chocolademousse met aardbeien, balsamico azijn en basilicum

Witte chocolademousse:

  • 2 gelatine blaadjes (2g / stuk)
  • 400 g witte chocolade
  • 3dl room
  • 4 eieren
  • 250 g aardbeien
  • 2 tl balsamico azijn
  • suiker
  • blaadjes basilicum
  1. Week de gelatine in koud water. Smelt de chocolade in een 0,5 dl room (daardoor brandt het niet aan).
  2. Voeg nu de geweekte en uitgeknepen gelatine toe.
  3. Klop de eierdooiers (7tal min) tot een mooi schuimig geheel. Klop de rest van de room stijf. Hij moet smeuïg zijn en niet hard. Klop nu eiwit stijf.
  4. Zet alles klaar voor je begint te mengen. Meng nu eerst het chocolade mengsel met het eigeel. Zorg ervoor dat het nog lauw is ander begint het onmiddellijk te stollen. Roer hierna het eiwit er voorzichtig onder en daarna de room. Roer snel want wanneer de room erin is, heb je meer kans dat het schift. Giet nu het mengsel in een bol of glas en laat het opstijven in de koelkast.
  5. Kuis de aardbeien, meng ze met balsamico azijn en suiker (naar eigen smaak). Dresseer daarna alles in een diep bord en werk af met blaadjes basilicum.