Komen Eten

De recepten van Manou

Voorgerecht

Voorgerecht: Pompoen soep met espuma van blauwe kaas

Soep:

  • 300 g pompoen
  • 2 zoete aardappelen
  • 1 rode paprika
  • 2 wortels
  • rode of witte ui
  • 3 teentjes look
  • 1groenten bouillon blokje
  1. Laat een theelepeltje boter smelten in een grote/diepe pot.
  2. Voeg hier de gesneden ui, knoflook en wortels toe en laat even stoven. Na een minuutje of 10 mogen de rest van de groenten erin.
  3. Voeg ook ineens het water toe en een bouillonblokje toe tot de groenten net onderstaan.
  4. Laat dit doorkoken voor ongeveer 25 minuten.
  5. Mix alle groenten.
  6. Breng op smaak met zout en peper.

Espuma:

  • 10 cl melk
  • 20 cl room
  • 100 gr blauwe kaas
  1. Mix de kaas en melk fijn, voeg room en peper toe en meng met de spatel.
  2. Doe alles door een zeer fijne zeef en giet het in een espumabus. Zet er gas op en koel minstens 2 uur.
Hoofdgerecht

Hoofdgerecht: Zoete aardappel ravioli met roomsaus

Vulling:

  • 3 zoete aardappelen
  • Room
  • Parmezaan
  • Verse tijm
  1. Schil en kook de zoete aardappelen.
  2. Pureer deze volledig, breng op smaak door tijm, zout en peper toe te voegen.
  3. Voeg nu ook een scheutje room en parmezaanse kaas toe, om het mengsel smeuïger te maken.

Pasta:

  • 400g 00 bloem
  • 4 eieren
  • Olijfolie
  • Zout
  1. Voeg je bloem in grote kom, maak in het midden een kuiltje. Voeg hier een eitje aan toe, meng dit voorzichtig met de bloem. Herhaal deze stap met de drie andere eieren. Voeg als laatste een klein beetje olijfolie toe.
  2. Haal het deeg uit de kom en kneed deze nog een 5 tal minuutjes verder.
  3. Verpak het deeg in plastiek folie en leg het een uurtje te rusten in de koelkast.
  4. Kneed het deeg een 5 tal minuutjes op een bebloemd oppervlak.
  5. Deel het deeg in 2 gelijke delen en haal ze beide enkele keren door een pastamachine tot dat je elke stand gebruikt hebt. Je deeg zou nu de dikte van een lasagna blaadje moeten hebben.
  6. Op een van de twee lappen deeg verdeel je de vulling. Tussen ieder schepje vulling mag ongeveer 5cm zitten. Dit hangt natuurlijk af van de gewenste grootte voor je ravioli.
  7. Je tweede lap deeg komt hier nu over alvorens je de ravioli uitsteekt met een raviolivormpje.
  8. Breng water met wat zout aan de kook en kook de ravioli 4 minuten. Wees voorzichtig zodat ze niet kapot gaan.

Saus:

  • Room
  • Parmezaan
  • Peper en zout
  • sjalot
  1. Snijdt een half sjalotje fijn en stoof lichtjes aan met wat boter.
  2. Voeg wat room toe in een pan. Vlak voor het kookpunt zet je het vuur iets lager en voeg je wat Parmezaan, zout en peper toe.
Nagerecht

Nagerecht: Soezentaart

Zelfgemaakt ijs zonder machine:

  • 350ml slagroom
  • 300ml gecondenseerde melk
  1. Klop de room op tot er piekvorming ontstaat.
  2. Meng hier de gecondenseerde melk door.
  3. Voeg je smaak toe (vanille, koffie…)
  4. Giet het mengsel in een bakvorm en plaats voor minstens 6 uur in het diepvriesvak.

Soezen:

  • 240 ml water
  • 113g boter
  • 1/2 theelepel zout
  • 1 theelepel suiker
  • 150g bloem
  • 4 eieren
  1. Zet een klein potje op het vuur met de boter en water in. Laat volledig smelten. Zodra het kookt, voeg je de bloem erbij. Goed roeren en doorkoken voor ongeveer 2 minuutjes. Zodra er een film op de bodem van je pot ontstaat, kan je het deeg af het vuur halen en het overzetten in een mengkom.
  2. Laat het deeg voor een vijftal minuutjes afkoelen en voeg hier dan de 4 eieren aan toe. Een per keer!
  3. Giet het deeg over in een spuitzak en maak kleine bolletjes op een ovenschotel. Borstel de bovenkant van de soezen met ‘eggwash’ en zet dan in een voorverwarmde oven van 180° voor ongeveer 20-30 minuutjes.
  4. Haal de soezen uit de oven en laat ze volledig afkoelen. Maak een klein gaatje aan de onderkant en vul ze dan met slagroom.

Karamel:

  • 100g suiker
  • water
  1. Voeg 100g suiker in een pan met een beetje water, breng dit aan de kook tot het goudbruin kleurt.
  2. Haal de ijstaart uit de diepvries plaats een rubberen stok in het midden en plak hier de soezen in een torenvorm op met de karamel. Werk snel, want je ijs begint te smelten.