Komen Eten

De recepten van Ocean

Vooregerecht Ocean

Voorgerecht: Kip Loempia

  • Loempiavellen (spring roll deeg)
  • 1 kipfilet (1 borst)
  • 1 ui (gesnipperd)
  • Halve grote spitskool (julienne gesneden)
  • 2 wortelen (julienne gesneden)
  • 100 gr soe-oen (Chinese vermicelli)
  • Kip bouillon (1-2 tabletten)
  • Peper (naar smaak)
  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 ei (alleen eiwit, voor plakken van de loempia’s)
  1. Maak de kipfilet grondig schoon en verwijder eventueel vetten aan de zijkanten en snijd in kleine stukjes.
  2. Leg de soe-oen in een ruime kom en giet hier heet water bij. Laat de soe-oen dan ongeveer 5 minuten in heet water liggen, totdat deze goed zacht wordt.
  3. Giet zonnebloemolie in een ruime koekenpan/wokpan en laat dit warm worden. Doe hier vervolgens kipfilet bij.
  4. Wanneer je ziet dat het water is verdampt voeg dan de ui toe. Bak deze ongeveer 2 minuten.
  5. Voeg nu de rest van ingrediënten toe (uiteraard de loempiavellen niet). Bak dit tot alles licht gaar is.
  6. Neem een loempiavel en leg dit schuin met de punt naar je toe.
  7. Leg ruim twee eetlepels vulling net onder het midden van de driehoekige vorm en verspreid de vulling in de lengte.
  8. Houd de randen en de bovenkant van het loempiavel wel vrij van de vulling. Pak de onderzijde van de driehoekige vorm en leg deze over de vulling heen, en schuif deze iets onder de vulling. Rol de loempia voor de helft goed stevig op. Tijdens het rollen van de loempia blijf je het loempiavel strak naar je toetrekken. Je hoeft niet bang te zijn dat het loempiavel zal scheuren, want deze vellen zijn best flexibel. Vouw de rechterzijde naar de binnenkant toe en herhaal deze stap ook met de linkerzijde. De vorm ziet er uiteindelijk uit als een envelop. Rol de loempia voor de helft stevig op, en bestrijk de randen van de bovenkant met het opgeklopte ei en rol vervolgens de loempia weer verder op.
  9. Verwarm een hoeveelheid olie in een ruime pan en frituur de loempia’s goudbruin voor ongeveer 5 minuten. Je kunt de loempia’s ook in de frituurpan bakken. Serveer de loempia’s met lekkere chilisaus!

Martabak (20 stuks)

  • Loempiavellen
  • 350 half om half gehakt
  • 1 ui (klein gesneden)
  • 1 prei (in dunne, halve ringetjes gesneden)
  • 5 groene sprieten bosui (klein gesneden)
  • peper (naar smaak)
  • 1 runderbouillon
  • 4 eieren
  • 1 eetlepel bakboter/margarine
  • 1 ei (alleen eiwit, voor plakken van de martabak)
  1. Doe de boter in de pan en verwarm tot deze gesmolten is.
  2. Voeg het gehakt toe en bak deze gaar.
  3. Voeg de ui en prei toe en bak deze even mee.
  4. Doe nu de peper en bouillon in de pan en meng dit door elkaar.
  5. Doe dit in een ruime kom en voeg direct de eieren toe (roer dit goed door elkaar) en voeg de bosui toe als laatste.

 

Martabak vouwen:

  1. Neem een loempiavel en schep 2 eetlepels gehaktvulling in het midden van het loempiavel.
  2. Vouw nu 1 kant half over de vulling, smeer een klein beetje eiwit aan de bovenkant van dat dichtgevouwen stukje loempiavel en vouw het tegenoverliggende stukje loempiavel er iets overheen.
  3. Doe dat ook met de twee andere kanten zodat je een vierkant krijgt.
     

Bakken:

  1. Verwarm een hoeveelheid olie in een ruime pan en frituur de martabak met de gevouwen kant naar beneden tot goudbruin. Je kunt de martabak ook in de frituurpan bakken.
  2. Serveer de martabak met lekkere chilisaus!
Hoofdgerecht Ocean

Hoofdgerecht: Gele rijst (Nasi Koening)

  • 400 gram rijst (pandan/jasmine rijst)   
  • Ongeveer 1000ml kokosmelk (santen)
  • Beetje zout
  • 2 theelepels koenjit (kurkumapoeder)
  • 2 salambladen of laurier
  • 2 pandanbladen
  • 1 stengel sereh (citroengras)
  • 2 citroenbladen
  1. Spoel de rijst in een pan goed uit met schoon water (rijst wassen tot het water helder is). Giet het water af door de rijst in een zeef te doen.
  2. Zet de kokosmelk op met de salam, pandanbladen, sereh en citroenbladen.
  3. Voeg het zout en kurkumapoeder toe.
  4. Laat dit even koken en doe dan de gewassen rijst erbij.
  5. Breng opnieuw aan de kok en laat onder voortdurend roeren de rijst al het water opnemen.
  6. Doe de nasi dan over in een stoompan en laat ze gaar stomen.
  7. Verwijder de kruiden voor het opdienen.

Rendang (Indonesisch stoofvlees):

  • 1 kg stoofvlees (rund)
  • 2 stengels citroengras (sereh)
  • 4 verse salamblad, ‘Indonesische laurier’ (daun salam)
  • 6 citroenblaadjes (djeroek poeroet)
  • 400 ml kokosmelk (2×400 ml)

Voor de boemboe/pasta:

  • 2 tl korianderzaad (ketoembar)
  • 2 tl komijnzaad
  • 6 kemirienootjes
  • 1 eetlepels  koenjit (kurkumapoeder)
  • Flink stuk galangal (laos)
  • Flink stuk gember (djahé)
  • 8 tenen knoflook
  • 4 sjalotten
  • 5 rode pepers
  • zout en peper (naar smaak)
  1. Snijd het vlees in stukken.
  2. Rooster de komijn- en korianderzaadjes in een droge koekenpan voor een minuutje.
  3. Plet de zaadjes fijn in een vijzel tot poedervorm.
  4. Doe de rest van de ingrediënten (voor pasta) samen met het poeder in de keukenmachine of vijzel  tot je een fijne pasta hebt (Je kunt ook alles in een blender gooien met een scheutje zonnebloemolie).
  5. Bak de pasta met een scheut zonnebloemolie in een grote stoofpan rustig aan voor een kleine 5 minuten.
  6. Voeg het vlees toe.
  7. Roer en bak het vlees even goed tot het een mooi kleurtje heeft gekregen.
  8. Voeg eventueel een scheutje water toe (vooral als je erg mager vlees hebt).
  9. Voeg het eerste blik kokosmelk toe. Roer even goed door elkaar. Zet het vuur laag.
  10. Snijd een centimeter van de onderkant van het citroengras af, verwijder het buitenste blad en snijd zo’n 10 centimeter van de bovenkant zodat je voornamelijk het witte deel van het citroengras over houdt.
  11. Leg een koksmes of een pan op een stengel en geef een goede mep om het te kneuzen. Op deze manier haal je alle smaak uit het citroengras.
  12. Voeg samen met de limoenblaadjes en salamblad toe aan de rendang en zet de pan op het laagste vuur. Laat nu minstens 1,5 uur rustig inkoken (deze tijd hangt van de temperatuur af; hoe groot de vlam is). Zo nu en dan een keer roeren kan geen kwaad. Je zult merken dat de rendang ieder uur iets donkerder van kleur wordt. Na 2 uur in totaal is de rendang perfect. Het is aan jou hoe ‘nat’ of ‘droog’ je jouw rendang wilt hebben. Is ‘ie te droog? Voeg nog een scheut water of kokosmelk toe.

Saté lilit (Indonesische vis-saté):

  • 250 kabeljauw filets
  • 8 stengels citroengras (als satéstokjes)
  • 50 gram geraspte kokos
  • 2 eetlepel zonnebloemolie/arachideolie

Voor de boemboe/pasta:

  • 2 sjalotten
  • 4 knoflook
  • 1 rode peper
  • ½ theelepel koenyit (kurkumapoeder)
  • ½ theelepel laospoeder (galangal)
  • 4 citroenblaadjes
  • 2 kemirienootjes
  • 1 theelepel suiker
  • klein beetje trasie (gefermenteerde garnalenpasta), mag ook weg!!!
  • half tablet visbouillon 
  • zout en peper (naar smaak)
  1. Doe alle pasta-ingrediënten behalve citroenblaadjes in de blender/vijzel/keukenmachine tot je een fijne pasta hebt.
  2. Verhit olie in de pan, voeg de pasta en citroenblaadjes toe tot bruin is ongeveer 5 minuten (zorg tot je een fijne smaak/geur krijgt).

Bereiding:

  1. Hak de vis fijn.
  2. Vermeng de vis met de kruidenpasta en de geraspte kokos tot en compact deegmengsel.
  3. Vorm hiervan langwerpige balletjes (ca.1 eetlepel) en kneed ze om de citroengras.
  4. Rooster het daarna in de grillpan rondom en lichtbruin (ongeveer 5 minuten).

Wokgroenten:

  • 250 sperziebonen
  • 3 wortelen
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 2 knoflook (gesnipperd)
  • ½ eetlepel gele currypasta
  • peper en zout (naar smaak)
  1. Snijd de groenten volgens jouw wens.
  2. Giet zonnebloemolie in een ruime koekenpan/wokpan en laat dit warm worden.
  3. Doe hier vervolgens ui en knoflook bij.
  4. Voeg currypasta, groenten, zout en peper toe.
  5. Wok dit tot alles gaar is.

Indonesische Bami Goreng:

  • 250 gr (eier) mie
  • 100 g kipfilet, kleingesneden
  • 100 spekblokjes (optional)
  • Zakje roerbakgroenten/wokgroenten
  • 1 uien (reepjes gesneden)
  • ½ kipbouillonblokje
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el oesterssaus
  • 2 eieren
  • zout en peper (naar smaak)
  •  

Voor de boemboe/pasta:

  • 2 sjalotten
  • 2 knoflook

(stamp sjalotten en knoflook in de vijzel tot je een fijne pasta krijgt/snipper sjalotten en knoflook super fijn)

  1. Kook de mie gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  2. Verwarm olie in de koekenpan/wokpan en doe de kipfilet en spekblokjes in de pan.
  3. Bak de spekjes krokant en voeg dan de ui en kruidenpasta erbij. Bak deze ongeveer 2 minuten. De kruidenpasta mag niet verbranden dus zet het vuur niet te hoog!
  4. Doe de eieren in de pan en blijf roeren tot je fijne “korreltjes” krijgt.
  5. Voeg nu de roerbakgroenten toe en bak ze tot licht gaar is.
  6. Schenk de ketjap manis en oestersaus in de pan en schep goed om.
  7. Voeg als laatste ook de mie toe en laat deze zeker ongeveer 3 minuten meebakken zodat alle smaken goed kunnen intrekken.
  8. Schep de bami op een schaal en garneer met de uitjes en komkommerschijfjes. Serveer de kroepoek er los bij.

Krokant gebakken gamba's:

  • 250 gram  middelgrote rauwe gamba’s (gepelde)
  • 1 knoflook (geperst)
  • peper naar smaak

Droog beslag:

  • 150 gram tarwebloem
  • 2 eetlepels maïzena (maïsmeel)
  • 1 theelepel bakpoeder
  • ¼ kipbouillon
  • ¼ theelepel peper
  • (meng alles goed door in een kom)

Nat beslag:

  1. Doe 50 gram droog beslag in een andere kommetje. Voeg 100 ml water. Roer dit samen.
  2. Marineer gamba’s met knoflook en peper in een kom ongeveer 15 minuten.
  3. Voeg de gamba’s toe in het droge beslag.
  4. Daarna, wentel de gamba door nat beslag, schud het teveel aan beslag af en bak de gamba’s in porties in de hete olie aan alle kanten bruin en gaar.
  5. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze warm
Nagerecht Ocean

Nagerecht: Gekarameliseerde gebakken banaan met zoete saus

  • 8 loempiavellen
  • 2 bakbanaan (snij per banaan 4 lange vrij rechte gelijke delen)
  • suiker
  • karamelsaus
  • zoete saus (gecondenseerde volle melk met suiker)
  • 1 ei (alleen eiwit)
  1. Leg op elk loempiavel een rijtje banaan en strooi er wat suiker over.
  2. Rol het loempiavel bijna tot het einde.
  3. Smeer het einde van het vel in met eiwit en rol het nu verder op tot het goed stevig is.
  4. Bak de banaan in hete olie goudbruin en lekker knapperig.
  5. Serveer de “loempia’s” met karamelsaus en zoete saus. Het is ook lekker om dit te serveren lekker met vers fruit en vanille ijs.