De recepten van Ozzie

Voorgerecht

Voorgerecht: Gefrituurde mosselen

Benodigdheden:

  • Mosselen ( gekookt mosselvlees 300-400 gr)

Voor de saus

  • 1 teentje knoflook
  • snuifje zeezout
  • een handvol walnoten
  • scheutje olijfolie
  • 3 sneetjes toastbrood
  • een kommetje griekse yoghurt

Paneermix voor de mosselen

  • 3 eetlepels meel
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • snuifje bakpoeder
  • een scheutje koude spa rood

Bereidingswijze:

Voor de saus

De knoflook fijn stampen, snuifje zeezout eraan toevoegen, dan de walnoten er één voor één bij doen. Als het te droog is eventueel een klein beetje olijfolie toevoegen. Dit mixen in een blender en een half uur in de koelkast laten rusten. Vervolgens de korstjes van de sneetjes toastbrood er af halen en het brood in stukjes snijden en in een kom doen. De yoghurt over het brood gieten en het geheel goed mengen. Daarna de knoflook-walnotenmix die ondertussen gerust is aan het beslag toevoegen met nog een scheutje olijfolie en nog eens mengen. Een half uurtje laten rusten.

Voor de paneermix

Alle ingrediënten voor de paneermix mengen in een kom.

De mosselen paneren en bakken in hete olie in een pan tot ze goudbruin zijn. Serveren met de saus en eventueel geroosterd brood.

Hoofdgerecht

Hoofdgerecht: Gevulde kalfsrol met rijst en groenten

Benodigdheden:

Voor de rijst

  • 1 kom rijst
  • kokend water
  • snuifje zout
  • 15 gram roomboter
  • scheutje olie
  • 1 kippenbouillon

Voor de kalfsrol

  • 4 dunne kalfslapjes
  • scheutje olijfolie
  • snuifje tijm

Voor de vulling

  • gehakte peterselie
  • 1/2 gehakte rode ui
  • handvol walnoten gehakt
  • 1 eierdooier
  • 150 gram geraspte cheddar
  • snuifje peper
  • snuifje zout

Voor de saus

  • klein bakje champignons
  • 1 pakje volle room

Voor de groenten

  • japanse mix wokgroenten
  • scheutje wok-olie
  • scheutje sojasaus

Bereidingswijze:

De rijst in een grote kom doen en kokend water eroverheen gieten zodat de rijst helemaal onder zit. Snuifje zout toevoegen en roeren. Minstens een half uur laten intrekken. Daarna de rijst zeven en afspoelen met koud water en laten uitdruppen.

In een pan de roomboter en een scheutje olie verhitten, de rijst toevoegen, wat bakken totdat het glazig/korrelig wordt, zout en de bouillon toevoegen en nog wat door roeren. 2 kommen kokend water toevoegen en nog eens goed roeren tot het kookpunt is bereikt. Daarna op een laag vuur minstens 15 minuten door laten koken met de deksel erop, tot al het water in de rijst ingetrokken is.

De kalfslapjes marineren met olijfolie en tijm en een uur in de koeling laten rusten. Daarna de vulling maken door de peterselie, rode ui, walnoten, eierdooier, cheddar, peper en zout te mengen en dit in de blender te doen totdat je een soort kruidenkaas-achtige substantie krijgt. Dit beslag op de lapjes smeren en dichtrollen.

In een pan roomboter en olie verhitten, de vleesrolletjes voorzichtig bakken totdat ze lichtbruin zijn. De rolletjes uit de pan halen, in diezelfde pan de champignons bakken, de room toevoegen en nog even laten koken.

Als laatste nog de groenten wokken in een pan met wok-olie en sojasaus tot ze gaar zijn.

Nagerecht

Nagerecht: Spinazie gebak

Benodigdheden:

  • 225 gram spinazie (diepvries-spinazie = 16 blokjes)
  • 5 eieren
  • 2 kleine drinkglazen suiker
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 kleine drinkglazen olie
  • 3 kleine drinkglazen bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 pakje (slag)room
  • frambozencoulis
  • citroensorbet
  • bessen
  • frambozen
  • poedersuiker

Bereidingswijze:

De bakplaat invetten en de oven voorverwarmen op 150 graden.

De spinazie pureren. In een kom de eieren, suiker en vanillesuiker in een grote kom mixen. De olie eraan toevoegen en goed roeren. Vervolgens de bloem en het bakpoeder nog toevoegen en goed mixen tot een egaal beslag. Deze in de ingevette bakplaat gieten, dit een keer op de grond pletsen zodat het luchtiger wordt van binnen en in de oven bakken voor ongeveer 50 minuten op 150 graden.

Ondertussen de slagroom kloppen volgens de instructies op het pakje. Nadat de cake uit de oven is, deze opensnijden in het midden, daar de room op smeren, weer dicht doen, en dan de hele cake met de overige room bedekken.

Serveer eventueel met nog wat kruimels van de taart eroverheen, frambozencoulis erbij, besjes, frambozen en een bolletje citroensorbet. Decoreer met wat poedersuiker eroverheen.