Komen Eten

De recepten van Pieter

Voorgerecht

Voorgerecht: Knolseldersoep

  • 250g knolselder
  • 250g zachtkokende aardappelen 
  • 1 prei 
  • 1 eetlepel boter
  • 0,5 dl witte wijn
  • 1 l kippenbouillon 
  • 2 dl room
  • Enkele kleine rode bieten (gekookt)
  1. Snij de schil van de knolselder, snij in blokjes en doe hetzelfde met de aardappelen.
  2. Was de prei en snij in stukken (we gebruiken enkel het witte deel van de prei).
  3. Stoof de groentjes in een pan met wat boter en voeg de bouillon erbij.
  4. De soep mag dan 20 min koken (onder deksel).
  5. Mix de soep en zeef ze. Voeg de room toe en kruid de soep met peper en zout.
  6. Snij de rode biet in dunne reepjes en leg onderaan het bord alvorens de soep te serveren. 
Hoofdgerecht

Hoofdgerecht: Pastinaakpuree met kiprollade

Pastinaakpuree:

  • 1/2 deel pastinaak
  • 1/2 deel zachtkokende aardappelen
  • melk
  • boter
  1. Schil de pastinaak en snij in blokjes en doe hetzelfde voor de aardappelen.
  2. Kook de pastinaak en aardappelen in melk, dit maakt de smaak zachter.
  3. Giet af en pureer.
  4. Voeg melk en boter toe en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. 

Groentemengeling:

  • 1/4 deel sugarsnaps 
  • 1/4 deel bloemkool
  • 1/4 deel spruitjes
  • 1/4 deel worteltjes
  1. Was alle groentjes, maak de spruitjes schoon en schil de worteltjes.
  2. Snij de groentjes en stoom ze 14 min in de stomer.
  3. Kleur vlak voor het serveren in een pan met wat boter en kruid met peper en zout. 

Kiprollade: 

  • 4 kipfilets
  • 1 groot pak gerookt ontbijtspek
  • Philadelphia natuur
  • Gedroogde pruimen
  • 2dl witte wijn
  • boter
  • 2dl kalfsfond
  • 2 takjes rozemarijn 
  1. Leg de sneetjes spek naast elkaar op een vel huishoudfolie.
  2. Zorg dat de sneetjes een beetje over elkaar liggen, zodat ertussen geen spatie zit.
  3. Snij dunne plakjes van de kipfilet en bedek hiermee het spek volledig.
  4. Kruid het vlees met peper en zout en besmeer met philadelphia.
  5. Leg diagonaal een rij pruimen op 4cm van de onderkant.
  6. Rol het vlees op, druk goed aan en sluit goed af met de huishoudfolie zodat het vlees op z’n plaats blijft.
  7. Stoom het vlees 25 min in de stomer en bak erna het vlees enkele minuten bruin in de pan.
  8. Haal het vlees uit de pan, giet het overtollig vet weg en blus met de witte wijn.
  9. Voeg hierbij de fijngesneden blaadjes rozemarijn en laat inkoken tot de helft.
  10. Voeg de fond toe en laat nog 10 min koken.
  11. Zeef de saus en voeg een koud klontje boter toe om te binden.
  12. Kruid met peper. 
Nagerecht

Nagerecht: Citroen-meringue taartje

Lemon Curd:

  • 2 dl citroensap 
  • zeste van 4 (bio)citroenen
  • 200 g fijne kristalsuiker
  • 4 eieren, plus 4 extra eierdooiers 
  • 180g boter, in blokjes
  1. Doe alle ingrediënten in een pan, maar houd de helft van de boter apart.
  2. Breng de massa al roerend aan de kook. Zodra de curd kookt verschijnen er flinke luchtbellen aan het oppervlak, blijf dan nog een minuut goed doorroeren en neem de pan van het vuur.
  3. Voeg al roerend de rest van de boter toe tot die is gesmolten.
  4. Giet de lemon curd door een zeef in een kom, laat hem afkoelen en laat hem minstens 6 uur opstijven in de koelkast. 

Zanddeeg:

  • 100g zachte boter 
  • 60g suiker
  • 60g amandelpoeder
  • 150 g bloem
  • 1 klein ei
  • snufje zout
  1. Meng de boter met de suiker en de eieren.
  2. Voeg het zout, de bloem en amandelpoeder toe en meng/kneed goed.
  3. Laat het deeg afkoelen alvorens het uit te rollen met een deegrol.
  4. Beboter de kleine taartvormpjes en leg in elke vormpje een deel deeg.
  5. Snij al het overtollig deeg weg met een mes, prik enkele gaatjes in de onderkant van elke taartje en bak 10 min op 180 graden. 

Meringue:

  • sap van een halve citroen
  • 250g eiwit
  • 150 ml water
  • 400g fijne kristalsuiker
  1. Breng het citroensap, water en suiker aan de kook zonder te roeren. Klop ondertussen het eiwit stijf. Voeg al kloppend de suikersiroop voorzichtig bij het eiwit als de siroop een temperatuur heeft bereikt van 121 gr. Blijf kloppen tot het hele mengsel is afgekoeld tot 50 gr. 
  2. Vul de taartjes met Lemon Curd, vul een spuitzak met merengue en spuit fijne hoopjes meringue op het taartje. Je kan de meringue een beetje kleur geven door enkele seconden te branden met een brander of ze enkele minuten onder de gril te plaatsen.