Ons Eerste Huis

Zin of onzin? De mythes over zonnepanelen doorprikt

Boy en Aimée wonnen de zonnepanelen-installatie tijdens het ENGIE Electrabel-spel. Zijn zonnepanelen ook iets voor jou? Ontdek het hier.

“Zonnepanelen brengen niets meer op”

Factcheck: onjuist. Aan zonnepanelen is uiteraard een investering verbonden, maar door de productie van eigen stroom kan je je stroomfactuur aanzienlijk verlagen, al vanaf de eerste maand. Je verdient zonnepanelen meestal op ongeveer acht jaar terug, afhankelijk van de regio waar je woont. Aangezien ze tot wel 25 jaar meegaan, is dat nog eens meer dan 15 jaar pure winst. Zonnepanelen brengen met andere woorden véél meer op dan een spaarboekje.

Boy en Aimée

“Alleen een zuidgericht dak is nuttig voor zonnepanelen”

Factcheck: onjuist. Het klopt wel dat zuidgericht optimaal is voor de productie van zonnestroom. Wanneer je dak naar het zuidoosten of zuidwesten is gericht, zal je iets minder rendement hebben, maar het gaat dan om slechts 5% minder rendement dan wanneer je dak perfect zuidgericht zou zijn. Oost- of westgericht bekent nog iets minder opbrengst: -15%. Iets minder interessant dus, maar dat verlies aan rendement kan je gemakkelijk compenseren door enkele panelen extra te voorzien. Noordgerichte en overschaduwde daken zijn doorgaans niet geschikt voor zonnepanelen.

“Zonnepanelen leveren geen stroom als de zon achter de wolken zit"

Factcheck: onjuist. Gelukkig maar, want dan zouden we in België alleen zonnestroom kunnen produceren op de allermooiste dagen. Fotovoltaïsche zonnepanelen hebben alleen daglicht nodig, geen zonnewarmte. Dus ze produceren ook stroom in de winter en als het bewolkt is. Alleen ’s nachts is er geen zonnestroomproductie.

Zonnepanelen

“Een zonnepanelen-installatie is niets voor mij”

Factcheck: satellietbeelden zijn het meest geschikt om dat in alle objectiviteit te analyseren. ENGIE Electrabel-partner Sungevity analyseert met geavanceerde software de satellietbeelden van je dak. Zo weet je niet alleen of je dak in aanmerking komt, maar ook welke installatie het meest geschikt is, rekening houdend met zon- en schaduwuren. Met de gratis dakanalyse ontvang je binnen enkele dagen per e-mail een indicatie van de mogelijkheden.

“Een zonnepanelen-installatie is veel te complex”

Factcheck: onjuist. De Sungevity-experts begeleiden je van A tot Z. Zij zorgen voor het ontwerp van een optimale installatie en een duidelijke offerte met diverse keuzemogelijkheden, waarbij je ook meteen weet hoeveel je gaat besparen naargelang de optie die je kiest. Binnen een termijn van ongeveer acht weken na ondertekening van de offerte worden je zonnepanelen geïnstalleerd.