Slow down: 5 boeken die je laten reizen vanuit je zetel

Bartel

Even geen geld om de wereld rond te trekken, maar toch nood aan wat welverdiende rust? Zet je smartphone uit, doe de gordijnen dicht en kruip wat dichter bij het knetterende haardvuur met je dekentje. Deze vijf boeken zetten de tijd even stil en laten je dromen van toekomstige bestemmingen.

Wanderlust

1. Wanderlust

Verken de wereld stap voor stap. Wanderlust presenteert legendarische wandelroutes met uitnodigende kaarten, praktische tips en inspirerende landschapsfoto's.

De spannende Canyon Trail in het Zion-Nationaal Park, de spectaculaire El Caminito del Rey in Spanje, het pelgrimspad op de heilige Kumano Kodo in Japan of een mythisch wandelpad in het land van de reuzen in Noorwegen - Wanderlust verkent legendarische wandelpaden in betoverende uithoeken van de wereld en over een verscheidenheid van terrein: dun ijs en woestijnzand; kusttrajecten en bospaden.

Spectaculaire fotografie illustreert reizen naar scherpe toppen, verbluffende vergezichten en fenomenale locaties. Met kaarten met opmerkelijke locaties naast achtergrondinformatie en praktische tips van Cam Honan, een expert die zelf veel van de paden heeft bewandeld, zal Wanderlust geschikt zijn voor zowel onverschrokken beginners als ervaren trekkers. Van moderne transcendentalisten of van mensen die gewoonweg behoefte hebben aan een ontspannen pauze in een concreet landschap, stelt Wanderlust lezers in staat om plaatsvervangend te leven met levendige portretten of om de tochten als een stimulans te gebruiken voor hun eigen wandeltocht.

Na vervaagde voetstappen van migrerende dieren of paden van oude handelsroutes, bieden de routes in Wanderlust zowel verkenning als plezier buitenshuis.

Off The Road

2. Off the road

Steeds meer mensen reizen af naar de 'middle of nowhere.' Via weinig bewandelde paden rijden ze naar de top van bergen en dalen ze de duinen af met campers, trucks of busjes. Ze genieten net zo veel van de rit en het uitzicht door de bemodderde vooruit als de rustpauzes en de kampvuren te midden van een prachtig gebied.

Ook al wonen velen van ons graag in de stad, we bezitten ook een groeiend verlangen om te ontsnappen naar de natuur. Vakantie vieren in de natuur is populair en veel mensen gaan op reis om dit alles te ontdekken in hun eigen omgebouwde voertuigen. Op deze manier kunnen ze hun eigen weg, reis en tempo bepalen en ook hoeveel uitdagingen ze onderweg tegen willen komen.

Off the Road legt het speciale gevoel vast van zulke reizen van soloreizigers, koppels of gezinnen die een alternatief zoeken voor een  standaardvakantie of op een andere manier willen leven -- in ieder geval voor een poosje.

Cabin Porn

​​​​​3. Cabin porn

Van de makers van de zeer populaire tumblr-website 'Cabin Porn' verschijnt deze collectie met adembenemende foto's van mensen die naar het platteland zijn verhuisd en inspirerende verhalen van mensen die hun droomhuis hebben gebouwd. Eenvoudig onderdak, op een vreedzame plek en omgeven door de natuur... het maakt niet uit waar je een rustige plek wilt hebben. Deze ontsnappingen zijn geschikt voor iedereen die verlangt naar een ander soort bestaan.

Cabin Porn begon als een online project dat was opgezet door een groep vrienden en diende als inspiratiebron voor de bouw van hun eigen huis. Terwijl ze steeds meer foto's verzamelden, kregen ze op hun website steeds meer suggesties van andere bouwers en een gepassioneerd publiek van meer dan tien miljoen mensen. Dit boek is een uitnodiging om het rustiger aan te doen, eens diep in te ademen en te genieten van de pracht en de kalmte die ontstaat als je de natuur combineert met eenvoudig ambacht.

Rock The Shack

4. Rock the shack

Van weekendhuizen tot ontsnappingshutten, deze architectuur belichaamt ons verlangen naar ontspanning in de natuur. Rock the Shack neemt ons mee naar de plaatsen waar we naar verlangen. Voor het eerst in de geschiedenis van de mensheid wonen er meer mensen in steden dan in het land. Toch verlangen steeds meer stedelingen naar landelijke boerderijen, berghutten of huizen aan zee. Dit soort schuilplaatsen bieden moderne mannen en vrouwen een belofte van wat stedelijke centra gewoonlijk niet kunnen bieden: rust, ontspanning, onbereikbaar zijn, terug naar de basis gaan, zich weer mens voelen.

Rock the Shack is een overzicht van hedendaagse hedendaagse schuilplaatsen van over de hele wereld - van basic tot luxe. Het boek biedt een aantrekkelijk aanbod van spaarzaam tot ingewikkeld ingerichte hutten, cottages, tweede huizen, boomhutten, transformaties, schuilplaatsen en cocons.

Ultimate travelist

5. Ultimate travelist

Lonely Planet's Ultimate Travelist is een verzameling van 500 bezienswaardigheden en trekpleisters ter wereld die je niet kunt missen. Het is samengesteld door Lonely Planet’s wereldwijde gemeenschap van reisexperts, waarin grote namen als de Eiffeltoren en de Taj Mahal het opnemen tegen de minder bekende schatten voor een ereplaats in de Top 10.

Helder geschreven, inspirerende foto’s, luxe uitgave, en een uitvouwbare kaart waarop je de bezochte plekken kunt afvinken maakt deze lijst tot de enige bucketlist die je ooit nodig zal hebben.