Onderhandelen als een pro doe je zo

Onderhandelen als een pro doe je zo

Zes weken lang lieten de dealers een sterk staaltje van hun kunnen zien. Wij zetten de handigste onderhandeltips op een rijtje.

1. "ALS IK OEIOEI ZEG, HEB IK HET GEWOONLIJK"
Geef de verkoper het gevoel dat je al iets meer geboden hebt dan het voorwerp eigenlijk waard is.

2. "ALS ZE MIJ HAD GEPUSHT, DAN HAD IK TOT HET DUBBELE KUNNEN GAAN"
Je hoeft niet meer te betalen dan nodig is. Leg vooraf het bedrag vast dat je maximaal wil uitgeven, maar leg ook het bedrag vast waarvoor je de deal graag wil sluiten. Geef de verkoper het gevoel dat je het voorwerp graag wil en geef ook aan waar je "grens" ligt. Hapt de verkoper niet toe, dan kan je iets hoger gaan bieden, tot je aan je maximaal uit te geven bedrag zit.

3. "MENSEN MOETEN BESEFFEN DAT WAT JE ZIET AAN PRIJZEN OP INTERNET, NIET DE REALITEIT IS"
Doe research naar gelijkaardige stukken, maar staar je niet blind op prijzen die je op het internet ziet. Ga ook geen buitenlandse markten vergelijken met de Belgische markt.

4. "ALS IK ERGENS MIJN ZINNEN OP ZET, DAN GA IK ERVOOR. DAN WORDT HET SPORT"
Gebruik je overtuigingskracht. Als je voelt dat de verkoper begint te twijfelen, hou je voet bij stuk wat je prijs betreft en trek je de verkoper over de streep door op zijn/haar gemoed in te praten.

5. "DE JUISTE PRIJS IS DE PRIJS DIE JE BIEDT EN DE MENSEN MOETEN GELOVEN DAT JE DE JUISTE PRIJS GEEFT"
Kom overtuigend over. Als de verkoper het gevoel krijgt dat je probeert om het voorwerp veel te goedkoop te pakken te krijgen, dan kan je geen zaken doen. 

In het eerste seizoen van Stukken van Mensen werd er gegokt, gebluft en gezweet. De dealers kregen 24 verkopers over de vloer. 75 procent van hun unieke voorwerpen wisselden van eigenaar. Daarvoor werd dan ook veel geld betaald: €67.700 om precies te zijn. Stukken van Mensen dus.