Topdokters

Ontdek de acht artsen van het nieuwe seizoen en hun projecten

In het nieuwe seizoen van Topdokters, dat van start gaat op maandag 27 januari, maken we kennis met acht nieuwe dokters. Allemaal hebben ze een missie waarvoor ze dagelijks hun eigen grenzen verleggen, letterlijk en figuurlijk. Want dit keer volgen we de dokters zowel tijdens hun werk in België als ver over onze landsgrenzen heen: van complexe schisisoperaties in Iran en chirurgie in het door ebola geteisterde Oost-Congo tot gevaarlijke militaire missies in conflictgebieden. Deze dokters maken elke dag opnieuw het verschil, in binnen- en buitenland.

Professor Nasser Nadjmi, mond-, kaak- en aangezichtschirurg

nasser nadjmi

Professor Nasser Nadjmi is een gereputeerd mond-, kaak- en aangezichtschirurg in Antwerpen en een wereldautoriteit op vlak van de behandeling van een schisis of hazenlip. Naast esthetische en functionele aangezichtschirurgie in België trekt professor Nadjmi voor humanitaire missies sinds 2002 meermaals naar het buitenland, o.a. naar Kenia, Myanmar, Indonesië, India en Vietnam. De laatste jaren gaat hij ook naar zijn geboorteland Iran, waar hij een ‘Centre of Excellence’ heeft opgericht. Daar leidt hij jonge chirurgen op in schisisoperaties en ziet hij per dag tot wel 120 patiënten met deze aangeboren afwijking. 

Meer info over The Nadjmi Foundation vind je hier.

Dokter Marijke De Raes, militair spoedarts

marijke de raes

Dokter Marijke De Raes is militair spoedarts en werkt als spoedarts in GZA campus Sint-Vincentius in Antwerpen. Dr. De Raes startte haar dokterscarrière bij Defensie als huisarts, waar ze verder werd opgeleid tot spoedarts. Binnen Defensie specialiseert de topdokter zich in remote medicine, geneeskunde in afgelegen gebieden waar militaire gewonden zo snel mogelijk de beste zorgen moeten krijgen. Met haar vzw Rescue the Rangers gaat dokter De Raes elk jaar naar het Virungapark in Oost-Congo, waar ze militaire survivaltechnieken aanleert aan de parkwachters die hun leven riskeren bij het beschermen van berggorilla’s tegen rebellen en stropers.

Meer info over Rescue The Rangers vind je hier.

Dokter Réginald Moreels, humanitair chirurg

reginald moreels

Dokter Réginald Moreels is een humanitair chirurg in hart en nieren. Hij richtte mee Artsen Zonder Grenzen in België op en heeft jaren in oorlogsgebieden gewerkt. Zo opereerde hij onder meer in Irak, Rwanda, Syrië, Angola, Somalië, Cambodja en Koerdistan. Eind jaren ’90 was Dr. Moreels Minister voor Ontwikkelingssamenwerking. De voorbije vier jaar opereert hij vooral in Oost-Congo, een regio die al tientallen jaren geteisterd wordt door geweld. Sinds vorig jaar heerst er ook een ebola-epidemie. Dr. Moreels is de enige chirurg in een gebied van meer dan 1 miljoen inwoners, waar ze hem respectvol ‘le vieux’ noemen.
Dokter Moreels werkt in België vrijwillig voor Dokters van de Wereld.

Meer info over Unichir vind je hier.

Dokter Inge Van Herreweghe, neonatoloog

vanherreweghe

Als neonatoloog behandelt dokter Inge Van Herreweghe zowel te vroeg als zieke pasgeboren baby’s die intensieve zorgen nodig hebben. Haar afdeling in het Sint-Pietersziekenhuis in Brussel was de eerste in België die de NIDCAP-filosofie toepaste. Hierbij worden de zorgen individueel aangepast aan de behoeftes en het ontwikkelingsstadium van de baby. Patiënten van dit ziekenhuis in hartje Brussel komen uit alle uithoeken van de wereld. Bovendien staat het ziekenhuis open voor heel wat kwetsbare patiënten die in privéziekenhuizen vaak geweigerd worden, terwijl deze patienten juist door hun sociale problematiek meer kans op vroeggeboorte hebben. 

Professor Guy-Bernard Cadière, digestief chirurg

cadiere

Professor Guy-Bernard Cadière is digestief chirurg in CHU Saint-Pierre in Brussel. In het begin van zijn carrière tourde hij als saxofonist de wereld rond met Viktor Laszlo.Toen hij op zijn 33ste gediagnosticeerd werd met een agressieve vorm van leukemie besloot hij voluit voor geneeskunde te gaan. Tijdens zijn ziekte ontwikkelde hij baanbrekende laparoscopische technieken voor obesitasoperaties, waarbij de buik niet langer opengesneden wordt. In Oost-Congo opereert prof. Cadière samen met gynaecoloog en winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede professor Denis Mukwege. Hij herstelt er vrouwen die na verkrachting met extreem geweld incontinent zijn geworden.

Meer informatie over de werken van dr. Cadière vind je hier.

Professor Willem Ombelet, fertiliteitsarts

ombelet

Dokter Willem Ombelet is al 30 jaar gynaecoloog in ZOL Genk, waar hij werkzaam is als fertiliteitsspecialist. Elke dag staat hij om 5u op om aan een nieuwe IVF-techniek te werken die veel goedkoper is dan de standaardmethode. Met deze techniek zette hij al 200 gezonde baby’s op de wereld, in Genk maar onder andere ook in Ghana. Momenteel is er voor deze methode interesse in Zuid-Afrika, Paraguay, West-Afrika, Egypte en China. De levensmissie van Dr. Ombelet is om IVF toegankelijker maken, niet alleen voor kinderloze vrouwen in derdewereldlanden die daar vaak volledig uitgesloten worden uit de maatschappij, maar ook voor alle kinderloze koppels wereldwijd die de dure IVF-techniek financieel niet aankunnen.

Meer info over The Walking Egg vind je hier.

Professor Maurice Mommaerts, MKA-chirurg

ommaerts

Als pionier in de MKA-chirurgie voert professor Maurice Mommaerts in UZ Brussel zeer complexe kaakoperaties uit. Professor Mommaerts ontwikkelde zelf verschillende 3D-technieken, die hij over heel de wereld gaat voorstellen. Omgekeerd komen heel wat mensen vanuit het buitenland op consultatie bij hem voor functionele en esthetische ingrepen. Zijn doktershart klopt niet enkel binnen de landsgrenzen, ook in het buitenland is de topdokter actief. Onlangs ging hij op missie naar Senegal met Mercy Ships. Op een schip met 400 vrijwilligers opereerde hij er patiënten met goedaardige aangezichtstumoren.

Meer info over Mercy Ships vind je hier.

Dokter Bart Vanderheyden, militair chirurg

vanderheyden

Dokter Bart Vanderheyden is kolonel bij het Belgisch leger. Hij is de pensioenleeftijd bij Defensie al drie jaar voorbij, maar zijn passie voor de job houdt hem op post. Dokter Vanderheyden heeft er meer dan 30 internationale missies opzitten in conflictgebieden. In 2017 opereerde hij vlakbij Mosul in Irak dagelijks zwaargewonden. Zijn belangrijkste verwezenlijking is de ontwikkeling van het Special Operations Surgical Team binnen Defensie. Dit is een mobiele unit die zich op afgelegen plaatsen zo dicht mogelijk bij de actie positioneert. Hierdoor wordt de evacuatietijd van gewonde militairen verkort en kunnen sneller de meest dringende chirurgische zorgen toegediend worden. In België werkt kolonel Vanderheyden als brandwondenchirurg in het Militair Hospitaal van Neder-Over-Heembeek en daarbovenop is hij enkele dagen per maand spoedarts in AZ Oudenaarde.

Meer informatie over de werken van Defensie vind je hier.

Topdokters, vanaf maandag 27 januari op VIER en VIER.be.