Trafiek Axel

Maak niet dezelfde fout als Axel: 5 tips om je identiteit online te beschermen

Cedrid De Vroey geeft vijf tips om je identiteit beter te beschermen

Terwijl Axel Daeseleire dacht dat hij degene was die mensen online aan het oplichten was, werd hij zelf ook beroofd. Cedric De Vroey, ethische hacker van N0BOT Ethical Hacking Team, slaagt erin om de iCloud-, Facebook- en Visa-gegevens van Daeseleire te stelen. De Vroey geeft enkele tips om je online te beschermen.

Hoe langer het aantal tekens, hoe moeilijker het wachtwoord te kraken is
Cedric De Vroey

Gebruik 'twee-factor-authenticatie'

Een simpele maar waardevolle tip is om op zoveel mogelijk online platformen de twee-factor-autorisatie te gebruiken. Bij het aanmelden op een nieuwe computer of smartphone moet je dan het wachtwoord en een bevestigingscode opgeven. Die code wordt via sms gestuurd. Zo verklein je de kans dat iemand met slechte bedoelingen op je account kan inbreken. Daarnaast krijg je ook een mailtje als iemand probeert in te loggen, maar de sms-code niet kan opgeven. Dat is natuurlijk het moment om je paswoord aan te passen.

Kies verschillende wachtwoorden

Een vaak voorkomende fout is dat mensen uit gemak hetzelfde wachtwoord of varianten gebruiken voor een heleboel websites. Dat maakt hen heel kwetsbaar omdat de wachtwoorden voorspelbaar zijn. In de meeste browsers zit een paswoordmanager ingebakken, die ook automatisch willekeurige wachtwoorden genereert.

Paswoord Manager in Google Chrome
Paswoord Manager in Google Chrome

Bewaak je e-mailadres alsof het je huissleutel is

Een e-mailaccount is vaak gelinkt aan allerhande websites: Facebook, Amazon, Bol.com, Airbnb, Uber, Deliveroo, … Via een mailbox geraken hackers meestal aan alles wat ze maar willen. Daarom is het zo belangrijk dat je dat account net zo goed bewaakt als jouw huissleutel. Die laat je ook niet overal rondslingeren of deel je ook niet met iedereen.

Een zin als wachtwoord is moeilijker te hacken

Het is eigenlijk simpele wiskunde. Hoe langer het aantal tekens, hoe moeilijker het wachtwoord te kraken is. Voor een e-mailaccount of Facebookprofiel kies je best een moeilijker wachtwoord, omdat dat cruciale paswoorden zijn die toegang geven tot gevoelige informatie. Kies een zin uit een leuk nummer of ga voor een uitspraak in het dialect.

Kijk af en toe wat Facebook bijhoudt

Snel wat kopen op een nieuwe webshop en aanmelden met je Facebookaccount: het gaat heel gemakkelijk en vlot. Maar er zijn ook risico’s aan verbonden. Daarom ga je best om de twee à drie maanden eens kijken naar welke apps en sites allemaal toegang hebben tot je profiel. In het geval van Axel was zijn Visa-kaart ook gelinkt aan zijn Airbnb-profiel. Ga op Facebook naar ‘Privacycontrole’ en kijk daar in het tabblad toepassingen en verwijder services die je niet gebruikt of die twijfelachtig zijn.

Privacycontrole Facebook
Privacycontrole Facebook