Jean-Pierre Van Rossem overleden: VIER zendt laatste tv-interview uit

Gisterenavond overleed Jean-Pierre Van Rossem. Hij werd 73 jaar. Naar aanleiding van zijn overlijden zal VIER zijn laatste televisie-interview vanavond opnieuw integraal uitzenden. De afleveringen zijn ook online te bekijken

"Ik heb van alles spijt. Maar als ik het anders had gedaan was het nooit zo boeiend geweest."

Enfant Terrible, beursgoeroe, meesteroplichter, econoom, politicus, schrijver, schilder, genie en rebel: Jean-Pierre Van Rossem schopt het met veel branie, lef en een grote mond tot een van de meest besproken figuren van de afgelopen decennia. Een vloot Ferrari’s, kastelen, een megajacht, tientallen miljoenen dollars en heel wat vrouwelijk schoon. Van Rossem heeft het in de jaren tachtig en negentig allemaal.

Met zijn beursbedrijf Moneytron beweert hij te beschikken over een rekenkundig stelsel waarmee de beurs kan worden voorspeld. Oplichting van de zuiverste soort, zo oordelen de rechters.  Maar Van Rossem maakt er wel enorm veel winst mee. Hij beschikte  naar eigen zeggen over bijna 900 miljoen dollar.

Zijn financiële val in 1991 komt samen met een veroordeling tot vijf jaar cel. Maar het mastermind kiest voor de politiek. Begin jaren negentig haalt hij met zijn libertijnse partij R.O.S.S.E.M drie zetels in de Kamer en een in de Senaat binnen. Hij kleurt zoveel mogelijk buiten de lijntjes. Zijn “Vive la république d’Europe” galmt nog lang na. 

De laatste jaren leefde Van Rossem teruggetrokken en alleen in zijn bescheiden appartementje in Kapelle-op-den-Bos. Hij schilderde, las en studeerde. Hij stopte ook met roken. Bij zijn vorige operatie verloor hij net niet zijn linkerbeen.

In november van dit jaar kreeg hij opnieuw twee jaar effectieve celstraf en werd er 390.000 euro bij equivalent verbeurd verklaard wegens valsheid in geschrifte, witwassen, belastingfraude en oplichting.

Van Rossem kampte met twijfels. Zich strijdvaardig tonen en “het ongeluksvonnis met alle macht blijven bestrijden” of definitief afscheid nemen.  Dat laatste werd gisterenavond realiteit. Zijn testament werd opgetekend door televisiemaker Peter Boeckx voor VIER en is vanavond intergraal te bekijken op VIER. 

VAN ROSSEM. Vanavond om 20u35 integraal op VIER.